• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język wybrać?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2020 w Inne języki przez jerk0 Użytkownik (540 p.)
Wiem, że było multum takich tematów na forum, ale każdy ma swoje preferencje. Zastanawiam się - jaki język wybrać. Do tej pory potrafię już coś podochodzącego pod skomplikowane zrobić w Pythonie, LUA (które porzuciłem) noi oczywiście HTML/CSS. Myślałem nad Javą/C (Sugerowałem się 1 i 2 miejscem w rankingu Tiobe Index). Czy Java/C należy do języków przyszłościowych (o ile coś takiego istnieje)? Chcę po prostu nauczyć się czegoś porządnego, coś czego wykorzystam na wiele sposobów. Nie zamierzam i nie zamierzałem nigdy tworzyć gier, raczej jakieś aplikacje desktopowe/webowe. Z góry dzięki za każdą radę. (Korzystałem już z stron typu jaki-jezykprogramowania itd.)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2020 przez kemez Obywatel (1,740 p.)
Według mnie programowanie powinno się zacząć od HTML i CSS.

Jak opanujesz to w stopniu dobrym, to będziesz mógł zrobić fajne strony internetowe.

Naturalnym wyborem dalej jest JS.

W momencie kiedy opanujesz te rzeczy zrozumiesz o co chodzi w programowaniu i dlaczego dzieli się to wszystko na backend i frontend.

Wśród umiejętności, których się wymaga dziś od programistów JS jest coraz bardziej porządany.

W JS + HTML + CSS można napisać aplikację, którą za pomocą konwertera typu Cordova przerobisz na apk i będziesz mógł zrobić z niej aplikację mobilną.

Jeśli dojdziesz do takiego momentu to kolejne kroki przyjdą naturalnie.

Sam błądziłem wiele razy i skakałem z C++ na Jave z Javy na Pythona i nigdy nie mogłem zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi.

W końcu gdy chciałem zrobić aplikację w Django zrozumiałem, że niewiele zrobię bez znajomości w/w technologii webowych.

Jest masa fajnych kursów, które mogą Cię nakręcić do działania. Stworzenie strony bratu/kolegom którzy grają w zespole albo sąsiadowi mechanikowi w ramach treningu może przyspożyć Ci masę frajdy.
1
komentarz 1 kwietnia 2020 przez jerk0 Użytkownik (540 p.)
Ogólnie tak jak pisałem, ogarniam HTML/CSS i tworze jakieś proste responsywne strony. Nie wiem co jest trudnego w dostrzerzeniu różnicy pomiędzy frontendem a backendem. Dzięki za radę.
komentarz 1 kwietnia 2020 przez kemez Obywatel (1,740 p.)
Wybacz, nie wiedziałem w jakim stopniu masz doświadczenie.

Naturalnym wyborem wydaje się być Java Script jeśli się w tym orientujesz.

JS jest bardzo popularny.

Podobne pytania

–7 głosów
6 odpowiedzi 967 wizyt

93,032 zapytań

141,996 odpowiedzi

321,300 komentarzy

62,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...