• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Całe MENU ma zajmować 90% szerokości strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
145 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)
zamknięte 1 kwietnia 2020 przez Krzysiek_34

Witam.

Tak wygląda kod:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/nj6w75dg/120/

Chciałbym, aby całe MENU zajmowało 90% szerokości strony.

W praktyce ma to wyglądać w następujący sposób:

[5% wolnego miejsca z lewej strony] [całe MENU zajmujące 90%] [5% wolnego miejsca z prawej strony]

Szerokość wszystkich menu ustaliłem w procentach:

1 - wynosi 20% szerokości całego menu

2 - wynosi 10% szerokości całego menu

3 - wynosi 20% szerokości całego menu

4 - wynosi 10% szerokości całego menu

5 - wynosi 10% szerokości całego menu

6 - wynosi 20% szerokości całego menu

Podsumowując:

20% + 10% + 20% + 10% + 10% + 20% = 90% szerokości całego MENU względem szerokości strony.

Zauważcie, że aktualnie jest ponad 20% wolnego miejsca z prawej strony. W rezultacie szerokość całego MENU wynosi ponad 70%, a ma zajmować dokładnie 90%.

Z lewej strony jest 5% wolnego miejsca - tu jest dobrze!

Czy wiecie jak zrobić, aby całe MENU zajmowało 90% szerokości strony (z lewej ma być 5% wolnego miejsca oraz z prawej ma być 5% wolnego miejsca) ?

Będę bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

komentarz zamknięcia: Niepotrzebnie zakładałem ten temat! Problem został rozwiązany!
komentarz 30 marca 2020 przez behu369 Nowicjusz (240 p.)
edycja 30 marca 2020 przez behu369
dobrze rozumiem że menu masz ustawione wg % i tak ma pozostać? tylko ma się znaleźć na środku. tak?
komentarz 30 marca 2020 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)
Tak, wszystko wg % jest ustawione. Już łatwiej nie da sie tego tematu wytłumaczyć.:)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 marca 2020 przez bergman Obywatel (1,600 p.)

jeśli o to chodzi to musisz te poszczególne elementy ustawic by w sumie miały 100% nie 90% szerokość masz ustaloną już w menu-container jeśli korzystasz z position absolute musisz dać transform:translate ();

komentarz 30 marca 2020 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)

Po dopisaniu w:

.menu-container
{
	transform: translate(5%);
}

...ani z lewej ani z prawej nie ma 5% wolnego miejsca.

Trzeba coś innego poprawić w CSS, aby prawidłowo zadziałało.

komentarz 30 marca 2020 przez bergman Obywatel (1,600 p.)
napisałem też że te poszczególne elementy trzeba ustawić żeby w sumie dawało 100% nie 90% wtedy powinno ci wyśrodkować
komentarz 30 marca 2020 przez bergman Obywatel (1,600 p.)
w menu ul masz to samo że 90% a ma być 100% i wtedy wszystko działa
1
komentarz 30 marca 2020 przez bergman Obywatel (1,600 p.)
tą szerokość ,że to jest 90% ustawiasz w jednym divie i tyle a nie w kazdym kolejnym 90%
komentarz 30 marca 2020 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)

To już mój drugi temat w jakim sie udzielasz i te twoje rady nie przyniosły żadnego efektu!

Moja prośba do ciebie!

Czy możesz już więcej nie udzielać sie na moim założonym temacie?

Nie obraź sie, ale zaczyna mnie irytować twoja nadgorliwość!

Twoje rady odnośnie tego tematu:

.menu-container
{
	position: absolute;
	left: 5%;
	transform: translate(5%); lub bez tego transform!
	bottom: 0;
	width: 90%; lub width: 100%;
}

.menu ul
{
	margin: 0;
	padding: 0;
	list-style-type: none;
	float: left;
	width: 90%; lub width: 100%;
}

...nie zadziałały!

Takie warianty już testowałem przed założeniem tego tematu!

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 104 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2021 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 46 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2020 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 187 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2020 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,090 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...