• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zagięty róg w ostatnim przycisku ma uruchamiać sie na górze po prawej stronie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
201 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Witam.

Po pierwsze - Wesołych Świąt!

Po drugie - chciałbym, aby zagięty róg w trzecim (ostatnim) przycisku "Kontakt" uruchamiał sie na górze po prawej stronie.

 

Tutaj zagięty róg uruchamia sie na każdym przycisku po lewej stronie:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/tyozuLsd/120/

 

Próbowałem takiego sposobu, ale to nie działa:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/tyozuLsd/126/

 

Wprowadziłem tylko takie poprawki:

.tab:last-child:before
{
	top: 0;
	right: 0;
}

.tab:hover, .tab:focus, .tab:active, .tab:last-child
{
	color: #FFF;
	cursor: pointer;
	background-color: #000000;
}

.tab:hover:before, .tab:focus:before, .tab:active:before, .tab:last-child:before
{
	width: 20px;
	height: 20px;
}

Czy wiecie jak zrobić, aby zagięty róg w ostatnim przycisku "Kontakt" uruchamiał sie na górze po prawej stronie?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 grudnia 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Kolego na szybkiego nie zagłębiając się  bardziej w kod do twojego  menu dodałem  class first oraz last dla  tych  class są osobne  napisane style. Po dodaniu  class  uzyskałem efekt:

https://jsfiddle.net/8seokm25/

komentarz 26 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Super, teraz działa elegancko.wink

Dzięki, mistrzu.smiley

Jeszcze jedna, ale drobna prośba.

Tak sie prezentuje kod:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/axwc5q6z/29/

Po wciśnięciu Kliknij tutaj! chciałbym, aby zagięty róg w pierwszym przycisku "Strona główna" uruchamiał sie standardowo na górze po lewej stronie.

Zauważ, że to działa tylko wtedy, gdy klikniesz na przycisk "Strona główna" - wtedy ten zagięty róg uruchamia sie standardowo na górze po lewej stronie.

Czy wiesz jak zrobić, aby ten zagięty róg uruchamiał sie standardowo na górze po lewej stronie po wciśnięciu Kliknij tutaj! ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

komentarz 26 grudnia 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
edycja 26 grudnia 2019 przez jaca121212

Chcesz aby ten element był widoczny cały czas na tym przycisku po kliknięciu.

przykład:strona główna (lewy  róg był zagięty) o mnie (lewy  róg był zagięty) kontakt (prawy róg był zagięty)

edit:

efekt dla napisu  kliknij tutaj

https://jsfiddle.net/dj24qpho/

edit:

Poprawa  wyglądu menu i napisu

https://jsfiddle.net/1826u3ed/

komentarz 26 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Te Twoje 2 linki dają jeszcze gorszy efekt:

https://jsfiddle.net/dj24qpho/

https://jsfiddle.net/1826u3ed/

...ponieważ po wciśnięciu Kliknij tutaj! uruchamia sie tam przy tekście ten zagięty róg na górze po lewej.sad Po wciśnięciu Kliknij tutaj! ma nie być tam zagiętego rogu.

Po wciśnięciu Kliknij tutaj! ten zagięty róg ma sie uruchomić na górze po lewej TYLKO na przycisku "Strona główna".

komentarz 26 grudnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
body
{
	background-color: #363636;
	font-family: Verdana;
}

.header
{
	background-color: #191919;
	position: absolute;
	left: 5%;
	top: 8%;
}


.header .text a
{
  color: gray;
	font-size: 31px;
	text-decoration: none;
	display: block;
}

.header .text span
{
  color: red;
	font-size: 31px;
	text-decoration: none;
}

.tab-content
{
	left: 5%;
	top: 28%;
	position: absolute;
}

.tablist
{
	padding: 0;
	list-style: none;
}

.tab
{
	float: left;
	margin-left: 0px;
	width: 150px;
	line-height: 35px;
	background-color: #087380;
	color: #FFF;
	font-size: 11px;
	text-align: center;
	text-decoration: none;
	outline: none;
	margin-right: 15px;
	transform: translateZ(0);
}
.last:before
{
  top: 0;
  right: 0;
	transform: rotate(90deg);
}
.first:before
{
  top:0;
  left:0;
}
.tab:before
{
	pointer-events: none;
	position: absolute;
	content: '';
	height: 0;
	width: 0;

  background: linear-gradient(135deg, #363636 45%, #aaaaaa 50%, #cccccc 56%, white 80%);
	filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(GradientType=0,startColorstr='#ffffff', endColorstr='#000000');
	z-index: 1000;
	transition-duration: 0.3s;
	transition-property: width, height;
}

.tab:hover, .tab:focus, .tab:active
{
	color: #FFF;
	cursor: pointer;
	background-color: #000000;
}

.tab:hover:before, .tab:focus:before, .tab:active:before, .header:active + .tab-content .tabpanel .tablist #tab1::before
{
	width: 20px;
	height: 20px;
}

.panel-1
{
	clear: both;
	width: 100%;
	position: relative;
}

.box1
{
	background-color: #000000;
	width: 100%;
}

.box1 .inner1
{
	padding: 0px 0px 100px;
}

.panel-2
{
	clear: both;
}

.box2
{
	background-color: #000000;
	width: 100%;
}

.box2 .inner2
{
	padding: 0px 0px 100px;
}

.panel-3
{
	clear: both;
}

.box3
{
	background-color: #000000;
	width: 100%;
}

.box3 .inner3
{
	padding: 0px 0px 100px;
}

li[aria-selected='true']
{
	background-color: #000000;
	color: #FFF;
	width: 150px;
	line-height: 35px;
	font-size: 11px;
	text-align: center;
	text-decoration: none;
	outline: none;
	margin-right: 15px;
}

div[aria-hidden='true']
{
	display: none;
}

div[aria-hidden='false']
{
	display: block;
}
<body>

<div class="header">
  <div class="text">
	  <a href="#" title="Odśwież bieżącą stronę">Kliknij 
      <span>tutaj!</span>
    </a>
	</div>
</div>
		

<div class="tab-content">
  <div class="tabpanel">
    
    <ul class="tablist" role="tablist">
		  <li id="tab1" class="tab first" aria-controls="panel1" role="tab" aria-selected="true" tabindex="0">Strona główna</li>
		  <li id="tab2" class="tab first" aria-controls="panel2" role="tab" aria-selected="false" tabindex="0">O stronie</li>
			<li id="tab3" class="tab last" aria-controls="panel3" role="tab" aria-selected="false" tabindex="0">Kontakt</li>
	  </ul>
      
    <div id="panel1" class="panel-1" aria-labelledby="tab1" role="tabpanel" aria-hidden="false">
		  <div class="box1">
			  <div class="inner1"></div>
			</div>
    </div>
      
    <div id="panel2" class="panel-2" aria-labelledby="tab2" role="tabpanel" aria-hidden="true">
		  <div class="box2">
			  <div class="inner2"></div>
		  </div>
    </div>
      
	  <div id="panel3" class="panel-3" aria-labelledby="tab3" role="tabpanel" aria-hidden="true">
		  <div class="box3">
			  <div class="inner3"></div>
		  </div>
    </div>
  </div>
</div>

</body>

Dodałem tylko to.

/* ... */ .header:active + .tab-content .tabpanel .tablist #tab1::before /* ... */
komentarz 26 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Sorry, ale zapomniałem, że ta ARIA też jest obsługiwana przez JS. Dopisałem tam cały JS + Twoją poprawkę i nadal nie ma efektu końcowego.

Twoja poprawka:

.tab:hover:before, .tab:focus:before, .tab:active:before, .header:active + .tab-content .tabpanel .tablist #tab1::before
{
	width: 20px;
	height: 20px;
}

Z tym dodanym JS + Twoją poprawką wygląda to następująco:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/axwc5q6z/39/

Tak sie składa, że gdy wprowadziłem Twoją poprawkę, to u mnie na stronce zniknęły wszystkie zagięte rogi na przyciskach (po kliknięciu i po najechaniu kursorem).

Na jsfiddle te zagięte rogi uruchamiają sie, ale to akurat mało istotne.

Skoro u mnie na stronce zniknęły te zagięte rogi, to oznacza, że gdzieś tkwi błąd w Twojej poprawce.

Czy warto tam dodawać te nazwy selektorów? frown

komentarz 26 grudnia 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

@Krzysiek_34,

Nie zrozumiałem do końca o co ci chodziło. Dlatego taki dałem efekt z domyślenia się. Ale widzę, że  już masz efekt  który cię  interesował. @ Chess  podał już ci rozwiązanie.

komentarz 26 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Chess wprowadził następującą poprawkę:

.tab:hover:before, .tab:focus:before, .tab:active:before, .header:active + .tab-content .tabpanel .tablist #tab1::before
{
	width: 20px;
	height: 20px;
}

...ale jeszcze pogorszyło to zamierzony efekt, bo u mnie na stronce zniknęły wszystkie zagięte rogi na przyciskach (po kliknięciu i po najechaniu kursorem).frown

komentarz 26 grudnia 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Najlepszym rozwiązaniem będzie jak wstawisz część kodu strony  wtedy znajdziemy problem bo przy menu na obecną chwilę nie widzę problemu
komentarz 26 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Jak możesz, to zapodaj mi swój e-mail. Wyślę Ci na maila: index.html (z tym dodatkowym JS) + style.css

Wtedy będzie Ci najłatwiej ogarnąć ten temat.

Dobra?
komentarz 26 grudnia 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

wstaw go tutaj ustaw  czas  i ustaw nie publiczni i wyślij mi na  pw link ja za 30min->1h bede bo muszę wyjść  teraz

0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 26 grudnia 2019 przez Chess
:root {
  --main-bg-color: darkgoldenrod;
  --gr-bg-color: violet;
}

body {
  background: var(--main-bg-color);
}
#one, #two {
  width: 0;
  height: 0;
  transition: 2s;
  position: absolute;
}
#one {
	background: linear-gradient(45deg, var(--gr-bg-color) 50%,  var(--main-bg-color) 50%);
  left: 200px;
}

#two {
  background: linear-gradient(135deg, var(--main-bg-color) 50%, var(--gr-bg-color) 50%);
  left: 0;
}

#zero:hover #one {
  width: 100px;
  height: 100px;
  left: 100px;
  
}

#zero:hover #two {
  width: 100px;
  height: 100px;
  left: 0;
}

<div id="zero" style="background: gray; width: 200px; height: 100px; position: relative;">
  <div id="one"></div>
  <div id="two"></div>
</div>
body {
  margin-top: 100px;
  background: darkgoldenrod;
}
#one, #four, #five, #six {
  width: 0;
  height: 0;
  transition: 6s;
  position: absolute;
}
#one {
  z-index: 999;
  background: linear-gradient(45deg, green 50%, transparent 50%);
  left: 200px;
}
#four, #five {
  right: 0;
  top: 0;
  width: 100px;
  height: 100px;
  background: orange;
}
#six4 {
  right: 50px;
  top: 100px;
  width: 50px;
  height: 50px;
  z-index: -900;
  background: green;
}
#two {
  right: 100px;
  top: 0;
  width: 100px;
  height: 100px;
  background: orange;
  display: table-cell;
  vertical-align: middle;
  text-align: center;
  font-size: 24px;
  color: green;
  font-weight: bold;
}
#zero:hover #one {
  width: 50px; 
  height: 50px;
  left: 150px;
}
#zero:hover #four {
  width: 50px;
  height: 50px;
  right: 50px;
  top: 50px;
}
#zero:hover #five {
  right: 100px;
  top: 0px;
  width: 50px;
  height: 100px;
}
#three {
  position: absolute;
  right: 0;
  top: 0;
  transition: 6s;
}
#zero:hover #three {
  position: absolute;
  right: -50px;
  top: 0px;
}
<div id="zero" style="width: 200px; height: 100px; position: relative;">

  <div id="one"></div>
  <div id="three">
    <div id="four"></div>
    <div id="five"></div>
  </div>
  <div id="two">Contact</div>
  
</div>

W ten sposób można napisać te tło z transparent (ostatni przykład) i nie trzeba definiować "zmiennej CSS".

komentarz 26 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Tak sie prezentuje Twój kod:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/r2p0zdtm/2/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 130 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 582 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2017 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...