• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Testy w Selenium

0 głosów
296 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2020 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Cześć.

Mam pytanie czy ktoś z was używa do testowania Selenium? Chodzi mi o to czy jak coś wykonam w IDE to czy to później mogę jakoś zautomatyzować aby się samo odpalało przed wdrożeniem ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 marca 2020 przez cz3ran Stary wyjadacz (13,380 p.)
wybrane 3 marca 2020 przez michal_php

Najlepsza
Oczywiście że możesz, musisz użyć natomiast odpowiedniego narzędzia typu CI (Continuous Integration), gdzie będziesz sobie w stanie zdefiniować zadanie (np. wdrożenie aplikacji na serwer), przed którym wcześniej wykonają się np. Twoje testy w Selenium. Darmowe narzędzie, które znam to Jenkins (możesz poszukać też innych narzędzi typu CI)
komentarz 3 marca 2020 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Dziękuje za objaśnienie.

A jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa. To jak stworze testy w Selenium to plik normalnie pobieram np.: z gita wraz z kodem ? i czy pracując na php tak odpalę Selenium ? :

name: Start Selenium
          command: java -jar selenium-server-standalone-3.5.3.jar -log test-reports/selenium.log

komentarz 5 marca 2020 przez cz3ran Stary wyjadacz (13,380 p.)
Nie do końca rozumiem pytanie, ale sam Selenium jest softem nie związany na sztywno z żadnym specyficznym językiem programowania, więc niezależnie w czym piszesz swoją aplikację/stronę, Selenium odpalisz tak długo, jak długo Twoja aplikacja będzie w przeglądarce. Jeżeli chodzi o pobierania z git'a to tak - możesz w CI podać skąd mają być pobierane Twoje testy do odpalenia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 404 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2021 w Python przez Mariusz Podgórski Początkujący (400 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 256 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2020 w Python przez bbbbbbbb Użytkownik (950 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 752 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w C# przez Dudek Początkujący (370 p.)

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...