• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wiele stron i jeden plik css

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,293 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2019 w HTML i CSS przez Michał1 Nowicjusz (130 p.)
zmienione kategorie 19 sierpnia 2019 przez criss
Mam pytanie dotyczące tworzenia stron internetowych. Ostatnio pracuję nad stroną internetową. Zawiera ona około 15 podstron.  Zacząłem się zastanawiać czy gdybym dodał do każdego foldera z podstronami  oddzielny plik css to czy poprawiło by to pozycje strony w wyszukiwarce.
komentarz 19 sierpnia 2019 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
przeniesione 25 sierpnia 2019 przez Patrycjerz
Czy tylko ja zauważyłem, że temat wrzucony do błędnego działu (C++/C) ?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2019 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Pozycjonowanie strony zależy od wielu czynników, ale wydaje mi się, że taka praktyka raczej utrudni tylko prace gdy wiele elementów się powiela na tych podstronach. Chyba że każda podstrona ma całkowicie inny kod css to wtedy może to trochę przyśpieszyć ładowanie jej. Jeśli chcesz poczytać czynniki wg których google pozycjonuje strony to jest wiele artykułów na ten temat np.: https://mansfeld.pl/promocja/czego-zalezy-pozycja-google/

0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2019 przez pirouetti Mądrala (6,490 p.)
ja sobie tworzę plik style globalny, np global.css który wczytuje się na każdej stronie, jak taki jakby framework w oparciu o który piszę całą aplikację/stronę.

Oprócz tego pisze oddzielne pliki css dla poszczególnych stron lub grup stron, np sklep.css lub regulamin.css, które załączam tylko do wybranych stron.

Dzięki temu niepotrzebnie style nie wczytują się na stronach na których ich nie używam, co nieco przyśpiesza wczytywanie stron, zwłaszcza głównej, a to oczywiście działa korzystnie na pozycje w wyszukiwarce (nieco, ale grosz do grosza...)

Tak np. regulamin.css wczytuje się tylko na stronie regulaminu, mało ludzi wejdzie na tę stronę. Nie jak to mam miejsce w większości stron, style dla takiego np. regulaminu znajdują się w głównym dużym pliku css, który wczytuję się na starcie każdemu razem z całą masą styli, których nigdy nie zobaczą, bo wejdą tylko na np główną stronę, a wczytają im się style dla całego serwisu.

Oczywiście nie ma sensu w jakikolwiek sposób duplikować plików styli, bo to działałoby na niekorzyść prędkości strony, raz wczytany styl np. global.css na starcie już znajduje się w plikach cache przeglądarki nie musi się pobierać od nowa na następnych podstronach, a przy twoim pomyślę każdy oddzielny plik musiałby się pobierać od nowa przy każdej kolejnej stronie co tylko by spowolniło działanie serwisu.

Więc jeśli chcesz dodać oddzielne pliki css w których znajdują się oryginalne style dla tych podstron i tylko dla nich, a do tego mieć jakiś globalny plik css, bo na bank coś będzie się powtarzać przez całą stronę, to moim zdaniem dobry pomysł.
–4 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2019 przez Wraith Gaduła (4,370 p.)
css nie ma wplywu na pozycje w wyszukiwarce. Roboty ignoruja style licza sie tylko tagi
komentarz 19 sierpnia 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Wraith, to ostatnie ostrzeżenie. Kolejna wypowiedź w tym tonie i twoje konto zostanie zablokowane.
komentarz 19 sierpnia 2019 przez Wraith Gaduła (4,370 p.)

@tkz, Strony sie indexuje tylko na podstawie meta tagow a wagi do tych stron oblicza sie na podstawie ilosci odnosnikow do tych stron.

komentarz 19 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Poczytaj o SEO.
komentarz 20 sierpnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

@Wraith, tak jak napisało Ci kilka osób wcześniej, Google nie zwraca uwagi na tagi i powtarzanie w kółko tych samych racji nie sprawi magicznie, że są one zgodne z prawdą.

komentarz 24 sierpnia 2019 przez Majonez.exe Gaduła (3,490 p.)

@Wraith, Nie prawda, roboty nie ignorują niczego. Style też indeksują. Kliknij sobie "Kopia" pod stroną w np. Google. Strona załaduje się pełna z css i js

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 788 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2020 w HTML i CSS przez gmcode Gaduła (3,120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2018 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...