• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie HTML i CSS Miniaturka wideo

Object Storage Arubacloud
0 głosów
443 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2020 w HTML i CSS przez NoSkyForever Nowicjusz (120 p.)

Witam!

Jesli ktos moglbym pomoc mi w napisanie css do tego zadania to bylbym bardzo wdzięczny.Html sam ogarnalem i narazie chyba jest dobrze,ale nie potrafie poradzic sobie z css.

KOD HTML: 

<!DOCTYPE html>
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    <title>Miniaturka</title>
    <link href="tlo.png">
</head>
<body>
    <div class="element">
        <div class="grafika">
            <div class="czas">3:15</div>
            <div class="ikona"></div>
        </div>
        <div class="odnosnik"></div>
</body>
</html>

TRESC ZADANIE:
Miniaturka wideo

Zadanie polega na przygotowaniu szablony dla miniaturki filmu jak pokazano na obrazku poniżej ( szary kolor to tło strony ). Do zadania dołączony jest plik z logotypem CSS3 w formacie PNG. Całe tematy lub poszczególne punkty zakończone czerwoną gwiazdką ( * ) są trudniejsze do wykonania i wymagając trochę gimnastyki i podłubania w materiałach jakie już macie lub internecie jeśli ich nie macie, nie są wymagane do zrobienia ale jak ktoś się czuje na siłach to niech się z nimi zmierzy oczywiście takie zadania będą lepiej oceniane.

Miniatura wideo

Przygotowanie grafiki do miniaturki

 

  • W plik CSS3.png przeskalować z zachowaniem proporcji aby jego wysokość wynosiła 70 pikseli
  • Stwórz nowy plik graficzny o wymiarach 200 pikseli szerokości na 100 pikseli wysokości z tłem koloru #222222.
  • Umieść na środku grafiki przeskalowanie logo CSS3.
  • Plik zapisz w formacie PNG.

Strona

 

  • Zastosuj na stronie kodowanie znaków UTF-8.
  • Tło strony powinno mieć mieć szary kolor.
  • Czcionka jakiej należy użyć na stronie to: sans-serif.

 

Element główny miniaturki

 

  • Cały element miniaturki powinien posiadać 200 pikseli szerokości, wysokość powinna się dostosować do zawartości elementu.
  • Miniaturka powinna zostać wyświetlona na środku strony.
  • Po najechaniu na element miniatury na części z grafiką powinna się pokazać ikona odtwarzania*.

 

Ikona odtwarzania

Element z grafiką miniaturki

 

  • Element ten powinien posiadać rozmiar 200 pikseli szerokości oraz 100 pikseli wysokości.
  • Tłem elementu jest wcześniej przygotowana grafika z logotypem CSS3.
  • W elemencie z grafiką powinien znajdować się element pokazujący czas trwania nagrania oraz element przedstawiający ikonę odtwarzania.

Element pokazujący czas trwania nagrania

 

  • Element ten powinien znajdować się w pozycji 5 pikseli odstępu od dolnej oraz prawej krawędzi elementu rodzica / nadrzędnego.
  • Czcionka powinna mieć biały kolor oraz 12 pikseli rozmiaru.
  • Kolor tła elementu powinien być czarny z przeźroczystością 80%.
  • Element powinien posiadać marginesy wewnętrzne aby tekst nie przylegał do jego krawędzi: 2 piksele z góry i z dołu oraz 5 pikseli z lewej i prawej strony.

Ikona odtwarzania*

 

  • Ikona ta jest zbudowana w czystym CSSie. Nie jest pobierana z pliku z grafiką.
  • Ikona ta powinna znajdować się dokładnie na środku elementu rodzica.
  • Ikona to okrąg o wymiarach 70 pikseli wysokości i szerokości.
  • Kolor tła to biały z 40% przeźroczystością.
  • Do stworzenia trójkąta należy użyć pseudo-elementu before lub after
  • Trójkątny kształt jest stworzony przy pomocy marginesów.
  • Wymiary trójkąta to 40 pikseli wysokości i szerokości
  • Kolor trójkąta to czarny z 50% przeźroczystości
  • Położenie trójkąta to 15 pikseli odstępu z góry i 20 pikseli odstępu z lewej wewnątrz elementu rodzica.

Element informacyjny pod elementem miniatury

 

  • Element powinien posiadać margines wewnętrzny 10 pikseli z każdej strony aby tekst nie był przybity do krawędzi elementu.
  • Tło elementu powinno być białe.
  • Element posiada wewnątrz 3 widoczne elementy:
    • odnośnik z tytułem miniaturki wideo,
    • licznik wyświetleń wideo,
    • informację kiedy dodano wideo.

Odnośnik z tytułem miniaturki wideo

 

  • Element jest odnośnikiem do strony wideo można przekierowywać do dowolnego filmu na YouTube.
  • Należy wyłączyć domyślne formatowanie odnośnika aby możliwe było odpowiednie jego sformatowanie chodzi o takie właściwości jak:
    • wyświetlanie,
    • dekoracja tekstu.
  • Kolor etykiety odnośnika należy zmienić na #0088FF.
  • Po najechaniu na odnośnik kursorem myszy kolor etykiety odnośnika powinien zmienić się na #0000FF.
  • Zastosowanie płynnej zmiany kolorów etykiety odnośnika*.

Elementy licznik wyświetleń oraz kiedy dodano

Oba elementy wyświetlone są w jednej linii odsunięte od siebie maksymalnie.

OCZEKIWANY WYNIK:

Ikona odtwarzania

komentarz 21 marca 2020 przez franz Gaduła (4,940 p.)
Teraz pokarz co już zrobiłeś

Wtedy będzie można ci doradzić co poprawić a co zmienić

Zamieść kod jaki napisałeś ,żeby było z czym pracować

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 marca 2020 przez T.Kapusta Nowicjusz (140 p.)
Hmmm...

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,222 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,135 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 219 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2022 w HTML i CSS przez Skinek_ Nowicjusz (190 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...