• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z bazą danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
362 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2020 w Java przez BEJU Nowicjusz (180 p.)

 

Błąd:

com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.MySQLSyntaxErrorException: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1

public static void createTable(){
            connect();
            PreparedStatement ps = null;
            try {
                ps = conn.prepareStatement("CREATE TABLE IF NOT EXISTS server(UUID INTEGER PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT");
                ps.execute();
                ps.close();
            } catch (SQLException e) {
                e.printStackTrace();
            }
            disconnect();
        }

 

komentarz 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
komentarz 18 marca 2020 przez BEJU Nowicjusz (180 p.)
Tak tylko nie bardzo rozumiem. Bo z PHP nic nie ogarniam.
komentarz 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Pokażesz kod który łączy się z tą bazą danych?
komentarz 18 marca 2020 przez BEJU Nowicjusz (180 p.)
public static void connect(){
            try {
                conn = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://"+host+":"+port+"/"+database, user, pass);
            }catch (SQLException e){
                e.printStackTrace();
            }
        }

 

komentarz 18 marca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
i jesteś pewnie, że połączenie jest nawiązywane? Używasz debuggera?
komentarz 18 marca 2020 przez BEJU Nowicjusz (180 p.)

image

Tak używam debuggera

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 marca 2020 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

mySQL mówi dokładnie w czym błąd:

You have an error in your SQL syntax;

Po wklejeniu do konsoli phpMyAdmina tego kodu SQL widać jak na dłoni:

1. Brak nawiasu na końcu zapytania

2. Że "server" jest zarezerwowane przez mySQL

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,274 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2019 w Java przez TracerYT Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 870 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2016 w Java przez mix923 Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2019 w Java przez msukiennik Początkujący (380 p.)

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...