Jestem tu pierwszy raz więc pozdrawiam wszystkich na forum.
Mam takie zagadnienie, nie wiem czy do rozwiązania dlatego Was pytam. Mam dostęp do internetu poprzez DSL Orange w tym stały adres IP. W sieci lokalnej mam serwer który to jeden interfejs sieciowy ma wpięty do modemu DSL (serwer jest dostępny z zewnątrz), natomiast drugi interfejs sieciowy jest połączony z siecią lokolną. Problemem jest bardzo niski upload z serwera do internetu (wiadomo - połączenie kablowe starego typu bez szans na światłowód). Ostatnio zrobiłem nawet test wysyłając 200 MB plik na Wetransfer -> przez modem tefoniczny LTE plik wysyłał się dziesięć razy krócej niż przez modem DSL. Domyślacie się że ludzie którym wystawiam parę GB na serwerze narzekają na wolny transfer :(
Wpadłem na takie rozwiązanie - nie wim czy "ma to ręce i nogi", jak również nie wiem jak się za to zabrać. Pomyślałem o zakupie modemu LTE i wpięciu go w swoją sieć lokalną, ale jak to zrobić by serwer był widoczny z zewnątrz pod tym samym nr IP i prędkością LTE?
Przy LTE jest zmienne IP. Nie bardzo wiem czy ten problem da się przeskoczyć (może jakieś proxy czy dyndns.com?). Jakieś pomysły?
Reasumując: chciałbym zachować statyczne IP serwera dokładając do tego szybkość uploadu LTE.