• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C Sprawdzenie czy plik jest txt

Object Storage Arubacloud
0 głosów
450 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2019 w C i C++ przez BezBarwny Użytkownik (700 p.)
siema ktoś wie w jaki sposób sprawdzic czy plik jest typu txt? na necie znalazłem jedynie czy plik istnieje a to jedyna funkcja której mi brakuje do końca programu

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2019 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Musisz odczytać cały plik i sprawdzić znak po znaku czy jest znakiem drukowalnym (włącznie ze spacją) lub znakiem specjalnym używanym w plikach tekstowych (tabulacja, znaki końca linii).
Tutaj masz tabelę znaków ASCII

0 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2019 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
Czytasz z nazwy pliku wszystko co jest po ostatniej kropce i jeśli równa się to "txt" to plik jest rozszerzenia txt.

E:
Chyba, że chcesz sprawdzić, czy cały plik zawiera znaki drukowalne, to wtedy korzystasz z sposobu @tangarr
0 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

1. Czytaj bajt po bajcie z pliku i sprawdzaj czy nie jest większy od 127. Jeśli jest, plik nie jest plikiem tekstowym. To metoda niedokładna ale może wystarczająca.

2. Możesz użyć biblioteki libmagic która służy do identyfikacji rodzaju pliku bez względu na jego rozszerzenie. Jest dostępna jako program o nazwie file w dowolnej dystrybucji GNU/Linux (i nie tylko). Tu masz przykład: https://gist.github.com/vivithemage/9489378

A tak wygląda identyfikacja "ręczna":

file --mime-type /etc/ethers /bin/ls
/etc/ethers: text/plain
/bin/ls:     application/x-sharedlib

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 899 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2020 w C i C++ przez wodzu_37 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2020 w PHP przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 138 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2016 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...