• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Minimalna wartość w każdej kolumnie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
608 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2020 w Java przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)

Witam, mam problem chciałbym, aby program znajdował minimalną wartość w kazdej kolumnie tablicy. Jedynie do tej pory udało mi się znaleźć minimalną wartość w całej tablicy, nie wiem co zrobić by wyświetlał wartość minimalną w każdej kolumnie.

import java.util.Random;

public class tablice2 {
  public static void main(String[] args){
      int t [][] = new int [5][5];
      Random r = new Random();
      int min  = t[0][0];

for (int i=0;i<t.length;i++){

for(int j=0;j<t[i].length;j++){
            t[i][j] = r.nextInt(6)-5;
              System.out.print(t[i][j]+ " ");

if(t[i][j]<min){
                  min = t[i][j];
              }

}
          System.out.println(" ");
      }
      System.out.println("Minimum to: " +min);

}
}

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2020 przez mrKaczorrro13 Użytkownik (560 p.)

Czesc!

Chesz wyswietlac minimalna wartosc w kazdym wierszu czy kolumnie? Jezeli chcesz wyswietlic w wierszu to bardzo malo Tobie brakuje, w kolumnie bedzie troche trudniej.

Minimalna wartosc w wierszu:

W kodzie ktory podales wyswietlasz tylko raz zmienna min w lini 23. Jezeli chcesz wyswitlic minimalna wartosc dla kazdego wiersza to musisz przesunac linie 23 w taki sposob zeby wyswietlila sie po kazdym wierszu - w Twoim przykladzie 5 razy. Mozesz uzyc tej samej zmiennej, jednak po kazdym wykonaniu wiersza musisz ta zmienna na nowo "zresetowac". Musisz zastanowic sie gdzie powinenies przesunac wiersz 7 i troche inaczej go zainicjalizowac. 

Minimalna wartosc w kolumnie: 

Musisz stworzyc nowa tablice w ktorej bedzies mogl umiescic minimalne wartosci z kazdej kolumny. Nastepnie musisz stworzyc petle w ktorej znajdziesz minimalne wartosci dla kazdej kolumny. 

Zaznaczam tylko ze sam jestem samoukiem i ucze sie od kilku miesiecy wiec wybacz ze malo technicznie to opisalem. Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 92 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 158 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2020 w C i C++ przez RufinB Obywatel (1,880 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2020 w JavaScript przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

93,025 zapytań

141,990 odpowiedzi

321,293 komentarzy

62,374 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...