• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różnica między typem zmiennym int i double ?

0 głosów
3,625 wizyt
pytanie zadane 25 września 2019 w C i C++ przez Xenon02 Nowicjusz (190 p.)
edycja 25 września 2019 przez Xenon02

Witam !

Mam takie szybkie pytanie, bo double służy do przechowywania liczb rzeczywistych, a int do przechowywania liczb całkowitych.

W jednym algorytmie jak użyłem typ  zmiennej int oraz zmienną np. a,b,c to jak wpisywałem liczby w styly a = 1,234 oraz b = 2 to wynik czyli c wychodził 3

A jak zrobiłem coś podobnego ale na takim algorytmie (oczywiście z typem zmiennym int)

To wyszła mi liczba wymierna ... I nie jest do końca pewny o co tu dokładnie chodzi. Bo w jednym przypadku z typem zmiennej int po wpisaniu liczby wymiernej i tak omijała liczby po przecinku i wpisywała liczbę bez tych liczb. A w innym przypadku akurat te liczby po przecinku wpisuje. 

Czy ktoś może na szybko mi powiedzieć o co ty chodzi ? 

Pozdrawiam i wyczekuję waszej odpowiedzi smiley

PS. Nie wiem czy można powiększyć tutaj zdjęć więc zostawiam tutaj jeszcze linka do podglądu.

https://i.imgur.com/HvPbOWw.png

https://i.imgur.com/ZbVqmkp.png --- 2 przykład 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 września 2019 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)
W pierwszym przykładzie po pierwsze wprowadzasz liczby rzeczywiste do typu całkowitego + zapisujesz to do innej zmiennej typu całkowitego c przez co w obu przypadkach zachodzi konwersji liczy na typ całkowity.

W drugim masz liczbę całkowitą i wprowadzasz ją do metody sqrt która zwraca liczbę zmiennoprzecinkową i ją wyświetla.

Podczas przerabiania funkcji powinno się to bardziej rozjaśnić.

No i jeszcze na marginiesie na przyszłość kod staraj się załączyc w bloczku do tego przeznaczonym + dodakowo możesz dołożyć zdjęcia konsoli.
komentarz 25 września 2019 przez Xenon02 Nowicjusz (190 p.)
Nie za bardzo zrozumiałem

w pierwszym skoro w = liczba całkowita to nieważne jakie liczby wpiszę np w = x+2,2 to w zawsze będzie liczbą całkowitą

A w drugim nie mamy że równa się całkowitej liczbie, a mamy tylko równanie.

Coś w tym stylu ?
pytanie zadane 25 września 2019 w C i C++ przez Xenon02 Nowicjusz (190 p.) Jak dokładnie to działa ?

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 1,384 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2016 w C i C++ przez Mordziaty2 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,309 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2016 w C i C++ przez Jan Dobrakowski Użytkownik (580 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 554 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2016 w Java przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)

93,501 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,788 komentarzy

62,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...