• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skrypt z pętlą oraz tabliczka mnożenia

Object Storage Arubacloud
–4 głosów
3,235 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w JavaScript przez Fvvmu Początkujący (470 p.)
edycja 19 lutego 2020 przez Patrycjerz

Witam!
Niestety nie rozumiem jezyka PHP, oraz JS u mnie kuleje, a muszę zrobić zadanie do szkółki. (Poprzedzając pytania, ciągle się szkole w tych językach, niestety programowanie to nie jest moje drugie imie :D). Dziękuję za pomoc!!!!

1. Napisz skrypt, który za pomocą dowolnie wybranych pętli wypisze tabliczkę mnożenia z liczbami od 1 do 10; będzie konieczne zagnieżdżenie jednej pętli w drugiej;
2. Zmodyfikuj tabliczkę mnożenia tak, żeby liczby parzyste kolorowało na niebiesko, a nieparzyste na zielono; użyj warunku if,
3. Wykorzystując instrukcję warunkową switch, napisz skrypt, który w zależności od wartości zmiennej (2, 3, 4) wyświetli ciąg dziesięciu kolejnych liczb podniesionych do potęgi o wartości zmiennej (2, 3, 4); skorzystaj z wiedzy, że x^3 to inaczej x*x*x (analogicznie x^2 i x^4)

EDIT: Dorzucam moje wypociny
1.

#include <iostream>

using namespace std;
int x,i;

int main()
{
    cout << "Podaj Liczbe" << endl;
    cin>>x;
    for(i=1; i<=x ; i++)
    {
      cout << i << endl;
    }

    return 0;
}

2.

#include <iostream>
int main()
{
    int liczba;
    std::cout << "Podaj liczbe: ";
    std::cin >> liczba;
    switch( liczba )
    {
    case 2:
        std::cout << "dwa" << std::endl;
        break;
    case 1:
        std::cout << "jeden" << std::endl;
        break;
    case 3:
        std::cout << "trzy" << std::endl;
        break;
    }
    return 0;
}

3. Rozumiem to, że pokłada się z zadaniem 2 więc nie dodaje po raz 2 tego samego kodu

komentarz 19 lutego 2020 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Dlaczego wspominasz w treści pytania oraz w tagach o PHP i JS, a kody napisałeś w C++?
komentarz 19 lutego 2020 przez Fvvmu Początkujący (470 p.)

Podałem to co napisałem indecision. Jak już napisałem jestem kompletnie zielony, a nadrabianie samemu nie jest niczym przyjemnym. Dodałem PHP, JS bo dowiedziałem się od kolegów że aktualnie przerabiamy takie języki

komentarz 19 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Zedytowałem swoją odpowiedź tak aby nakierować i pokazać na jakiej zasadzie ma to działac (kodu nie dawałem bo nie mam tego w zwyczaju, a sam w dodatku nie wiesz czy masz to robić w cpp czy php)
komentarz 19 lutego 2020 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
@Fvvmu Nadal nic nie rozumiem. Chcesz przepisać swoje kody w C++ do PHP i JS, czy co? Z powyższej dyskusji nie wynika nic na ten temat.
komentarz 19 lutego 2020 przez Fvvmu Początkujący (470 p.)
W szkole przerabiamy PHP, JS dowiedziałem się po napisanu postu. Jako iż że miałem problemy ze zdrowiem to mnie nie było. Podałem tylko jakieś moje wypociny z C++, bo myślałem że nadal w nim się uczymy

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
edycja 19 lutego 2020 przez Mariusz08

Nie dajemy gotowców.

Jeśli chodzi o zadanie 1. to musisz utworzyć pierwszą pętlę (najprawdopodobniej wygodniejsza będzie for) która będzie liczyć od 1 do 10. W tej pętli utworzyć drugą, taką samą, pętlę która liczy tak samo (1-10) i po prostu w niej wymnażać iterator z pierwszej pętli razy iterator z drugiej pętli i wypisywać na ekranie.

Jeśli chodzi o zadanie 2., to musisz użyć działania modulo (%) i sprawdzić, czy Twoja liczba jest parzysta czy nie

Jeśli jest (warunek x % 2 == 0) to wypisujesz na niebiesko, jeśli nie (warunek x % 2 != 0) to wypisujesz na czerwono.

 

komentarz 19 lutego 2020 przez Fvvmu Początkujący (470 p.)
Dziękuje za sensowny komentarz oraz nakierowanie jak i zrozumienie mojej sytuacji :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,318 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,847 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2018 w PHP przez elzox999 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 872 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2022 w JavaScript przez Fajferek841 Nowicjusz (140 p.)

92,581 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...