• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

QT Program dla Windows & Linux & Rasbian

Object Storage Arubacloud
0 głosów
372 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2020 w C i C++ przez Sc4red Użytkownik (590 p.)

Czesc,

 

Mam napisany program w cpp. Środowisko QT z zestawem 

Desktop_Qt_5_9_8_MinGW_32bit-Debug.

(przy okzaji jakby ktoś mógłby mi wyjaśnić dokładniej jak to działa, byłbym wdzięczny)

Program dla windows.

 

Potrzebuje ten sam program dla linux i rasbian.

 

Mogę w jakiś prosty sposób przebudować projekt dla linuxa?

 

Czy lepiej użyć jakiegoś cross-kompilatora? 

 

link do (kodu programu) GIT:

https://github.com/Sc4redd/GDM_8341_program

 

Z góry dziękuję za pomoc! 

 

 

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
wybrane 5 lutego 2020 przez Sc4red
 
Najlepsza
Najłatwiej będzie z wersją na Linuksa x86/amd64.
Najpierw wybierz sobie środowisko budowania:
1. Komputer z zainstalowanym linuksem
2. Maszyna wirtualna z linuksem
3. Linuks wbudowany do Windowsa 10 (WSL)
4. Linuks w kontenerze - docker
W przypadku punktów 1 i 2 wystarczy, że pobierzesz pakiet Qt ze strony producenta. Cały proces budowania będzie wyglądał jak na windowsie.
W punktach 3 i 4 musisz zainstalować odpowiednie biblioteki Qt w wersji developerskiej i wykonać budowanie z poziomu konsoli.
Użycie dockera pozwoli na przygotowanie automatycznego, powtarzalnego systemu budowania. Raz przygotowany plik Dockerfile możesz dorzucić do repozytorium i szybko tworzyć nowy kontener do budowania pakietu.
Prawdopodobnie można by go użyć również na Raspbianie.

Nigdy nie cross-komilowałem na raspberry pi, więc nie jestem ci w stanie z tym pomóc.
komentarz 4 lutego 2020 przez Sc4red Użytkownik (590 p.)
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam pytanie:

 

Postawiłem maszyne wirtualna z Ubuntu. Zainstalowalem na nim pakiet QT dokładnie:

https://zapodaj.net/be0eed00c14e7.jpg.html

I gdy próbuje otworzyć mój projekt na ubuntu to :

https://zapodaj.net/790490985c919.jpg.html

 

jak to powinienem zrobic ?
komentarz 4 lutego 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Prawdopodobnie nie masz zainstalowanego kompilatora.

Kliknij na przycisk "Manage Kits" i zobacz jaki problem zgłasza zestaw "Desktop 5.9.9 GCC 64bit". Jeżeli brakuje mu kompilatora to zainstaluj pakiet build-essentials.

sudo apt update && sudo apt install build-essentials -y

 

komentarz 4 lutego 2020 przez Sc4red Użytkownik (590 p.)
Super!! udało się dzięki.

 

Tylko chyba jeszcze powinienem coś zmienić:

https://zapodaj.net/9d960e254bf95.jpg.html

 

Coż znalazłem ze "buduje projekt na inna platforme niz lib"

Jak to mogę naprawic?
komentarz 4 lutego 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Brakuje ci biblioteki libgl1-mesa-dev

sudo apt install libgl1-mesa-dev -y

 

komentarz 5 lutego 2020 przez Sc4red Użytkownik (590 p.)
Świetnie, wszystko działa. Jeszcze tylko rasbian. Dzieki!
komentarz 5 lutego 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Jeżeli nie uda ci się znaleźć metody na cross-compilację to możesz spróbować emulacji raspberry pi przez qemu.
Ten artykuł może pomóc https://techfreak.pl/emulacja-raspberry-pi-qemu/
komentarz 7 lutego 2020 przez Sc4red Użytkownik (590 p.)

Zainstalowałem Rasbian na VirtualBox. Staram się zrealizować cross-compile ale wyskakują mi błędy.

 

-> zrealizowałem połączenie ssh pomiędzy systemami 

-> wszystko wg tej instrukcji

https://mechatronicsblog.com/cross-compile-and-deploy-qt-5-12-for-raspberry-pi/

az do momentu komendy:

./configure -release -opengl es2 -device linux-rasp-pi-g++ -device-option CROSS_COMPILE=~/raspi/tools/arm-bcm2708/gcc-linaro-arm-linux-gnueabihf-raspbian-x64/bin/arm-linux-gnueabihf- -sysroot ~/raspi/sysroot -opensource -confirm-license -skip qtwayland -skip qtlocation -skip qtscript -make libs -prefix /usr/local/qt5pi -extprefix ~/raspi/qt5pi -hostprefix ~/raspi/qt5 -no-use-gold-linker -v -no-gbm

gdzie występuje błąd :

https://zapodaj.net/44f41e6eecf06.jpg.html

 

I nie wiem co dalej. w Qt znalazłem opcje podłączenia urządzenia po ssh,to też działa. Ale nie mam jak tam podpiąć jakis kompilator , przez ten błąd.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2019 w C i C++ przez amelia.cpp Obywatel (1,860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 948 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,036 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w C i C++ przez Artur Koniec Gaduła (3,670 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...