• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra Hydraulik (Plumber) (jQery)

Object Storage Arubacloud
+1 głos
213 wizyt
pytanie zadane 20 września 2019 w Nasze projekty przez kodowiec Początkujący (410 p.)
edycja 20 września 2019 przez kodowiec

Witam,

Stworzyłem popularną gierkę typu Hydraulik (Plumber) polegającą na układaniu rur i doprowadzeniu wody. Zasady i opis na stronie. Kod pisałem 1 raz w jQery (używa się go jeszcze?). Gra zawiera (na razie) 4 poziomy. Link:

 

http://hydraulik-game.opx.pl/

 

Zapraszam do zagrania, komentowania, oceny, co można poprawić itd.

Pozdrawiam :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 września 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
wybrane 23 września 2019 przez kodowiec
 
Najlepsza

JQuery już raczej nie ;) Ma sporo wad (https://www.youtube.com/watch?v=JoUrZlcdoFw)

Sama gra jest bardzo fajna, ale to co ci polecam, takie rzecz. 

1) Do takich gier gdzie używasz tylko jednej strony konfiguracja Webpacka to bułka z masłem. Więc zainteresuj się tym tematem. Dzięki temu twój kod będzie zminifikowany a ty jako programista będziesz miał do dyspozycji wiele ciekawych rzeczy.

2) Skrypty umieszczaj pod koniec body a nie head. Dzięki temu strona załaduje się szybciej

3) Takie rzeczy najlepiej robić w elemencie canvas, a nie elementach html. Zainteresuj się canvasem to zobaczysz ile wad ma robienie tego w taki sposób

4) Widzę że używasz jakiegoś darmowego hostingu. Ok, ale masz przez to reklamy. Możesz używać darmowych rozwiązań, np Google Firebase, Netlify

5) Gdzieś w kodzie masz coś takiego:

onclick="reset_game()"

Jest to zła praktyka. Powinieneś użyć

document.querySelector('#your-button').addEventListener('click', () => {
    // to będzie wykonane po kliknięciu przycisku
});

albo z użyciem JQuery

$('#your-button').on('click', () => {
    // To będzie wykonane po kliknięciu przycisku
});

Wiem że trochę tego dużo, no ale cóż ;)

1
komentarz 20 września 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Kto dał -1? ;) I najważniejsze za co?
komentarz 20 września 2019 przez kodowiec Początkujący (410 p.)

@Milesq, dałem 1+ dla wyrównania, nie mam pojęcia kto mógł Ci dać minusa. Wielkie dzięki za rady, im więcej tym lepiej :) właśnie z tego filmiku co wysłałeś słyszałem, że jquery jest już przestarzały po ECMA6, ale mimo to chciałem tę bibliotekę wypróbować i jest na prawdę przyjemna :p o canvasie słyszałem, lecz jeszcze nie zagłębiałem się w niego i w animacje, ale to zrobię :) co do webpacka to dzięki za info bo nie słyszałem o tym w sumie, a skrypty faktycznie gdzieś obiło mi się o uszy żeby umieszczać na dole ale skądś mam te złe przyzwyczajenie. Wielkie dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam :) 

0 głosów
odpowiedź 21 września 2019 przez kodowiec Początkujący (410 p.)
Własnie chyba przez te "onclicki" w HTMLu zamiast w JS nie wszystkie dźwięki są odtwarzane prawidłowo w Operze i Mozilli (w Mozilli dodatkowo w wielu miejscach nie działa obracanie rur, również są na onclicku). W Chromie dobrze działa, bo na nim go testowałem od początku :)

Moje przypuszczenia co do nieprawidłowego działania w innych przeglądarkach przez "onclick" są trafne? Ktoś potwierdzi?

Podobne pytania

+4 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2020 w Nasze projekty przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w JavaScript przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 887 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2016 w Inne języki przez Akiz521 Początkujący (480 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...