• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem, html, css, menu, kod, code. nie działa, animacja

Object Storage Arubacloud
0 głosów
722 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2019 w HTML i CSS przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)

Witam mam problem z kodem z rozwijaniem sie menu. Zrobilem to checkboxowym-hakiem i nie wiem czemu ale nie dziala mi to. Prosze o pomoc z gory dziekuje


.menu-zawartosc
{
	font-family: impact;
	overflow: hidden;
	max-height: 50;
	padding: 0 0 0 50px;
}
.menu-podstawa
{
	background-color: white;
	border-bottom: 3px solid black;
	box-shadow: 1px 2px 3px gray;
}
.menu-podstawa ul
{
	list-style-type: none;
}
.menu-podstawa a
{
	text-decoration: none;
	display: block;
	color: black;
}
.menu-podstawa label
{
	font-family: impact;
	display: block;
	background: url(menu.png) no-repeat left center;
	background-size: 30px 30px;
	padding: 10px 0px 10px;
	cursor: pointer;
}
input#menu
{
	display: none;
}
input[type=checkbox]:checked +label 
{
	background-image: url(close.png);
	background-size: 30px 30px;
	padding: 10px 0px 10px;
	cursor: pointer;
}
input[type=checkbox]:checked ~ label 
{
    background-image: url(close.png);
}
input[type=checkbox]:checked ~ .menu-zawartosc 
{
	max-height: 100%;
}

 

komentarz 16 listopada 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Gdzie HTML?
komentarz 16 listopada 2019 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)

Załaczam w takim razie HTML. Jednak wydaje mi sie ze to w pliku CSS jest jakis problem


<!DOCTYPE.html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="menu.css">
</head>
<body>
<div class="menu-podstawa">
	<div class="menu-zawartosc">
	<input type="checkbox" id="menu">
	<label for="menu"><center>Menu</center></label>
		<ul>
			<li><a href="#">1</a></li>
			<li><a href="#">2</a></li>
			<li><a href="#">3</a></li>
			<li><a href="#">4</a></li>
			<li><a href="#">5</a></li>
			<li><a href="#">6</a></li>
		</ul>
	</div>
</div>
</body>
</!DOCTYPE.html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 listopada 2019 przez pseudoExpert Obywatel (1,300 p.)
wybrane 16 listopada 2019 przez kubaa322
 
Najlepsza
Ponieważ w kodzie HTML

<div class="menu-zawartosc">

nie jest potomkiem

<input type="checkbox" id="menu">

Przenieś linię

<div class="menu-zawartosc">

pod linię

<label for="menu"><center>Menu</center></label>

i będzie działało.

Oczywiście konieczne będzie nieco inne ostylowanie elementów bo się strona troszkę sypie,

ale mechanizm działa - reszta to kosmetyka.
komentarz 16 listopada 2019 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
dzieki wielki na prawde, podzialalo
komentarz 16 listopada 2019 przez pseudoExpert Obywatel (1,300 p.)

Ale ja również popełniłem błąd.

W odpowiedzi nie powinienem był użyć frazy "nie jest potomkiem" tylko "nie jest młodszym bratem".

:)

komentarz 16 listopada 2019 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
jak widac najlepszym sie zdarza haha ;)
0 głosów
odpowiedź 16 listopada 2019 przez los losiowski Obywatel (1,800 p.)
Wydaje mi się,że atrybut cheked powinien być wpisany w nawias klamrowy
komentarz 16 listopada 2019 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
niestety wpisanie go w klamry nic nie dalo... temat dalej otwarty

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 397 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 389 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 180 wizyt
pytanie zadane 10 września 2020 w JavaScript przez creend Gaduła (4,700 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...