• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra Hydraulik (Plumber) (jQery)

Cloud VPS
+1 głos
355 wizyt
pytanie zadane 20 września 2019 w Nasze projekty przez kodowiec Początkujący (410 p.)
edycja 20 września 2019 przez kodowiec

Witam,

Stworzyłem popularną gierkę typu Hydraulik (Plumber) polegającą na układaniu rur i doprowadzeniu wody. Zasady i opis na stronie. Kod pisałem 1 raz w jQery (używa się go jeszcze?). Gra zawiera (na razie) 4 poziomy. Link:

http://hydraulik-game.opx.pl/

Zapraszam do zagrania, komentowania, oceny, co można poprawić itd.

Pozdrawiam :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 września 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
wybrane 23 września 2019 przez kodowiec

Najlepsza

JQuery już raczej nie ;) Ma sporo wad (https://www.youtube.com/watch?v=JoUrZlcdoFw)

Sama gra jest bardzo fajna, ale to co ci polecam, takie rzecz. 

1) Do takich gier gdzie używasz tylko jednej strony konfiguracja Webpacka to bułka z masłem. Więc zainteresuj się tym tematem. Dzięki temu twój kod będzie zminifikowany a ty jako programista będziesz miał do dyspozycji wiele ciekawych rzeczy.

2) Skrypty umieszczaj pod koniec body a nie head. Dzięki temu strona załaduje się szybciej

3) Takie rzeczy najlepiej robić w elemencie canvas, a nie elementach html. Zainteresuj się canvasem to zobaczysz ile wad ma robienie tego w taki sposób

4) Widzę że używasz jakiegoś darmowego hostingu. Ok, ale masz przez to reklamy. Możesz używać darmowych rozwiązań, np Google Firebase, Netlify

5) Gdzieś w kodzie masz coś takiego:

onclick="reset_game()"

Jest to zła praktyka. Powinieneś użyć

document.querySelector('#your-button').addEventListener('click', () => {
    // to będzie wykonane po kliknięciu przycisku
});

albo z użyciem JQuery

$('#your-button').on('click', () => {
    // To będzie wykonane po kliknięciu przycisku
});

Wiem że trochę tego dużo, no ale cóż ;)

1
komentarz 20 września 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Kto dał -1? ;) I najważniejsze za co?
komentarz 20 września 2019 przez kodowiec Początkujący (410 p.)

@Milesq, dałem 1+ dla wyrównania, nie mam pojęcia kto mógł Ci dać minusa. Wielkie dzięki za rady, im więcej tym lepiej :) właśnie z tego filmiku co wysłałeś słyszałem, że jquery jest już przestarzały po ECMA6, ale mimo to chciałem tę bibliotekę wypróbować i jest na prawdę przyjemna :p o canvasie słyszałem, lecz jeszcze nie zagłębiałem się w niego i w animacje, ale to zrobię :) co do webpacka to dzięki za info bo nie słyszałem o tym w sumie, a skrypty faktycznie gdzieś obiło mi się o uszy żeby umieszczać na dole ale skądś mam te złe przyzwyczajenie. Wielkie dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam :) 

0 głosów
odpowiedź 21 września 2019 przez kodowiec Początkujący (410 p.)
Własnie chyba przez te "onclicki" w HTMLu zamiast w JS nie wszystkie dźwięki są odtwarzane prawidłowo w Operze i Mozilli (w Mozilli dodatkowo w wielu miejscach nie działa obracanie rur, również są na onclicku). W Chromie dobrze działa, bo na nim go testowałem od początku :)

Moje przypuszczenia co do nieprawidłowego działania w innych przeglądarkach przez "onclick" są trafne? Ktoś potwierdzi?

Podobne pytania

+4 głosów
1 odpowiedź 421 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2020 w Nasze projekty przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w JavaScript przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,236 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2016 w Inne języki przez Akiz521 Początkujący (480 p.)

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...