• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Efekt hover ma być bardziej oddalony od tekstu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
380 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)
zamknięte 16 grudnia 2019 przez Krzysiek_34

Witam.

Po najechaniu kursorem na dany tekst, efekt hover jest prawie przyczepiony do tekstu.

Wygląda to w ten sposób:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/xmfz4h6k/55/

Chciałbym, aby ta animacja była uruchamiana powiedzmy 5px pod tekstem.

Prawdopodobnie za to odpowiada:

.link-2:before
{
	left: 0;
	bottom: 0;
	width: 100%;
	height: 2px;
	background: #76DAFF;
	transform: translateX(-100%);
}

gdzie height ustala grubość tej animacji. Gdy dopisuję top (wartości dodatnie albo ujemne w px) - jest jeszcze gorzej, a gdy do bottom wpisuję wartości dodatnie albo ujemne w px - też jest gorzej.

Czy da sie zrobić tak, aby ta animacja była uruchamiana powiedzmy 5px pod tekstem?

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2019 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Cześć,

bottom działa prawidłowo. Masz po prostu dodaną klasę overflow: hidden na link2. Dlatego nie widać bottom.

Żeby to działało prawidłowo, możesz dodać np padding dla elementu a, i wtedy bottom ustawione na 0 będzie poniżej tekst.

Przykład:
https://jsfiddle.net/3wort7xm/
komentarz 15 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)
edycja 16 grudnia 2019 przez Krzysiek_34

Teraz ta animacja uruchamia sie prawidłowo pod tekstem.

Wystarczyło tylko dopisać w CSS:

.default-menu-2 li a
{
	padding: 5px 0px;
}

...i teraz ta animacja uruchamia sie 5px pod danym tekstem.

Tak to aktualnie wygląda:

https://jsfiddle.net/Krzysiek_35/xmfz4h6k/56/

0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

@Alterwar, ale mu chyba chodzi o to, żeby :hover działał tylko w obrębie tekstu, a nie poza granicami.

body {
  background: darkgoldenrod;
  margin: 0;
  padding: 0;
}

.panel-1 .default-menu-2 {
  position: absolute;
  top: 20%;
  left: 10%;
  right: 10%;
  background-color: #000000;
  width: 80%;
  text-align: center;
}

.default-menu-2 li {
  display: inline-block;
}

.default-menu-2 li a {
  position: relative;
  text-decoration: none;
  display: inline-block;
  color: #DDDDDD;
  font-weight: bold;
}

.link-2 {
  display: inline-block;
}

.a2 {   
  position: absolute;
  height: 7px;
  width: 100%;
  background: #76DAFF;
  transition: 2s;
  left: 0;
  top: -20px;
}

.a1:hover + .a2 {
  width: 0%;
}

.b2 {
  width: 0%;
}

.b1:hover + .b2 {
  width: 100%;
}

li {
  display: flex;
  flex-flow: row wrap;
}

li > * {
  flex: 1 100%;
  padding: 1px;
}
<div class="panel-1">
  <div class="default-menu-2">
    <li><a href="#" class="link-2"><span class="a1">Strona główna</span><span class="a2"></span></a></li>
	<li><a href="#" class="link-2"><span class="b1">Strona</span><span class="a2 b2"></span></a></li>
	<li><a href="#" class="link-2"><span class="a1">główna</span><span class="a2"></span></a></li>
	<li><a href="#" class="link-2"><span class="a1">Str główna</span><span class="a2"></span></a></li>
  </div>
</div>

https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 280 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 410 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 23 października 2023 w HTML i CSS przez new_user Użytkownik (610 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...