• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Linux - polecenie sed współpraca z /etc/passwd

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
392 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez vv32 Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 28 marca 2020 przez vv32
Dzień dobry :)

Chciałbym napisać napisać polecenie wykorzystujące sed, aby z pliku /etc/passwd wybierać linie, które zawierają informacje o użytkownikach mających prawo logowania się oraz posortować je według pola opisu (imię i nazwisko).

Niestety, jak z posortowaniem problemu raczej nie będzie tak z pierwszą częścią polecenia mam spore kłopoty. W jaki sposób pobrać informacje, że dany użytkownik ma prawo logowania z pliku /etc/passwd? Czy w jakiś sposób można wykorzystać polecenie passwd -S?

Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: Dałem radę sam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2020 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

To nie o takie konta chodzi: grep -vE "nologin$|false$|true$|sync$" /etc/passwd ?

komentarz 28 marca 2020 przez vv32 Nowicjusz (120 p.)
Poradziłem Sobie, ale z użyciem awk:

awk 'BEGIN {FS=":"} $7 ~/bash/ {printf("%s %s\n", $5, $0)}' /etc/passwd

tak czy tak, dziękuję za odpowiedź :)

Podobne pytania

–3 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Program IstaIso Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 625 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez nalq Nowicjusz (120 p.)
–4 głosów
0 odpowiedzi 415 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez szuaknie Początkujący (300 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...