• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed przekazywanie zmiennych pomiędzy podstronami w różnych folderach

Object Storage Arubacloud
0 głosów
278 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2020 w PHP przez franz Gaduła (4,940 p.)
zamknięte 9 stycznia 2020 przez franz

Przejdę do konkretów i opisze krótko mój problem 

Mam w moim projekcie (ależ określenie na coś co robię w ramach swojego hobby)trzy foldery 

FOLDER1

       plik1

      plik2

      plik3

FOLDER2

      pli1

     plik2

     plik3

FOLDER3

     plik1

    plik2

    plik3

Powiedzmy mniej więcej tak to wygląda , w folderze 1 ( plik2) mam 

 $usersQuery = $db->query("SELECT * FROM users");

     $users = $usersQuery->fetchAll();

jak mam sie dostać do tego zapytania z pliku1 znajdującego się w folderze 3?

To zapytanie do bazy ma wyświetlać listę userów ze wszystkim co mają przypisane czyli krótko mówiąc całą zawartość 

Wyświetlenie zawartości nie jest dla mnie problemem pod warunkiem zapytanie i wyświetlanie wyniku jest w tym samym pliku, ale ja to chce zrobić w osobnych plikach i coś nie wiem jak do tego podejść 

Proszę o podpowiedzi ,co powinienem zrobić 

komentarz zamknięcia: Porada udzielona , działa tak jak chciałem .

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
wybrane 9 stycznia 2020 przez HaKIM
 
Najlepsza
Mechanizm sesji.
komentarz 9 stycznia 2020 przez franz Gaduła (4,940 p.)
Sesje nie działają ponieważ nie inicjują zapytania do bazy . Mogą tylko przenosić zmienne które już istnieją . A żeby wyświetlić listę którą pobierze to zapytanie trzeba zainicjować pytanie . a d o tego pliku nie będzie dostępu z pliku index  

Chyba że ja jestem w błędzie i można inicjować zdalnie zapytanie sesją

Ale jeżeli można to poproszę o jakiś przykład jak to zrobić
1
komentarz 9 stycznia 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
1. Startujesz sesję na każdej stronie, na której korzystasz ze zmiennych sesyjnych.

2. Pobierasz dane z bazy.

3. Zapisujesz dane do zmiennej sesyjnej.

4. Przechodzisz na inną stronę.

5. Odczytujesz dane ze zmiennej sesyjnej.
komentarz 9 stycznia 2020 przez franz Gaduła (4,940 p.)

Tak zgadza się,ale popatrz na to 

wchodzisz na stronę czyli tak faktycznie otwiera się plik index.php który wyświetla wszystko co masz zobaczyć łącznie z listą jest w pliku index.Zobacz na to co na szybko narysowałem 

  

Jak z pliku index.php chcesz zainicjować zapytanie do bazy które znajduje się w Folder3/plik1.php ??

2
komentarz 9 stycznia 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Dołącz plik przy pomocy include lub require.
komentarz 9 stycznia 2020 przez franz Gaduła (4,940 p.)

Dzięki , nie wiem dlaczego na to nie wpadłem wcześniej.

Teraz wygląda to następująco 

zawartość Folder3/plik1.php

require_once ('../model/polaczenie.php');
	 $usersQuery = $db->query("SELECT * FROM users");

     $users = $usersQuery->fetchAll();

     $usersQuery->rowCount();

 zawartość index.php

<?php include('../kontroler/listing.php'); ?>
<tbody>
		<?php
			foreach ($users as $user) {
				echo "<tr><td>{$user['username']}</td><td>{$user['punkty']}</td></tr>";
			}
		?>
	</tbody>

I wszystko działa tak jak tego chciałem , jeszcze raz dziękuje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 25 września 2021 w Python przez m.mate.m Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2018 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...