• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Aplikacja/program do zarządzania

Object Storage Arubacloud
0 głosów
631 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2020 w C# przez Kano Nowicjusz (200 p.)
Witam forumowiczów,

Na wstępie dodam, że jestem operatorem drukarek 3D, z zagadnień bardziej elektroniki, fizyki. Miałem trochę programowania ale jak to Pan Mirosław powiedział, w podejściu proceduralnym C++ typu napisz funkcję itd. Dzięki kursowi P. Mirka i kursów z linkedin, ugryzłem trochę temat OOP. Chciałbym jednak przełożyć teraz teorię z kursów w praktykę i napisać program/aplikację wewnętrzną w firmie:

Program do zarządzania plikami standardowego formatu 3D .STL.

1. Klient przesyła gotowy plik. Program ma za zadanie generować etykietę w formacie nazwa zamówienia (order) nazwa klienta, typ pliku, zdjęcie.

2. Program ma zapisać plik .STL od klienta na dysku (lokalnym komputera, lub w późniejszym etapie w bazie orderów jakis QNAP lub google drive)

3. Mamy 8 drukarek 3D, i chciałbym stworzyć obiekty typu Drukarka 1-8, z typem drukarki, i czy jest wolna lub drukuje. Coś a la folder z plikami STL do drukowania dla danej drukarki. Przykładowo małe modele na drukarce 3 i 4 a większe na pozostałych. Może w późniejszym etapie historie serwisu drukarki.

4. Następnie chciałbym zarządzać kolejką każdego pliku modelu, typu checked (przed), printing (w trakcie), sorted (po druku). Stworzyć jakiś widok statusu pliku na szybkim podglądzie.

Z czasem chciałbym dodać więcej niż jednego użytkownika do obsługi (tak żeby mieć wgląd kto dane czynności wykonał).

I teraz mam pytanie, jakiego środowiska użyć do takiej zabawy, tak aby program mógł działać pomiędzy platformą windows i mac? Chciałbym zacząć od małych rzeczy i potem w trakcie rozwoju dodawać coś nowego, ulepszać uczyć się i doskonalić w obiektówce.

Po małych oględzinach ludzie polecają na forach C# i platformę .NET, Jave itd. Dodam że to nie ma być jakaś wielka aplikacja i ma działać lokalnie tak aby było w jednym miejscu. Chciałbym to robić na prywatnym komputerze, żeby później apkę zainstalować na danej platformie. Tylko kompletnie nie wiem na jakim środowisku. Najlepiej z jakimiś bibliotekami obsługującymi format STL.

Oczywiście to nie jest jakieś zlecenie dla kogoś czy od szefa dla mnie czy coś. Ma mi to tylko ułatwić codzienną pracę, którą robię ręcznie myszką.

Z góry dziękuje za sugestie i pozdrawiam!

Kano

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Polecają to w czym potrafią pracować. Taką aplikację można zrobić w wielu narzędziach. Jeśli zamówienia od klientów mają napływać przez stronę internetową, to ja bym zrobił w PHP, PostgresSQL, HTML, CSS, JavaScript i może (raczej nie) jakieś dodatki w C++ i QT.

Pozdrawiam
komentarz 9 stycznia 2020 przez niezalogowany
Dokładnie tak "polecają to w czym potrafią pracować" podobnie jak najwyraźniej robi to szanowny kolega. Ja pracowałem z PHP i C# i polecam bardziej C#.
komentarz 9 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Przypomnę co także napisałem: "Taką aplikację można zrobić w wielu narzędziach" - jak można z tego wniskować że polecam coś konkretnego? Piszę dosłownie o sobie: "ja bym zrobił w PHP, PostgresSQL, HTML, CSS, JavaScript i może (raczej nie) jakieś dodatki w C++ i QT".

Ale jak kolega zna i PHP i C#, to nieśmiało poproszę o uzasadnienie wyboru C#.
1
komentarz 9 stycznia 2020 przez niezalogowany
W C# zrobisz wszystko to co w PHP i wiele wiele więcej, niż PHP:

- web: Asp.Net Core w pełni multi platformowy, darmowy, bardziej wydajny ...,

- mobile: Xamarin Android, IOS native i Forms (choć z tym ostatnim to nie do wszystkiego się  nadaje),

- desktop: WPF,

Do tego można dodać Unity 3D, itd.

Sam spróbuj i się przekonaj.
komentarz 9 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Ja nie wiem jak wypada C#  w porównaniu do PHP, tylko pytam.  Dziękuję za odpowiedź.
komentarz 9 stycznia 2020 przez niezalogowany
Spoko, ale naprawdę polecam spróbować, nie zaszkodzi.
komentarz 9 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Pracuję na co dzień na Linuxie, można to jakoś na linuxa zainstalować? Co znaczy wieloplatformowe, aplikacja webowa napisana w C# będzie działała spod Linuxa na serwerze Apache, czy ma jakiś wbudowany serwer http?

P.S.

Kiedyś musiałem w C# rozbudować aplikację okienkową pod Windows. Chociaż nigdy wcześniej nie miałem styczności z C#, to sobie poradziłem, a główny nakład pracy poszedł na analizę zastanego kodu. Ale to była aplikacja GUI pod windows, a nie aplikacja przeglądarkowa.
komentarz 9 stycznia 2020 przez niezalogowany

Tak będzie działała można zainstalować na linuxa. Kestral obsługuje asp.net core, a Apach lub Nginx służy do reverse proxy m.in..

Tutaj masz więcej informacji:

https://dotnet.microsoft.com/download/dotnet-core/3.1

https://docs.microsoft.com/pl-pl/aspnet/core/host-and-deploy/linux-apache?view=aspnetcore-3.1

komentarz 9 stycznia 2020 przez Kano Nowicjusz (200 p.)

@mmarszik, zamówienia od klinetów napływają jako załącznik na maila z opisem. Czasem jak jest plik za duży to wetransfer.com albo share drive (dropbox, google drive itp)

komentarz 10 stycznia 2020 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Więc nie musi to być aplikacja webowa. Ale może warto zrobić to w formie aplikacji webowej, bo klient sam doda, zobaczy status, czy czeka na wycenę, na wydruk i wszystko co z czasem uznacie za korzystne z punktu widzenia waszego biznesu. Jak to za hardkodujecie jako typową aplikację desktop, to potem przeróbka na aplikację wobową może być nieopłacalna.

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 454 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Nieznana09 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 486 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 655 wizyt
pytanie zadane 20 września 2020 w Systemy operacyjne, programy przez dayvu Obywatel (1,470 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...