• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CAŁY div jako odnośnik

Object Storage Arubacloud
0 głosów
955 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez sopll Nowicjusz (170 p.)
<body>
	<div id="nav">
		<div id="menulewe">MENU</div>
		<div class="opcje2">Strona główna</div>
		<div class="opcje2">
			<a class="link" href="https://www.facebook.com/" target="_blank">Facebook</a>
		</div>
		<div class="opcje2">Przykład</div>
		<div class="opcje2">Kontakt</div>
		<div class="opcje2">Poradniki</div>
		<div class="opcje2">Galeria</div>
	</div>
</body>

Mamy takie o menu, w pliku .css jest odpowiednio wystylizowany znacznik 

#nav

oraz klasę

.opcje2

Pytanie brzmi - jak zrobić tak, aby do tego facebooka przekierowywało nas klikając na obszar całego diva?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2020 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Może wrzucić CSS odpowiadający za całego nava? Aby caly div był klikalny, trzeba ustawić link tak aby wypełniał całego diva.
komentarz 4 kwietnia 2020 przez sopll Nowicjusz (170 p.)
Chodzi o to, aby w NAVie znajdowały się divy, które będą odpowiednio odsyłały do poszczególnych stron/podstron, a nie o to aby cały nav był kilkalny.
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2020 przez jerk0 Użytkownik (540 p.)
wrzuc to na codepen moze to lepiej da rade zrozumiec twoj problem
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2020 przez frostify Mądrala (5,640 p.)

Tak na marginesie - nie musisz tworzyć diva o nazwie nav, gdyż istnieje w pełni poprawny tag w htmlu o nazwie nav.

W html-u odnośnik oczywiście najprościej zrobić za pomocą tagu <a>.

Wystarczy całego diva wstawić wewnątrz <a> (jest to poprawna forma w html5, czyli powszechnie używanym), w ten sposób:

<nav>
<a href="adres url">
<div class="opcje2">
Przykład
</div>
</a>
</nav>

Jednak to, co napisałem podejrzewam, że nie rozwiąże twoich problemów, gdyż podany napis "przykład" nadal będzie miał niebieski kolor linku, kursor się na nim zmieni i będzie podkreślony, tak jak zwykły link.

Moim zdaniem najlepiej w ogóle usunąć diva, a samo <a> wystylizować, by wyświetlało się jak div.

Do tego potrzeba podmienić domyślne style dla <a>, a są to:

color: (wartość w zależności od przeglądarki);
text-decoration: underline;
cursor: auto (albo pointer)

Do tego musimy dodać dla <a> domyślne wartości diva, a jest to tylko: display: block, i nasz <a> wyświetla się jak zwykły div, a do tego oczywiście może działać jako link.

Na jakie wartości podmienić style dla <a> i przykład pokazuje tutaj:

https://codepen.io/frostify/pen/mdJNydb

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2020 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Ten odnośnik przenieś na całego diva zamiast tylko tekstu:

<body>
    <div id="nav">
        <div id="menulewe">MENU</div>
        <div class="opcje2">Strona główna</div>
        <a class="link" href="https://www.facebook.com/" target="_blank"><div class="opcje2">
            Facebook
        </div></a>
        <div class="opcje2">Przykład</div>
        <div class="opcje2">Kontakt</div>
        <div class="opcje2">Poradniki</div>
        <div class="opcje2">Galeria</div>
    </div>
</body>

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 443 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2015 w HTML i CSS przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,661 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 394 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2019 w HTML i CSS przez voytech Nowicjusz (220 p.)

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...