• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed przesunięcie stringa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2020 w C i C++ przez tomes235 Początkujący (320 p.)
zamknięte 21 kwietnia 2020 przez tomes235

Mam pytanko, otóż próbuję przesunąć liczbę binarną o k-miejsc( w mojej funkcji przesuniecie). Lecz wyświetla błędną liczbę, co może być źle?

#include<iostream>
#include<string>

using namespace std;
void zamiana3(int liczba, int przesuniecie) {
	string newbinary = "";
	int unsigned mask = 0x80000000;
	
	string binaryliczba = "";
	while (mask > 0) {
		if ((liczba & mask) != 0) {
			binaryliczba += "1";
		}
		else {
			binaryliczba += "0";
		}
		mask = mask >> 1;
	}
	cout << binaryliczba;
	
	
	for (int i=0; i<= binaryliczba.size()-1; i++) {
		newbinary += binaryliczba[i];
	}
	for (int j=0; j<przesuniecie; j++) {
		newbinary = binaryliczba[(binaryliczba.size() - 1)-przesuniecie] + newbinary;
	}
	cout << newbinary;
}

int main() {
	int liczba;
	int przesuniecie;
	cin >> liczba;
	cin >> przesuniecie;
		zamiana3(liczba,przesuniecie);
}

 

komentarz zamknięcia: Uzyskano odpowiedź

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
wybrane 21 kwietnia 2020 przez tomes235
 
Najlepsza

Pomijajac sam kod, nie rozumiem czemu operujesz na stringach zamiast na intach?

#include <iostream>
#include <bitset>

int leftShift (int number, int numberOfShifts) {
    int i = 0;
    while (i < numberOfShifts) {
        number <<= 1;
        i ++;
    }
    return number;
}
int rightShift (int number, int numberOfShifts) {
    int i = 0;
    while (i < numberOfShifts) {
        number >>= 1;
        i ++;
    }
    return number;
}

int main()
{
    int numberToShift = 2;
    int numberOfShifts = 4;
    int shiftedNumber = leftShift(numberToShift, numberOfShifts);
    std::cout << bitset <8> (shiftedNumber) << " normlana: " << shiftedNumber;

    return 0;
}

Taki kod wyglada lepiej niz zabawa stringami

komentarz 21 kwietnia 2020 przez tomes235 Początkujący (320 p.)
problem w tym, że nie zostałem upowazniony do bitseta, a liczba binarna ma byc przesuwana w prawo
komentarz 21 kwietnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. tego nie napisales

2. czyli nawet nie mozesz uzyc funkcji konwertuacych int na string?

3. podalem oba warianty i w lewo i w prawo
komentarz 21 kwietnia 2020 przez tomes235 Początkujący (320 p.)
#include<iostream>
#include<string>

using namespace std;
void zamiana3(int liczba, int przesuniecie) {
	string newbinary = "";
	int unsigned mask = 0x80000000;

	string binaryliczba = "";
	while (mask > 0) {
		if ((liczba & mask) != 0) {
			binaryliczba += "1";
		}
		else {
			binaryliczba += "0";
		}
		mask = mask >> 1;
	}
	cout << binaryliczba << endl;


	for (int i = 0; i < binaryliczba.size() - przesuniecie; i++) {

		newbinary += binaryliczba[i];
	}
	for (int j = 0; j < przesuniecie; j++) {
	newbinary = binaryliczba[(binaryliczba.size() - 1)-j] + newbinary;

}
	
	cout << newbinary << endl;
	

}

	

int main() {
	int liczba;
	int przesuniecie;
	cin >> liczba;
	cin >> przesuniecie;
		zamiana3(liczba, przesuniecie);
		
}

wymyslilem cos takiego, takie funkcje moge ale jedynie int i string, ale mysle, ze jest szybszy sposob

komentarz 21 kwietnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
#include<iostream>
#include<string>

using namespace std;
void zamiana3(int liczba, int przesuniecie) {
    for (int i = 0; i < przesuniecie; i ++) {
        liczba >>= 1;
    }
    std::string binary;
    while (liczba > 0) {
        binary.insert(0, 1, (liczba%2 + '/0'));
        liczba /=  2;
    }
    std::cout << binary;
}



int main() {
    int liczba;
    int przesuniecie;
    cin >> liczba;
    cin >> przesuniecie;
    zamiana3(liczba, przesuniecie);

}

 

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

dlaczego nie użyjesz operatorów bitowych ( <<    >> ) ?

komentarz 21 kwietnia 2020 przez tomes235 Początkujący (320 p.)
ponieważ moja liczba binarna jest stringiem, a stringa nie można przesuwać w taki sposób, chodzi mi głownie o te fory pomiedzy 22 a 27 linijka, bo to nie działa
komentarz 21 kwietnia 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
ale przecież stringa w dosyć łatwy sposób można przekonwertować na inta i odpada cała zabawa z pętlami

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 370 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2019 w C i C++ przez Ganci Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 460 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2018 w C i C++ przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,004 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2018 w C i C++ przez n0s1gnal Użytkownik (700 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...