• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Złożoność algorytmu z prawdopodobieństwem

Cloud VPS
0 głosów
414 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
edycja 3 maja 2020 przez Aisekai

Cześć.
Dzięki za naprowadzenie z poprzednim problemem, jednakże znów muszę prosić o pomoc w innym zadaniu. Nie proszę o rozwiązanie, a raczej o jakieś wskazówki. Potrzebuję pomocy z obliczeniem złożoności algorytmu z zmienną losową. Doszedłem do tego, jak można zobrazować problem za pomocą grafu lecz nic poza tym. W wierzchołkach znajdują się wartości, natomiast krawędzie symbolizują prawdopodobieństwo z jakim może zostać wybrany następny wierzchołek:

Problem pojawia się, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że algorytm "cofnie" się o 1, gdyby tego nie było, obliczenie złożoności obliczeniowej tego algorytmu byłoby w miarę proste. Nie pytam też o odpowiedź, a raczej o jakieś wskazówki jak do niej dojść.

Edit: myślałem też, zeby przedstawić to jako przeszukiwanie stringa i znajdowanie podciągu w którym będzie o n więcej 1 niż 0. Tylko to też niezbyt mi pomaga. 

komentarz 20 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Probabilistic_Turing_machine

https://en.wikipedia.org/wiki/Randomized_algorithm#Computational_complexity

W mojej ocenie problem podchodzi pod klasę Probabilistic Polynomial. Co daje średni czas wielomianowy od n. 

komentarz 3 maja 2020 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Mógłbym prosić o jeszcze jakieś Wskazówki, nie jestem wstanie tylko z tym rozwiązać problem (ze względu na zmianę wartości losowej).

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 maja 2020 przez vector Dyskutant (9,200 p.)
wybrane 21 maja 2020 przez Aisekai

Najlepsza

To jest klasyczny przykład na łańcuch markowa, w szczególności popatrz na twierdzenia 8.11 i 8.12. Obliczenie wartości oczekiwanej liczby kroków wykonanych podczas przejścia z stanu i do stanu n da się sprowadzić do poniższego układu równań:

1. x(n) =0
  2. x(1) = x(2) + 1
  3. x(i) = 0.5(x(i-1) + x(i+1)) + 1 dla i {\displaystyle \in } {2, 3, .., n-1}

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
W przypadku algorytmów z rachunkiem prawdopodobieństwa liczy się wartość oczekiwaną zmiennej losowej.

Zobacz na dowód złożoności oczekiwanej QuickSorta w Cormenie (co prawda tam nie ma explicit zmiennej losowej ale problem lustrzany)
komentarz 3 maja 2020 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
No właśnie jestem wstanie sobie poradzić z Algorytmami z prawdopodobieństwem, gdy nie zmienia się zmienna losowa. Mógłbym prosić o jeszcze jakieś wskazówki?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 952 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 712 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,266 wizyt

93,488 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...