• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Znak liczby (instrukcja switch case, język C)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,101 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2019 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
edycja 1 listopada 2019 przez Hubertius

Siemano :D

Stawiam pierwsze kroki z instrukcją switch case w języku C. No i dostało mi się do wykonania takie oto zadanie:

"Napisz program, który pobierze od użytkownika liczbę całkowitą X, a następnie wyświetli komunikat postaci: "X is positive", w przypadku, gdy liczba będzie większa od zera; "X is negative", w przypadku, gdy liczba będzie mniejsza od zera; oraz "X is equal to 0" w przypadku gdy wpisana liczba będzie zerem lub "incorrect input" w przypadku podania błędnych danych przez użytkownika. Zamiast X należy podstawić wartość wprowadzonej liczby. W programie nie używaj instrukcji warunkowej if. W programie wolno użyć tylko jednej instrukcji switch. W przypadku wprowadzenia przez użytkownika błędnych danych program powinien zakończyć się kodem błędu 1."

No dobra, czyli warunki zrobienia tego zadania to:jeden switch i brak if-ów. No i właśnie... zrobiłem to zadanie, ale złamałem obydwa te warunki.  :U

Oto kod, który napisałem:

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */

int main(int argc, char *argv[]) 
{
	int X,x,Xu,status;
	printf("Podaj liczbe calkowita X:");
	status=scanf("%d",&X);

x=0;
	Xu=(X>x);
	switch(status)
	{
		case 0:
			printf("Incorrect input");
			return 1;
		case 1:
		switch(Xu)
		{
		case 0:
			printf("X is negative");
			return 0;
		case 1:
			printf("%s",X == 0 ? "X is equal to zero":"X is positive ");
			return 0;
	    }

}

return 0;
}

Czyli zrobiłem dwa switch-e i także rozpisałem instrukcję warunkową pod postacią 

printf("%s", X == 0 ? "X is equal to zero":"X is negative ");

Dobra... pomimo poprawnego działania programu teraz pytanie jest takie. Jak to w takim razie inaczej zapisać, żeby spełnić warunki zadania?  O.O

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 514 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2019 w C i C++ przez ck Obywatel (1,780 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 531 wizyt
pytanie zadane 22 października 2021 w C i C++ przez CrisGoldmann Nowicjusz (200 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 704 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2022 w C i C++ przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)

93,032 zapytań

141,996 odpowiedzi

321,300 komentarzy

62,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...