• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programy do analizy...

Object Storage Arubacloud
0 głosów
475 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2015 w C i C++ przez rafalmagician Obywatel (1,320 p.)

Witam wszystkich zainteresowanych :)

Chcę Was prosić o jakieś przykłady z programowania tak żebym mógł je analizować. Bo mam egzamin poprawkowy we wrześniu i muszę powtórzyć materiał z języka programowania c. Tak więc do rzeczy...

Proszę o napisane programy w języku c tak żeby zawierały takie zagadnienia jak:

  • wskaźniki pojedyńcze i podwójne
  • struktury ze wskaźnikami i bez
  • tablice jedno i dwówymiarowe ze wskaźnikami i bez
  • funkcje ze wskaźnikami
  • i takie funkcje jak:
    • strlen()
    • strcmp()
    • strcat()

i inne z mojego poziomu na studiach a mam programowanie proceduralne. Mogą być też jakieś zadania ale wolę coś do analizy.

Za wszystkie przykłady dziękuję :)

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Ja ci radzę normalnie w świecie obejrzeć jakiś z kursów, ja polecam ten: http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf. Bardzo rozbudowany. Porusza wiele kwestii, o których inne kursy milczą. Na przypomnienie przed egzaminem jak znalazł smiley

Przykłady bardziej się przydają, gdy chcesz się nauczyć jakiegoś wzorca projektowego, niż do tłumaczenia mechanizmów języka, ale to tylko moja opinia.

komentarz 30 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Oj, przepraszam, nie zauważyłem, że chodzi o C, a nie o C++, ale są to podobne języki i w większości kwestii, które podałeś, są takie same.
0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2015 przez Krawiec91 Pasjonat (19,600 p.)
Moim zdaniem więcej wyniesiesz z napisania własnych programów niż z analizowania cudzych. Z czytaniem (analizowaniem) cudzych programów to tak jest, że popatrzysz, powiesz sobie "jakie to proste, kumam to... i tym podobne". A jak przyjdzie potem samemu napisać coś podobnego, to robi się barykady nie do zdobycia. Analizowanie innych programów się przydaje jak masz już jakiś zasób wiedzy, umiejętności. Wtedy, gdy coś w Twoim programie nie chce "zaskoczyć", przejrzysz podobny i jesteś w stanie wyłapać ten smaczek, który zaważył na tym, że u Ciebie nie działa a u kogoś w podobnym programie działa.
Powtórz (przypomnij) sobie C od podstaw, nawet od tego co wydaje się banalne. A potem bierz się za tablice (wskaźniki) jednowymiarowe. Przeanalizuj sobie co to jest tablica, po co w tablicy dajemy zmienne, jak w pamięci komputera "usadowiona" jest tablica (dostęp do kolejnych pól w tablicy) najpierw za pomocą indeksów, np. tablica[2] a potem staraj się zrobić to samo tylko za pomocą wskaźników, np. *(tablica+2).
To tak tyle na wstępie co mogę powiedzieć. Jak będziesz miał jakieś problemy, to ja albo ktokolwiek inny z forum Ci pomoże.
komentarz 31 lipca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
edycja 31 lipca 2015 przez shadou102
Zgadzam się z tym analizując kogoś kod nawet jak go zrozumiesz to zapomnisz, pisząc własny lepiej zapamietasz i zrozumiesz.
komentarz 31 lipca 2015 przez Krawiec91 Pasjonat (19,600 p.)
Programowanie wchodzi przez głowę i przez palce.;) Oczami to słabo. Tyle co mogę powiedzieć z doświadczenia korepetytora. Mogłem wytłumaczyć komuś cały kod od deski do deski w najdrobniejszych szczegółach, ale jak ktoś sam nad nim nie popracował (zmienił coś w nim, nawet napisał swój kod opierając się na tym co na przykład na korkach z nim robiłem)  to potem na zaliczeniu, czy egzaminie jest ciężko. Inaczej jak ktoś sam pracował z kodem, ewentualnie coś jeszcze ze mną konsultował to na zaliczeniu czy egzaminie nie było problemu.
komentarz 31 lipca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Zgadza sie. Sam z doświadczenia wiem, że jak w technikum moja nauka polegała na patrzeniu w kod z zajęć to efekt był taki, że na egzaminie łapałem sie za głowe i nie wiedziałem co robić z myślą, że przecież tyle czasu sie uczyłem. Teraz wiem ile czasu zmarnowałem, a przez 3 lata mogłem nauczyć się wiele.
komentarz 31 lipca 2015 przez Krawiec91 Pasjonat (19,600 p.)
Widzę, że mamy podobne doświadczenia.;) Z moich doświadczeń, z tego co po innych widziałem to się potwierdza, że jak się samemu nie kodzi, to patrzenie na kodzenie innych za wiele nie pomoże. Zresztą, to nie tylko w tej dziedzinie jest. Z mojego doświadczenia związanego z mechaniką, elektryką, elektroniką to samo wynika, jak samemu nic nie zrobisz, nawet jak coś popsujesz albo zjarasz to się nie nauczysz. Z programowaniem o tyle lepiej, że ryzyko znikome że coś popsujesz (kod się nieskompiluje), a jak kabelki źle połączysz to możesz zjarać rzeczy za kilka, kilkanaście albo kilkaset złotych albo przy dużym pechu spotkać się z lekarzem ostatniego kontaktu.
komentarz 31 lipca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Dobrym przykładem jest też matematyka jak nie policzysz i rozwiążesz to się nie nauczysz. Dlatego Ci co chodzili na zajęciach do tablicy i rozwiązywali zadania samemu z pracy domowej umieli, reszta patrzyła sie jak w chińskie znaczki. Tak samo z fizyką i chemią (choć chemii do tej pory nie rozumiem ale do szczęscia nie jest mi potrzebna). Nie ma innej rady tylko siedzieć i rozwiązywać i pisać.
0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2015 przez Artur Rabenda Obywatel (1,300 p.)
edycja 31 lipca 2015 przez Artur Rabenda
  • kody pisze ci w c++ ale przerobienie na samo czyste c to same printfy i scanfy .
  • strlen() 
  • ja ten program napisze ci jak to ja robie bez tej funkcji
  • string slowo;
  • cin>>slowo;
  • int dlugosc=0;
  • for(int i=0;;i++)
  • {
  • if(slowo[i]==NULL) break;
  • dlugosc++;
  • }

 

 

komentarz 31 lipca 2015 przez Artur Rabenda Obywatel (1,300 p.)
  • strcat()

#include <iostream>
#include <string>
/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */
using namespace std;
int main(int argc, char** argv)
 {
    char *wsk;
    char slowo[70];
    cin>>slowo;
    wsk=slowo;
    while(*(wsk++));
    wsk--;
    char slowo2[40];
    char *wsk2;
    cin>>slowo2;
    wsk2=slowo2;
    while(*(wsk++)=*(wsk2++));
    cout<<"to jest slowo po sklejeniu"<<"\t"<<slowo;
    return 0;

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 879 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w Bezpieczeństwo, hacking przez Arduino04 Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,087 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 7 października 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Fox24 Nowicjusz (200 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,776 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...