• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Optymalne tworzenie tablicy, czy dynamiczna alokacja pomoże?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2020 w C i C++ przez Zaratustra Początkujący (320 p.)

Witam, napisałem program który zlicza wszystkie parzyste liczby fibonacci'ego, do wartości mniejszej niż 4 000 000.

Moje pytanie polega na tym, jaki jest najoptymalniejszy sposób stworzenia tablicy?:
1. Zostawić tak jak jest
2. Spróbować dynamicznej alokacji
3. W jakiś inny sposób?

int SumOfEvenFib()
{
    unsigned int sum = 0;
    unsigned int fib[1000]{};
    
    fib[1] = fib[0] = 1;
    
    for (int i = 2; fib[i-1] < 4000000; i++)
    {
        fib[i] = fib[i - 1] + fib[i - 2];
        if (fib[i] % 2 == 0)
            sum += fib[i]; 
    }
    
    return sum;
}

int main()
{
    std::cout << SumOfEvenFib();
    return 0;
}
1
komentarz 23 lutego 2020 przez mokrowski Mędrzec (156,220 p.)
A powiedz mi z jakiego powodu tworzysz tablicę tych liczb kiedy w kodzie i tak zwracasz tylko ich sumę?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Biorąc pod uwagę iż możesz nie wiedzieć ile dokładnie będzie tych liczb do zsumowania, użyłbym dynamicznej alokacji.
komentarz 23 lutego 2020 przez Zaratustra Początkujący (320 p.)

Zdecydowałem się skorzystać z 'vector', ponieważ można go rozszerzać. Więc dostałem taki kod, można tu coś jeszcze poprawić?
 

#include <iostream>
#include <vector>

int SumOfEvenFib()
{
    unsigned int sum = 0;
    std::vector<unsigned int> fib(2);
    fib[1] = fib[0] = 1;
    
    for (int i = 2; fib[i-1] < 4000000; i++)
    {
        fib.resize(i + 1);
        fib[i] = fib[i - 1] + fib[i - 2];
        if (fib[i] % 2 == 0)
            sum += fib[i];

    }
    return sum;
}

int main()
{
    std::cout << SumOfEvenFib();

    return 0;
}

Jak wyglądałoby skorzystanie z dynamicznej alokacji, bo nie wiem w jaki sposób miałbym rozszerzyć tablice o kolejne elementy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 292 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2023 w C i C++ przez Zuzan Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 454 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 451 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2020 w C i C++ przez monterek4444 Początkujący (350 p.)

92,676 zapytań

141,580 odpowiedzi

320,058 komentarzy

62,039 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...