• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z tłem na stronie html-css

Object Storage Arubacloud
0 głosów
395 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez Siezek Nowicjusz (120 p.)

Witam 

Mam problem z moją stroną www. Chciał bym żeby tło było na całą stronę, a nie jak na zdjęciu: Jak mogę to naprawic?

Mój kod:

#container {
		float: left;
  width: 960px;
  padding: 10px;
	background-image: url(../images/bg.png);
} 

Pozdrawiam Igor

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2020 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
edycja 14 kwietnia 2020 przez Restej

Jeśli obraz ma wymiary mniejsze niż rozmiary diva dla którego chcesz ustawić go jako tło, wtedy wypełnia diva powielając wielokrotnie ten sam obraz

dodaj:

background-repeat: no-repeat; /* by uniknąć powielania */
background-attachment: fixed; /* ta linia jest tu dla pewności aby obraz był zawsze rozciągnięty */ 
background-size: cover; /* to zapewni nam pokrycie całego diva tylko i wyłącznie jednym obrazem */

powinno wszystko śmigać

komentarz 14 kwietnia 2020 przez Siezek Nowicjusz (120 p.)

Niestety to nie pomoglo, mam caly czas powielajacy się obraz, ale teraz jest on rowniejszy 

#container {
  float: left;
  width: 960px;
  padding: 10 px;
  background-repeat: no-repeat;
  background-attachment: fixed; 
  background-size: cover;
  background: url(../images/bg.png);
}

 

komentarz 14 kwietnia 2020 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
edycja 14 kwietnia 2020 przez Restej

A spróbuj w taki sposób:

  background: url() no-repeat center fixed; 
  background-size: cover;

 

komentarz 14 kwietnia 2020 przez Siezek Nowicjusz (120 p.)
Oo to działa, dziekuje bardzo :D
0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2020 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Wklej cały kod html i css  oraz daj  obraz który chcesz mieć jako tło  strony
komentarz 14 kwietnia 2020 przez Siezek Nowicjusz (120 p.)

Dobrze

body {
  font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
  font-size: 12px;
  color: #555;
  text-align: center;
  margin: 0;
  background: #000 url(../images/bg_body.png) repeat-x;
}

#wrapper {
  width: 960px;
  margin: 0 auto;
  text-align: left;
  background: url(../images/bg%20copy.png) no-repeat;
}

a {
  color: #9c944e;
  text-decoration: none;
}

p {
  color: #FFF;
}

a:hover {
  text-decoration: underline;
}

#header {
  width: 960px;
  height: 105px;
  float: left;
  background: url(../images/bg_top.jpg) repeat-x;
}

.logo {
  float: left;
  padding-top: 25px;
  padding-left: 30px;
}

.logo a, #logo img {
  text-decoration: none;
  border: 0px;
  text-align: center;
}

#menu {
  float: right;
  margin-top: 45px;
}

#menu ul {
  list-style: none;
  margin:0 auto!important;
  padding: 0px 0px 0px 0px;
  text-align: center;
  float: left;
  clear: left;

}

#menu li {
  display: block;
  color: #FFF;
  text-align: center;
  float: left;
}

#menu a {
  color: #ccc;
  font-size: 13px;
  display: block;
  padding: 10px 15px 10px 15px;
  text-decoration: none;
  text-transform: uppercase;
  font-family: Arial;
}

#menu a:hover {
  color: #fff;
}

.margin1 {
  margin-left: 15px;
}

.margin2 {
  margin-left: 7px;
}

.margin3 {
  margin-top: 10px;
}

#box_news {
  float: right;
  width: 550px;
  padding: 10px;
  background: url(../images/bg_trs.png);
  -webkit-border-radius: 5px;
    -khtml-border-radius: 5px; 
    -moz-border-radius: 5px; 
    border-radius: 5px;
}

#box_news h2, #box_fp h2 {
  font-size: 24px;
  text-transform: uppercase;
  color: #fff;
  font-weight: normal;
  background: url(../images/bullet.png) no-repeat left;
  padding-left: 40px;
}

#box_news p, #box_fp p {
  color: #ccc;
  line-height: 20px;
  text-align: justify;
  font-size: 13px;
  font-family: Arial;
}

#box_news img {
  border: 1px solid #ccc;
  padding: 5px;
  margin-right: 15px;
  -webkit-border-radius: 5px;
    -khtml-border-radius: 5px; 
    -moz-border-radius: 5px; 
    border-radius: 5px;

}

#box_fp {
  width: 300px;
  float: right;
  padding: 10px;
  margin-right: 20px;
  background: url(../images/bg_trs.png);
  -webkit-border-radius: 5px;
    -khtml-border-radius: 5px; 
    -moz-border-radius: 5px; 
    border-radius: 5px;
}

#box_fp a {
  padding-left: 20px;
  color: #999;
  background: url(../images/bullet2.gif) no-repeat left;
  margin-left: 10px;
  line-height: 26px;
}

#box_fp a:hover {
  margin-left: 15px;
  text-decoration: none;
  font-weight: bold;
}

#container {
  float: left;
  width: 960px;
  padding: 10 px;
  background: url(../images/bg.png) no-repeat 0cm -0,5cm;
}

h2 {
  font-size: 22px;
  font-weight:normal;
  color: #fff;
}

#footer {
  width: 960px;
  float: left;
  margin-left: 1px;
  background: url(../images/bg_content_bottom.png) no-repeat;
  padding-top: 5px;
}

#footer p {
  font-size: 12px;
  color: #666;
}

#footer a {
  color: #ccc;;
}
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Historia</title>
 <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css" />
 <link rel="icon" href="images/symbol.png"> 
</head>

<body>
  <div id="wrapper">
  <div id="header">
  <img src="images/logo.png" class="logo" />
  <div id="menu">
        <ul>
        <li><a href="#"><a href="index.html"</a>Strona główna</a></li>
        <li><a href="#"><a href="historia"</a>Historia</a></li>
        <li><a href="#"><a href="robert.html"</a>Robert Maxon Historia</a></li>
        <li><a href="#"><a href="rangi.html"</a>Rangi odłamu Maxon'a</a></li>
        </ul>
    </div> 
  </div>
  <div id="container">
    <div id="box_news">
    <h2>Historia Bractwa Stali - Początki</h2>
    <img src="images/image.png" align="left" />
    <font color="silver"> <span style="font-size: small">
      <ul>
<li>2076, 3 stycznia - Wysłanie oddziału do West Tek. Wśród żołnierzy znajdował się kapitan Roger Maxson (dziadek Johna Maxsona, Wysokiego Starszego Bractwa Stali).</li></p>

<li>2077, październik - Roger Maxson odkrywa zbrodnie, jakich dopuścili się naukowcy w Bazie Wojskowej Mariposa. Jego ludzie powierzają mu rolę dowódcy.</li>

<li>2077, 27 października - Maxson i jego ludzie zapieczętowują bazę i wyruszają na Pustkowie zabierając ze sobą schematy broni oraz surowce. Generał prowadzi ich do bunkra w Lost Hills (część tych żołnierzy utworzy w przyszłości Bractwo). </li>

<li>2077, listopad - Maxson wraz z pozostałymi przybywa do Lost Hills. W trakcie podróży ginie jego żona, zostaje mu tylko syn. Powstaje Bractwo Stali. </li> 
      </ul>
      </font>
      </span>
    </div>
   <div id="container">
    <div id="box_news">
    <h2>Historia Bractwa Stali - Wczesne Lata</h2>
    <img src="images/image.png" align="left" />
    <font color="silver"> <span style="font-size: small">
      <ul>
<li>2097 - W bunkrze Lost Hills rodzi się John Maxson (wnuk Rogera Maxsona).</li>

<li>2134 - Grupa pod dowództwem sierżanta Dennisa Allena mimo sprzeciwu Starszych Bractwa wyrusza do Blasku w poszukiwaniu technologii, lecz wszyscy giną.</li>

<li>2135 - Roger Maxson umiera na raka i władzę w Bractwie przejmuje jego syn - Maxson II</li>

<li>2150 - Bractwo zyskuje pełną kontrolę na terenach dookoła Lost Hills. Gang Żmij tworzy bazę na południe od Lost Hills, zwiększa częstotliwość swoich ataków i powoli przyciąga uwagę Bractwa</li>

<li>2155 - Kilka oddziałów Bractwa zostaje wysłanych razem z Maxsonem aby zniszczyć Żmije. Maxson II umiera zraniony zatrutą strzałą. John Maxson obejmuje stanowisko Wysokiego Starszego w Bractwie Stali. Paladyni pod wodzą Rhombusa odnajdują żmije a następnie wybijają prawie wszystkie. Nieliczni ocalali uciekają na wschód.</li>
      </ul>
      </font>
      </span>
    </div>
   <div id="container">
    <div id="box_news">
    <h2>Historia Bractwa Stali - Zagrożenie ze strony supermutantów</h2>
    <img src="images/image.png" align="left" />
    <font color="silver"> <span style="font-size: small">
      <ul>
<li>2161, październik - Patrol Bractwa natrafia na zwłoki supermutanta. Zabierają je ze sobą a skryba Vree prowadzi nad nimi badania. Bractwo przygotowuje się do wojny z supermutantami.</li>

<li>2162 - Przybysz z Krypty spotyka się ze Starszym Maxsonem i z pomocą żołnierzy Bractwa niszczy bazę Mariposa likwidując przy tym prawie całkowicie zagrożenie jakim była armia supermutantów.</li>

<li>2162 - Rozpoczyna się walka Bractwa z niedobitkami armi Mistrza.</li>

<li>2196 - Rozłam w Bractwie - powstaje Środkowo-Zachodnie Bractwo Stali.</li>
      </ul>
      </font>
      </span>
    </div>
   <div id="container">
    <div id="box_news">
    <h2>Historia Bractwa Stali - Zagrożenie ze strony Enklawy</h2>
    <img src="images/image.png" align="left" />
    <font color="silver"> <span style="font-size: small">
      <ul>
<li>2242 - Bractwo wiedząc, że ich technologia nie może się równać technologii Enklawy, decyduje się tylko ją obserwować. Tworzy ono bunkry w rejonach aktywności Enklawy, a Dziecko Przeznaczenia przekazuje Mattowi w San Francisco plany latacza.</li>
      </ul>
      </font>
      </span>
    </div>
  <div id="container">
    <div id="box_news">
    <h2>Historia Bractwa Stali - Zagrożenie ze strony Enklawy</h2>
    <img src="images/image.png" align="left" />
    <font color="silver"> <span style="font-size: small">
      <ul>
Pomiędzy 2246 a 2251 - Rozpoczyna się wojna Bractwa z RNK.

<li>2254 - Bractwo Stali wysyła ekspedycję do Waszyngtonu pod dowództwem paladyna Lyonsa.</li>
        
<li>2275 - RNK po utworzeniu bazy w Camp McCarran zaczyna walkę z Bractwem na pustyni Mojave.</li>

<li>2276 - Bractwo Stali na Pustkowiach Mojave ponosi porażkę w HELIOSIE Jeden na rzecz RNK w wyniku Operacji: Sunburst.</li>

<li>2281 - Bractwo Stali na terenach Pustkowi Mojave, zawiera sojusz z RNK lub zostaje zniszczone.</li>
      </ul>
      </font>
      </span>
    </div>
   <div id="container">
    <div id="box_news">
    <h2>Historia Bractwa Stali - Bractwo na wschodzie</h2>
    <img src="images/image.png" align="left" />
    <font color="silver"> <span style="font-size: small">
      <ul>
<li>2255 - Przybycie ekspedycji Starszego Lyonsa na tereny Waszyngtonu. Operacja Bicz Boży.</li>
        
<li>2276 - Henry Casdin i niektórzy członkowie Bractwa Stali Ruin Solicy opuszczają Cytadelę i ogłaszają się Wygnańcami.</li>

<li>2277 - Bractwo Stali odbija oczyszczalnik w Pomniku Jeffersona z rąk Enklawy.</li>

<li>2278 - Bractwo z pomocą Samotnego Wędrowca niszczy Samobieżną Bazę Polową, oraz przejmuje olbrzymie ilości zaawansowanej technologii (w tym Latacze).</li>

<li>2278 - Śmierć Owyna oraz Sary Lyons.</li>

<li>2283 - Arthur Maxson staje się najmłodszym Starszym w historii. Doprowadza do pokoju między Bractwem Lyonsa oraz Wygnańcami oraz do powrotu tych drugich w struktury Zakonu. Reorganizuje upadające Bractwo Lyonsa i przekształca je we Wschodnie Bractwo Stali, będące odziałem Bractwa z Zachodu.</li>
      </ul>
      </font>
      </span>
    </div>
    <div id="footer">
        <p>&copy Wszelkie prawa zastrzeżone. <br /> Projekt: <a href="https://bractwostalipl.ct8.pl/">Bracto Stali Polska</a></p>
    </div>
    </div>
</body>
</html>

To są kody strony z historią, czy podawać kody innych stron?

Tło:

komentarz 14 kwietnia 2020 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Masz za mały obrazek na tło  lepiej zrobić większy niż mniejszy ale z mniejszego też da  się zrobić ale to już jest kombinacja  podaje ci przykład przeanalizuj sobie to  poszukaj co dany element  za co odpowiada jest parę błędów w kodzie na razie nie będę pisał o tym  skup się  na  nauce podstawy 

https://jsfiddle.net/gt9qp0nz/1/

oraz zobacz na tej stronie tutaj

zamiast

background-size:100% 100%;

 daj 

background-size:cover;

 zobaczysz różnicę 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,198 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 131 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2019 w HTML i CSS przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 159 wizyt
pytanie zadane 22 października 2018 w HTML i CSS przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...