• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język dla mnie?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
412 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez cnc91 Nowicjusz (120 p.)
Hej

Jaki język programowania będzie dobry dla inżyniera, ale nie informatyka/programisty?

Zastosowanie:
# Chętnie wykorzystam go do pisania programów wspomagających obliczenia, zarówno na studiach, jak i w przyszłej pracy
# Będę studiował prawdopodobnie mechanikę, ale chcę się nauczyć elektroniki i dalej podstaw automatyki
# Może w przyszłości chciałbym budować jakieś maszyny
# Chcę, by był łatwy i nie był zbyt "obszerny"

Myślę nad C.. Czy to dobry wybór?
komentarz 5 marca 2020 przez cnc91 Nowicjusz (120 p.)
Również zastanawia mnie w jakim zakresie się tego uczyć? Może macie jakiś fajny artykuł dot.nauki programowania dla określonych przeze mnie zastosowań?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 marca 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Większość tego co napisałeś to Python.

Z drugiej strony jeśli chcesz iść w stronę poważnej robotyki/elektroniki to raczej C.
0 głosów
odpowiedź 5 marca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Chętnie wykorzystam go do pisania programów wspomagających obliczenia, zarówno na studiach, jak i w przyszłej pracy

Praktycznie kazdy jezyk bedzie dobry

Będę studiował prawdopodobnie mechanikę, ale chcę się nauczyć elektroniki i dalej podstaw automatyki

Zalezy ile chcesz miec doczynienia z elektronika

Może w przyszłości chciałbym budować jakieś maszyny

To zalezy, czy maszyny beda mialy software czy nie

Chcę, by był łatwy i nie był zbyt "obszerny"

Nie ma chyba takiego jezyka, ktory bylby malo obszerny, bo kazdy ma dodatkowe libki itd. Ogolnie wszytskko zalezy co dokaldiej bdziesz chcial robic. Bo jezeli chcesz isc w elektronike + budowe maszyn oraz pisanie do nich softu, to raczej musisz isc w kierunku C/C++, bo to raczej najbardiej popularne jezyki w tej brazny, tzn uklady scalone/mikrokontrolery.

A tak po za tym, to nada sie chyba kazdy inny ezyk do obliczen, ale co do latwosci, to chyba kazdy polecilby pythona. Ma duza baze libek i wiele mozliwosci.

To co chyba jest nie odlacznym elementem, czy to automatyka/mechanika czy elektronika, to program matlab lub jego darmowe wersje, jesli testuje sie dana rzecz, chcesz sprawdzic wykresy itd itd, wtedy jest to narzedzie bardzo dobre, ale z drugiej strony tez obszerne.

 

W zaleznosci czy pojdziesz w elektroniker czy mechanike, to pewnie spotkasz sie tez z AutoCAD i Eagle lub ich darmowymi wersjami. Jezeli chcesz samu robic jakas maszyne, gdzie bedziesz mial elementy elektroniczne i wlasna/autorska plytke i oprogramowanie, to spotkasz sie z oboma, bo z jednej strony bedziesz robil model dla danej maszyny z drugiej strony, trzeba zrobic do niej wlasna plytke, chyba ze chcesz sie opierac na gotowych rozwiazaniach. Jak sie nie myle, to oba obsluguje pythona.

komentarz 12 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
edycja 12 marca 2020 przez VirtualMember
@tkz nie poruszyłem nigdzie kwestii OOP. C++ nie jest po prostu "C with classes". Jednak by  się nie rozpędzać dla osób nie początkujących, to stanowczo podstawą jest znajomość STL, referencje itd. co powoduje, że większość bolączek z C się po prostu omija.
komentarz 12 marca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

C++ nie jest po prostu "C with classes".

To czym jest w takim razie?

STL jaki system referencji jest tylko ułatwieniem, co nie czynie C++ dużo prostszego od C, sama biblioteka standardowa do C jest coraz szersza, wraz z standardem 11. 

komentarz 12 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

C++ jest po prostu innym językiem - czy zupełnie innym? No nie bo wyrósł z C i de facto fundamenty ma te same. Wyrażenie C with classes zostało użyte jeszcze przed nazwą C++ i faktycznie, ponad 30 lat temu taki był zamysł. Jednak dziś jest 2020, nie 1985 i wyrażenie C with classes spotykam jako określenie negatywne kodu, który jest pisany pod rozszerzeniem .cpp, a jednak wygląda jakby starał się unikać narzędzi, które oferuje C++. 

STL jaki system referencji jest tylko ułatwieniem, co nie czynie C++ dużo prostszego od C

Jeśli masz na myśli próbę pełnego zrozumienia języka to śmiem twierdzić, że C++ jest trudniejszy niż C, po prostu jest bardziej rozbudowany i zawiera w sobie wiele różnych paradygmatów, w pewnym sensie (choć nie jest to całkowicie prawdą!) jest nadzbiorem języka C. Prostsze jest natomiast pisanie rzeczy w C++ ponieważ mamy wiele blackboxów, co bardzo przyśpiesza pisanie kodu w industry jak i dla sportu jak np. w competitive programming.

komentarz 12 marca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

C++ nie jest po prostu "C with classes".

To czym jest w takim razie?

Nadal mi na to nie odpowiedziałeś. Co da się zrobić w C++, czego nie da się w C?

Jeśli masz na myśli próbę pełnego zrozumienia języka to śmiem twierdzić, że C++ jest trudniejszy niż C, po prostu jest bardziej rozbudowany i zawiera w sobie wiele różnych paradygmatów, w pewnym sensie (choć nie jest to całkowicie prawdą!) jest nadzbiorem języka C.

To jest absurdalnie głupie stwierdzenie. Sam język, to nie zbiór bibliotek, czy dostępnych paradygmatów. Przypisanie nauki języka do nauki danego rodzaju programowania jest nonsensem. 

komentarz 13 marca 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
"Co da się zrobić w C++, czego nie da się w C" - to jest bardzo źle postawione pytanie, rozumiem, że próbujesz nim porównywać dwa języki. To jest dokładnie tak samo jakbyś pytał "co da się zrobić w algebrze relacji, czego nie da się zrobić w SQL?", wiedząc jednocześnie, że da się udowodnić, iż te dwa języki są równoważne. Czym jest C++ już Tobie wyjaśniłem - i nie, C++ nie jest unionem C z klasami - niezależnie od tego jak na jakie autorytety się powołujesz. Nie wiem jak można tego nie rozumieć w 2020 roku.
0 głosów
odpowiedź 5 marca 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Najlagodniejsze wejscie jezeli chodzi o elektronike i automatyke to moim zdaniem projekty na arduino:

https://ep.com.pl/files/1403.pdf

W tabelce na 3 stronie jest troche podstawowych elementow skladni - znajac je mozna juz naprawde duzo zrobic. Wiekszosc tych elementow (lub podobnych) znajdziesz tez w innych jezykach.
komentarz 5 marca 2020 przez cnc91 Nowicjusz (120 p.)
Dzięki, właśnie od Arduino prawdopodobnie zacznę i dlatego myślę o C.

Dzięki za artykuł, przeczytam z ciekawości, pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 5 marca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Bez zbędnego owijania w bawełnę - najprościej będzie Python

Ja akurat napisałem parę skryptów w Pythonie pod Raspbery Pi do mojego inteligentnego akwarium. Można też pisać w czystym C, ale ten język jakiś archaiczny i skomplikowany. Python dużo łatwiejszy i bardziej intuicyjny.
komentarz 7 marca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
C skomplikowany? Sama składnia jest dość prosta, tylko trzeba się trochę napisać, by zrobić to, co np. w Pythonie czy nawet w C++ da się zapisać w jednej linii.
komentarz 7 marca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Głównie chodzi mi brak biblioteki standardowej. Ręczna implementacja kontenerów czyni ten język strasznie archaicznym, skomplikowanym i trudnym.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 513 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2017 w Inne języki przez ExLel Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez dved Nowicjusz (160 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...