• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proszę o ocenę kodu z zadania domowego [11 odcinek Pana Miroslawa z serii C++]

Object Storage Arubacloud
–1 głos
297 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2015 w C i C++ przez Devero Początkujący (300 p.)
Witam, jestem początkującym programistą i mam prośbę aby ktoś z Was ocenił lub poprawił mój kod z zadania domowego (https://www.youtube.com/watch?v=63QjKBcIySs). Z góry dzięki.

 

#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;
float a,b,c,d,e,m,average;
int main()
{
    cout << "Podaj piec liczb oddzielonych znakiem spacja: " << endl;
    cin >>a>>b>>c>>d>>e;
    average=(a+b+c+d+e)/5;
    cout<<"Srednia tych liczb to: "<<average<<endl;
    m=a;
    if(fabs(a-average<=b-average)) m=b;
    if(fabs(b-average<=c-average)) m=c;
    if(fabs(c-average<=b-average)) m=d;
    if(fabs(d-average<=b-average)) m=e;
    cout<<"Najblizej sredniej znajduje sie liczba: "<<m<<endl;
    return 0;
}

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Nie chce Ci wszystkiego podawać na tacy,poniważ musisz myśleć samodzielnie ale zauważ, kiedy przykladowo srednia =5 a=2 b=6 - to co zrobi Twoj program ? Niezbyt wiele :P
Popracuj wiecej nad instrukcją warunkową ,musisz ja udosknalic :D tak aby sprawnie dzialala dla wszystkich mozliwych wprowadzonych liczb :P
komentarz 3 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
jeszcze jeden mały szczegół,przy moich liczbach , program wezmie liczbe a za najblizsza sredniej, poniewaz roznica jest ujemna (-3), mimo ze tak naprawde b jest blizej :P
komentarz 3 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Ale po to jest funkcja fabs, zeby roznica nie byla ujemna.
komentarz 3 sierpnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Ale zuważ jak ona działa, użyj jej w odpowiedni sposób, bo jest ona niezbędna :P
komentarz 3 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Faktycznie jest uzyta w dosc specyficzny sposob :P chodzilo mi tylko o to zeby jej nie wywal zupelnie :P
–1 głos
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
edycja 3 sierpnia 2015 przez arek01996
Używaj tabulatorów bo się poubisz w większym kodzie. Kod do dupy bo nie czytelny, ale nie zniechęcaj się ważne, że działa.

Może spróbowałbyś to samo zrobić na tablicach ?
komentarz 3 sierpnia 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)

Przykładowy kod na tablicach:
 Trochę lepiej sie czyta cn ? :D

#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

float average=0, minimum, minimumValue;
float tab[5];

int main()
{
    cout << "Podaj piec liczb oddzielonych znakiem spacja: " << endl;

    for(int i=0; i<5; i++)
    {
        cin >> tab[i];
        average+=abs(tab[i]);

    }

    average/= static_cast<float> (5.f);
    minimum = abs(tab[0] - average);
    minimumValue = tab[0];


    if(minimum != average)
    {

        for(int i=1; i<5; i++)
        {
            float averageDeficyt = abs(tab[i] - average);

            if(averageDeficyt <= minimum){
                minimumValue = tab[i];
                minimum = averageDeficyt;

            }

        }
    }

    cout << "Srednia tych liczb to: " << average << endl;
    cout << "Najblizej sredniej znajduje sie liczba: " << minimumValue << endl;

    return 0;
}

 

komentarz 3 sierpnia 2015 przez Devero Początkujący (300 p.)
Dzięki. Postaram się go zoptymalizować :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 549 wizyt
–8 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 266 wizyt

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...