• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Github i Qt Creator - czy da się to synchronizować?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2020 w Systemy operacyjne, programy przez dawid2002 Mądrala (5,190 p.)
zamknięte 3 lutego 2020 przez dawid2002
Witam! Czy da się zsynchronizować Qt Creator z Github'iem tak samo jak VS z Github'iem?

Z góry dziękuje za pomoc!
komentarz zamknięcia: Rozwiązałem sam swój problem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
komentarz 2 lutego 2020 przez dawid2002 Mądrala (5,190 p.)
Dzięki za tego linka, ale niezbyt był pomocny.
komentarz 3 lutego 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Czemu? W Qt masz zakladke git, tam dodajesz swoje konto i tyle.
komentarz 3 lutego 2020 przez dawid2002 Mądrala (5,190 p.)

Nie wiem, gdzie ty widzisz opcję dodania konta, ale udało mi się już rozwiązać ten problem.

Tutaj jest schemat wg którego ja rozwiązałem swój problem (może się komuś przyda):

1. Po utworzeniu projektu należy wejść w Narzędzia -> Git -> zdalne repozytorium -> zarządzanie zdalnymi... Następnie wyświetla się okienku w którym klikamy "Dodaj..." i podajemy "nazwę" (czyli wpisujemy "origin") oraz adres naszego repozytorium np: https://github.com/NazwaUzytkownika/NazwaRepozytorium.git .

2. Potem należy za pomocą Qt Creator wysłać commita (Narzędzia -> Git -> Lokalne repozytorium -> commit bądź wersji polskiej "Utwórz poprawkę...").

3. Następnie wchodzimy w git bash i wpisujemy komendę: "git push --set-upstream origin master".

4. Na końcu robimy push (Narzędzia -> Git -> zdalne repozytorium -> Push).

Po tych czynnościach mamy wysłane już pliki do repozytorium zdalnego. Jeśli chcemy później zmodyfikować pliki i wysłać do zdalnego repozytorium to wystarczy tylko wysłać commita i push w samym Qt Creator.

Dziękuje ci za twoje starania, ale wyszło, że sam sobie dałem radę.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 794 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 302 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2021 w Python przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,654 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...