• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Framework PHP, kiedy zacząć?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
603 wizyt
pytanie zadane 5 października 2019 w PHP przez Przybysz Nowicjusz (130 p.)

Witam,

Ja z prostym pytaniem, przerobiłem sobie ten kurs phpdevs.pl i jestem w trakcie przerabiania SQL'a i chciałem zapytać co potem by najlepiej było zrobić..

Czy wziąść się za jakiś framework czy lepiej napisać jakiś projekt / projekty w czystym języku?

komentarz 6 października 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Za framework bierzesz się kiedy masz bardzo solidne podstawy języka opanowane. Co do frameworka postawiłbym na coś mniej popularnego, ale fajnego. (ew. na dwa frameworki - popularny i ten fajny :)  ), A mianowicie - bardzo dobrze zapowiada się Phalcon.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 października 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Mój kurs niestety nie jest gotowy. Ciągle mam w planach dalsze jego pisanie, ale to mało czasu, to motywacji i jakoś tak nie wychodzi.

Założeniem było zrobienie teraz jakiegoś małego projektu w OOP bez frameworka, a to dlatego że wcześniej jest dużo teorii, kilka przykładów, ale nie ma praktycznego zebrania tego w całość. Po tym chciałem omówić połączenia z bazą, ciasteczka, sesje itp. i wtedy jeśli chciałbym dalej pisać poruszać tematy frameworków.

Tak więc w sumie tak jak napisał @Ehlert: jeśli znasz obiektowość to jak najbardziej, możesz brać framework. Ale jeśli przerobiłeś tylko to co jest w moim kursie, to uważam, że powinieneś jeszcze nieco bardziej ją zrozumieć najpierw, ogarnąć jakiś bardziej realny przykład jak to działa i jak tego można użyć w praktyce. Oczywiście ucząc się frameworka też podszkolisz OOP, tak automatycznie to będzie wymuszane, wiec to też może pomóc.
komentarz 5 października 2019 przez Przybysz Nowicjusz (130 p.)
Znam tylko to z kursu wiec wychodzi na to że, muszę się podszkolić jeszcze.

Może faktycznie zrobię na sucho jeden projekt.a, potem się zobaczy.

Znasz może jakieś ciekawe materiały gdzie można się podszkolić jeszcze?
komentarz 6 października 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
To tylko moja opinia, każdy też uczy się inaczej i w innym tempie. W mojej ocenie w kursie brakuje tego praktycznego pokazania jak coś więcej w OOP zrobić.

Co do materiałów to ciężko raczej o takie jedno miejsce/kurs gdzie można to znaleźć, szukałbym po prostu różnych artykułów i materiałów. Na pewno trzeba też poznać Composera jeśli nie znasz, u mnie w kursie zacząłem ogólnie o nim.
0 głosów
odpowiedź 5 października 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Jeśli znasz obiektowość to łapałbym się za Symfony.
komentarz 5 października 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
A w tych nowych wersjach PHP też się używa ciągle tych getterów i sheterrów jak w Javie?
komentarz 5 października 2019 przez Przybysz Nowicjusz (130 p.)
Tylko tak jak wspomniałem przerobiłem tylko ten kurs o którym wspomniałem, w miarę to ogarniam i rozumiem co było w kursie ale nie mam jeszcze tego poglądu co do czego użyć bo w kursie nie było żadnych projektów.

Myślisz że, będzie okay? Dlaczego akurat Symfony jeśli mogę spytać?
komentarz 5 października 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
Ale ten kurs jest niepełny.
komentarz 5 października 2019 przez Przybysz Nowicjusz (130 p.)
@vodnik

To jak możesz to doradź mi jak to dalej pociągnąć, co przerobić itd
komentarz 5 października 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
A chcesz darmowe kursy czy płatne?
komentarz 5 października 2019 przez Przybysz Nowicjusz (130 p.)
@vodnik

Mogą być darmowe jak i płatne

Podobne pytania

+2 głosów
5 odpowiedzi 6,184 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w C i C++ przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 141 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...