• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wyszukiwarka danych php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
733 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2020 w PHP przez Squbany221 Użytkownik (640 p.)
zamknięte 15 stycznia 2020 przez Squbany221
Witam mam pytanie jak zrobić formularz gdzie można wyszukiwać i wyświetlać dane z bazy danych po wpisaniu słowa np marki samochodu. Mam zrobiony formularz gdzie można dodawać do bazy markę model i ścieżkę do zdjęcia samochodu i teraz mam problem jak zrobić wyszukiwarkę żeby np wpisać markę auta i mi się wyświetla jego dane razem ze zdjęciem.
komentarz zamknięcia: N

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Musisz w PHP pobrać wpisaną wartość, wyszukać czy znajduje się w bazie i - jeśli tak - ją wyświetlić. W czym problem?
0 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Prostą wyszukiwarkę można zrobić właśnie tak jak już Kolega odpowiedział. Jak zrobić inteligentną wyszukiwarkę - nikt nie odpowie w jednym prostym poście, to wymaga analizy, tuningu, optymalizacji, dostosowania do danych... Są regexpy, indeksy pełnotekstowe, klastry, słowniki wyrazów bliskoznacznych i wiele innych zaawansowanych technik...
komentarz 15 stycznia 2020 przez Squbany221 Użytkownik (640 p.)
<?php
$db_hostname = 'localhost';
$db_username = 'demo';
$db_password = 'demo';
$db_database = 'demo';

// Database Connection String
$con = mysql_connect($db_hostname,$db_username,$db_password);
if (!$con)
  {
  die('Could not connect: ' . mysql_error());
  }

mysql_select_db($db_database, $con);
?>

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
    <head>
        <meta charset="utf-8" />
        <title></title>
    </head>
    <body>
<form action="" method="post">  
Search: <input type="text" name="term" /><br />  
<input type="submit" value="Submit" />  
</form>  
<?php
if (!empty($_REQUEST['term'])) {

$term = mysql_real_escape_string($_REQUEST['term']);     

$sql = "SELECT * FROM auta WHERE MarkaAuta LIKE '%".$term."%'"; 
$r_query = mysql_query($sql); 

while ($row = mysql_fetch_array($r_query)){  
echo 'ID ' .$row['ID'];  
echo '<br /> marka ' .$row['MarkaAuta'];  
echo '<br /> model '.$row['ModelAuta'];  
echo '<br /> rok: '.$row['RokProdukcji'];  
echo '<br /> zdjecie: '.$row['zdjecie'];   
}  

}
?>
    </body>
</html>

Coś takiego? 

komentarz 15 stycznia 2020 przez Squbany221 Użytkownik (640 p.)
A jak wyświetlić to zdjęcie jak mam zapisana jego ścieżkę w bazie danych
komentarz 15 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Mniej/więcej tak:

$dane = file_get_contents( $sciezka );

header( nagłówki do zdjęcia );

echo $dane_zdjecia;

Albo udostępnić serwerowi dostęp do ścieżek i dać w html odpowiednią ścieżkę w tagu img:

<img src="$sciezka" />

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 181 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2022 w PHP przez UczenVadera Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 27 września 2018 w PHP przez Olek Szymański Użytkownik (920 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...