• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z Openpyxl

Object Storage Arubacloud
0 głosów
679 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2019 w Python przez Steady Obywatel (1,140 p.)

Postanowiłem, że nauczę się Pythona lecz po jakimś czasie natknąłem się na problem, który nie mogę rozwiązać.

 

Mam taki oto skrypt:

import openpyxl as xl
wb = xl.load_workbook('transactions.xlsx')
sheet = wb['Sheet1']
cell = sheet['A1']

print(cell.value)

 

Nie chodzi tu o to czy kod jest poprawne napisany czy nie bo wiem, że jest ponieważ robię to z pewnym poradnikiem tylko chodzi o to, że po uruchomieniu programu wyskakuje mi taki błąd:

 

Traceback (most recent call last):
  File "(path)", line 1, in <module>
    import openpyxl as xl
ModuleNotFoundError: No module named 'openpyxl'

 

Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem przez CMD openpyxl taką komendą:

 

pip install openpyxl

 

później przeczytałem, że powinienem zainstalować pip3 więc wpisałem:

 

pip3 install openpyxl

 

Wszystko się pięknie zainstalowało, nie ma żadnych błędów ale problem ze skryptem nadal jest.

 

Zwracam się do was. Czy ma ktoś z was jakieś sensowne rozwiązanie?

 

Dodatkowe informacje:

System: Windows 7

W folderze ze skryptem mam tez plik xlsx

1
komentarz 8 sierpnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
To Python 3, tak?

W instalatorze klikałeś guzik żeby dodał ścieżki do PATHa? https://docs.python.org/3/_images/win_installer.png
komentarz 8 sierpnia 2019 przez Steady Obywatel (1,140 p.)
Prawdopodobnie nie miałem dodanej tej ścieżki więc odinstalowałem i na nowo zainstalowałem Python teraz już poprawie. Lecz gdy teraz wpisuje w cmd

 

pip install openpyxl   lub

pip3 install openpyxl

 

to wyskakuje mi powiadomienie, że nazwa X nie jest rozpoznawalna jako polecenie
komentarz 8 sierpnia 2019 przez Steady Obywatel (1,140 p.)

@adrian17, Ogarnałem wszystko, poinstalowałem od nowa i nadal wyskakuje tylko ten bład przy uruchamianiu skryptu co na początku

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 sierpnia 2019 przez Mr-root Gaduła (3,750 p.)

Upewnij się, że w folderze pythona

[python3.x/Lib/site-packages/]

znajduje się folder

openpyxl

Jeśli nie spróbuj go wyszukać i przenieść do folderu

site-packages

 

Mr Root

komentarz 9 sierpnia 2019 przez Steady Obywatel (1,140 p.)
Folder openpyxl znajduje se w site-packages
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2019 przez Steady Obywatel (1,140 p.)
Dobra, już wszystko ogarnąłem co i jak.

Mój błąd polegał na tym, że komendę   " pip3 install openpyxl "  wpisywałem w CMD Windowsa co wczoraj nie dawało rezultatu.

Dzisiaj wpisałem to samo w Terminal ale w programie (PyCharm) i wszystko już działa.

 

Dzięki wielkie  za pomoc i pozdrawiam.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 405 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2019 w Python przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 87 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2023 w Python przez Specjalny Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 139 wizyt
pytanie zadane 16 października 2022 w Python przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,661 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...