• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak wczytać liczbę cakowitą do chara

Object Storage Arubacloud
0 głosów
196 wizyt
pytanie zadane 19 października 2019 w C i C++ przez Karolus Użytkownik (510 p.)

Witam.

Mam wczytać to zmiennej typu char liczbę calkowitą np  45

i wypisać je na ekranie w tej samej postaci czyli w tym przypadku  45

Tylko że nie bardzo wiem jak to zrobić gdy robię tak:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
  char a;

  cin>>a; // tu wczytuje np 45

  cout<<a;// tu mi wypisuje 4

  cout<<int(a);// tu wypisuje mi kod ASCII znaku 4 

  return 0;
}

Proszę o pomoc.

 

 

1
komentarz 19 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Tablica charów, taka mała podpowiedz.
komentarz 19 października 2019 przez Karolus Użytkownik (510 p.)
problem w tym że nie mogę tu używać tablic
komentarz 19 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Niby wskaźnik, ale działa jak tablica. Ogólnie nie jest możliwe by zapisać w jednym charze więcej niż jeden znak.
komentarz 19 października 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

Mam wczytać to zmiennej typu char liczbę calkowitą np  45

Logicznie nie jest to możliwe, gdyż typ char przyjmuje tylko jeden znak. Możesz spróbować uzyskać znak, o ID 45 w tablicy ASCII, a następnie wypisać ID tego znaku.

Zobacz to:

http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=2509

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
zmienna char pozwala na wpisanie tylko 1 znaku, nie chodziło Ci przypadkiem o string?
komentarz 19 października 2019 przez Karolus Użytkownik (510 p.)
Nie, po prostu dostalem takie zadanie do wykonania.
0 głosów
odpowiedź 19 października 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

Char może trzymać wartość od  -128 do 127. Jeżeli dopiszesz unsigned char to będziesz miał od 0 do 255. 

Chodziło z grubsza o coś takiego chyba:

  char a;
  int tmp;
  std::cin >> tmp;
  a = tmp;
  std::cout << (int)a;

 

komentarz 19 października 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
jak to nie
komentarz 19 października 2019 przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
Faktycznie, sorki :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2017 w C i C++ przez Mateusz1223 Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt
+5 głosów
2 odpowiedzi 1,007 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...