• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proste pytanie dot. SQL

Object Storage Arubacloud
0 głosów
176 wizyt
pytanie zadane 4 października 2019 w SQL, bazy danych przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Witam,

Mam proste pytanie dot. SQL,a mianowicie czy można za pomocą jednego zapytania wyciągnąć kilka danych z jednej kolumny?

Np           SELECT * FROM klienci WHERE login='anowak'

Bo z tego co zauważyłem zawsze dostaje tylko ostatni pasujący rekord.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 4 października 2019 przez Ewaryst Ławecki
 
Najlepsza

 kilka danych z jednej kolumny

jak kilka danych z jednej kolumny? nie rozumiem? Ty w pokazanym zapytaniu pobierasz wszystkie kolumny, a nie tylko jakaś jedną.

A co do ilości to masz w tej tabeli kilka rekordów z loginem równym "anowak"?

komentarz 4 października 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Nie wiedziałem jak to wytłumaczyć.

Mam takie zapytanie:

 SELECT datalogowania FROM klienci WHERE login='anowak'

I chodzi mi o to, że np gdy mam pare rekordów z loginem 'anowak' to jak wtedy wynik takiego zapytania wyświetlić w PHP.
komentarz 4 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
no ale to zapytanie przecież zwróci Ci wszystkie rekordy tak jak tego oczekujesz... jeśli zwraca Ci tylko jeden to upewnij się, czy na pewno masz w bazie kilka rekordów o identycznym loginie. W zapytaniu nie ma błędu, pokaż co ono Ci zwraca i pokaż jakie masz dane dla tego loginu.
komentarz 4 października 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
W bazie jest ok, mam 2 rekordy z loginem 'anowak' i teraz chciałbym te wyniki wyświetlić w PHP.
komentarz 4 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Pkp na razie zostawmy, skupmy się na problemie o jakim piszesz, nie wszystko na raz. Jak pracujesz z bazą to najlepiej najpierw bezpośrednio na bazie sprawdzić zapytania zanim zaczniesz je wrzuca w mapkę jako tzw czy jakiś orm. Jak pytasz bazy to masz te 2 rekordy? Możesz zrobić strzał choćby z konsoli.
komentarz 4 października 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Tak, dostaję 2 rekordy
komentarz 4 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
No to gdzie tkwi problem? W PHP możesz użyć pod i w dokumentacji masz przecież chyba nawet przykłady iteracji po response z bazy. Gdzie konkretnie utknąles?
komentarz 4 października 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Już znalazłem odpowiedź na moje pytanie, ale dziękuje za naprowadzenie :D. Teraz pozostaje mi tylko pełne zrozumienie jak to działa.
0 głosów
odpowiedź 4 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

To zapytanie powinno zwrócić Ci wszystkie rekordy gdzie loginem jest 'anowak'

czyli np z tabeli:

id imie nazwisko login
1 Anna Nowak anowak
2 Barbara Nowak bnowak
3 Artur Nowak anowak

zapytanie zwróci:

id imie nazwisko login
1 Anna Nowak anowak
3 Artur Nowak anowak
komentarz 4 października 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Tak to wiem, tylko teraz chciałbym wiedzieć jak te wyniki wyświetlać za pomocą PHP.
komentarz 4 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

zakładając, że $result to rekordy, które przyszły Ci z bazy:

foreach($result as $item)

{

$names[] = $item['nazwisko];

}

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2016 w SQL, bazy danych przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w SQL, bazy danych przez balti Obywatel (1,040 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...