• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Google Cloud Platform....Pakiet "always Free" z GAE, free tier

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,022 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2019 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
edycja 29 grudnia 2019 przez reaktywny

Chciałem skorzystać z  Google Cloud Platform, konkretnie z App Engine, z free tier - Always Free. Podobno jest zawsze za free i po przekroczeniu czegokolwiek (transfery, czas CPU, RAM, liczba zapytań) strona jest wyłączana , a o godz 00:00 startuje z powrotem. Do zabawy i nauki GCP wystarczy.

Niestety Google wita mnie formularzem i już na starcie każe podać numer karty kredytowej...  Nie ma takiej, mam tylko płatniczą, ale w sumie też bym nie chciał podawać numeru. Czy da się to jakoś obejść? Druga sprawa, może polecicie jakaś kartę płatniczą "wirtualną"? (gdzie wrzuca się środki przelewem i takie konto służy wyłącznie do zakupów w sieci).

Tak przy okazji chciałem zapytać czy warto kupić: "Google App Engine. Kod w chmurze" z Helionu?? Ona jest z 2012 roku, a więc informacje prawie z przed dekady :) Pewnie dużo się zmieniło od tego czasu?

Jeszcze kolejne pytania:

- Czy na GCP mogę odpalić dowolny skrypt pythona? tj. oparty o dowolny framework? Przeglądam YT z tutkami i na okrągło pokazują Flaska i Django (i oparte na nich produkty, jak WagTail), nic poza tym. A już obejrzałem 8-10 filmów.

- Ktoś pisał, że GCP to tylko Kubernetes, a zaletą AWS jest obsługa Kubernetes i Dockera. Czy to prawda?

- Czy nadal ORM aplikacji np. SQL Alchemy trzeba dostosowywać do chmurowego "zamiennika" baz danych (GC SQL)? Gdzieś widziałem, ze można wybrać tradycyjne bazy, jak MySQL lub PostgreSQL, ale trzeba użyć jakiegoś Proxy.

Sorry za lamerskie pytania, ale nie miałem styczności nigdy z GCP, ani żadną inną chmurą.

 

 

komentarz 29 grudnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
edycja 29 grudnia 2019 przez adrian17

każe podać numer karty kredytowej...  Nie ma takiej, mam tylko płatniczą

Czasem się terminy mieszają i angielskie "credit card" odnosi się do naszych ogólnych kart płatniczych; więc możliwe że Twoja karta i tak zadziała.

 

komentarz 29 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

Pewnie masz rację, ale nawet tej karty wolałbym nie podawać :)

Wiosną tego roku ktoś w USA kupił sobie kilka rzeczy i z mojej karty wypłynęło około 60-80 dolców. Przestępcy zdobyli oczywiście wcześniej kod CVV2 z mojej karty (pracowałem w Windowsie). Kartę zastrzegłem, zgłosiłem do banku i pieniądze wróciły do mnie. Ale mimo wszystko sporo kłopotów.

Podejrzewam, że Google chodzi o to, żeby jedna osoba nie założyła wielu kont darmowych. W ten sposób się zabezpieczają.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 grudnia 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No przy zakładaniu konta na GCP musisz podać numer karty kredytowej ze względu na system działania chmury (zauważ że jeśli chciałbyś skorzystać z innych płatnych usług konto masz to samo, więc dane musisz podać).

Jeśli chodzi o wirtualną kartę płatniczą to ostatnio słyszałem o Curve (jak znajdziesz kogoś znajomego to nawet dostaniesz 5 funtów za free) - w skrócie zwykła karta, zwykłe przelewy. Niestety więcej się nie wypowiem bo po prostu sam nie wiem ;)
1
komentarz 29 grudnia 2019 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Polecam DiPocket lub Revolut, tu masz kod do Curve jak byś chciał DLLX73MD
komentarz 29 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Wczoraj znalazłem kilka ofert. Z usług w Polsce chyba tylko mBank proponuje taką kartę, Inteligo się wycofało. I kilka innych banków też zrezygnowało - nie wiem dlaczego.

Revolut jest chyba najciekawszy (tzn. ten płatny pakiet 30 zł ./ miesiąc).
komentarz 29 grudnia 2019 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
DiPocket masz wszystkie karty wirtualne, fizyczne za darmo - wiele kont etc. rachunek w polskim banku Pekao Sa. w jego przypadku jest on też dostępny dla userów 13+ ale jeśli poda że ma 18 lat + selfie, będzie miał 10k zł na rok bez weryfikacji - przelewy krajowe których wysyłać mógł nie będzie.
komentarz 29 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Dzięki za info! Szkoda tylko, ze w Pekao SA a nie w PKO BP. No nic, sprawa do przemyślenia.
–1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2020 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Ale wy ludzie jesteście naiwni i łatwowierni. Amazon AWS pisze że jego podstawowa oferta jest bezpłatna i dostajesz bezpłatnie w miesiącu więcej godzin niż jakikolwiek miesiąc ma. No i tak też zrobiłem. Użyłem tego serwisu w podstawowej ofercie, miałem jedno wejście dziennie na moją stronę a na końcu miesiąca obciążyli mnie około cztery dolary. Zamknąłem konto a oni nadal mnie obciążali w kolejnym miesiącu. To jest oczywiście przestępstwo, oferta jest niezgodna z tym co oni zrobili, ale będziesz skarżył w sądzie przedsiębiorstwo zagraniczne, żeby odzyskać cztery dolary? Takie oszustwa zdarzają się bardzo często. Poza tym OVH ma teraz olbrzymi i bardzo szybki serwer koło Warszawy. Można użyć serwera VPS Linux do otworzenia programu dla Windows, jak tak robię i zaoszczędzam, bo serwer Windows kosztuje 25 złotych więcej. OVH kosztuje tylko 14 złotych miesięcznie.
1
komentarz 3 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Wierzysz na pewno w to co piszesz? Amazon, światowy gigant wiodący w wielu rozwiązaniach, ma oszukiwać swoich klientów na 4 dolary? Przecież to już samo w sobie brzmi absurdalnie.

Nie musisz iść do żadnego sądu, płaciłeś tam zapewne kartą, wystarczy uruchomić w banku procedurę chargeback jeśli opłata pobrana została nienależnie i potrafisz przedstawić na to jakikolwiek dowód i to uzasadnić. Nic Cię to nie kosztuje, chwilę czasu, maksymalnie wizytę w banku. A najpierw to w ogóle należałoby napisać do nich jeśli nie wiesz za co jest opłata, jeśli była pobrana należnie to powiedzą Ci za co, jeśli nienależenie to zapewne oddadzą i przeproszą za błąd (takowe też się na świecie zdarzają).

Z tym, że ludzie są naiwni i łatwowierni to się zgodzę, często tak się niestety dzieje. Ale że Amazon celowo okrada swoich klientów i jest przestępcą niestety nie sposób uwierzyć, a wręcz uważałbym z rzucaniem takich oskarżeń.

 

Poza tematem jedna prośba organizacyjna: generalnie powinna być 1 odpowiedź per osoba w temacie. Chyba, że odpowiedzi są całkowicie różne, wnoszą coś nowego, ważnego, po prostu gdy ma to jakiś sens. Tutaj napisałeś praktycznie to samo i tylko rozwijasz temat w kolejnej swojej odpowiedzi i to po kilku dniach.
komentarz 3 stycznia 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

Amazon, światowy gigant wiodący w wielu rozwiązaniach, ma oszukiwać swoich klientów na 4 dolary? Przecież to już samo w sobie brzmi absurdalnie.

"Grosz do grosza" od milionów klientów i stajesz się "gigantem" ;) :)

Zresztą kiedyś przecież funkcjonowało powiedzenie, że "pierwszy milion trzeba ukraść" żeby odnieść sukces w biznesie :) Wielu Gigantów nie powstało tak z niczego :) Więc "gigantom" też trzeba patrzeć na ręce... 

Nie twierdzę, że Amazon czy Google okradają klientów, ale dobrze jest się przyjrzeć zawieranym z nimi umowom, szczególnie tekstom  pisanym "małym drukiem" ;)

 

 

komentarz 3 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Funkcjonuje wiele powiedzeń, np. niektórzy sobie powiadają, że "blondynki są głupie". Czy na tej podstawie idąc ulicą wyzywasz każdą spotkaną blondynkę, że jest głupia? :) Wszystkie dokumenty, umowy, cenniki i inne trzeba czytać, to jest oczywiste. Jak już było wspomniane wcześniej nie można być naiwnym. Ale nie można też wszędzie szukać swego rodzaju spisku, oszustwa i wszystko, co nie poszło po danej myśli, od razu tak traktować. Co jednocześnie nie oznacza, że oszustów na świecie nie ma.

W swoim komentarzu nie odnosiłem się do Twojego pytania, a do odpowiedzi @mrspock1. On zarzucił, że Amazon go oszukał i popełnił przestępstwo.
–2 głosów
odpowiedź 29 grudnia 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Jeżeli wymagają podania karty bankowej do ściągania twoich należności, to możesz być pewien na 100%, że to jest oszustwo i że oferta wcale nie jest bezpłatna. Mam w tym doświadczenie. Na pewno obciążą ciebie co najmniej kilka dolarów miesięcznie. To już lepiej wybrać polski serwis gdzie opłaty są wyraźnie podane. Ja potrzebowałem serwera VPS. U nas taki serwer z windows jest nieco droższy niż za granicą, ale mogłem też użyć serwera Linux i mam bardzo tani serwer.
4
komentarz 29 grudnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

możesz być pewien na 100%, że to jest oszustwo i że oferta wcale nie jest bezpłatna

Ah tak, Google i AWS to jedno wielkie oszustwo.

Patrz tutaj:

https://cloud.google.com/free/docs/gcp-free-tier

Google asks for your credit card information when you sign up for the free trial. Google uses your credit card information for the following purposes:

  • To verify your identity.
  • To distinguish actual customers from robots.

Even though you set up a billing account, you aren't charged unless you upgrade to a paid account. On your bank statement, you might notice a $0.00 to $1.00 USD deposit from Google after you sign up. (...) This transaction is an authorization request to validate your account. It is not a permanent charge.

komentarz 29 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

Jeżeli wymagają podania karty bankowej do ściągania twoich należności, to możesz być pewien na 100%, że to jest oszustwo i że oferta wcale nie jest bezpłatna. 

Google raczej działa legalnie ;) :)

Ale faktem jest, że w Sieci jest sporo firm które naciągają na różne usługi i mają w swoich regulaminach na "pincet" stron ukryte różne niekorzystne dla klientów klauzule. Poza tym standardem na Zachodzie jest coś takiego, że jak kupujesz jakąś usługę np. na rok, to jak jej nie wypowiesz na czas, to abonament jest przedłużany automatycznie i z konta bankowego automatycznie pobierana jest kasiorka. 

 

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 147 wizyt
pytanie zadane 19 września 2020 w JavaScript przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,040 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2015 w Offtop przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 147 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2020 w C i C++ przez fff Gaduła (3,950 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...