• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z QT Creatorem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
275 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2019 w C i C++ przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)

Witam.

Mam problem z kompilacją w QT Creatorze, a mianowicie:

 

Zmienne środowiskowe systemowe ustawiłem chyba poprawnie, ponieważ wywołanie g++ działa w cmd:

Dołączę też screeny moich narzędzi. Męczę się już z tym problemem około tygodnia i coraz bardziej mi się odechciewa nauki QT :(.

Proszę o pomoc.

 

komentarz 27 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
a bez .exe? Dodałeś do path?
komentarz 27 lipca 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Tak, dodałem folder bin.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2019 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
wybrane 31 lipca 2019 przez Ewaryst Ławecki
 
Najlepsza

Witam,

spróbuj skompilować program przez konsole. Wybierz konsole odpowiednią dla Twojej wersji Qt u mnie to

Następnie poprzez polecenie cd ustaw katalog gdzie masz pliki źródłowe

cd C:\SciezkaDoPlkowZrodlowych\

Następnie poprzez polecenie

qmake -project

Zostanie utworzony plik *pro. Kolejnym krokiem jest stworzenie pliku Makefile

qmake

Ostatnią rzeczą jest wykonanie pliku Makefile poprzez:

mingw32-make

Jeśli nie było błędu to zostanie utworzony folder realese gdzie znajduje się plik wynikowy. Możesz go włączyć poprzez konsole tylko musisz przejść do tego folder przez polecenie cd i wpisać jego nazwę.

Jeśli przejdziesz te kroki i Ci zadziała to znaczy, że masz źle ustawioną zmienną PATH w QtCreator. Tutaj podobny problem : https://forum.qt.io/topic/96602/project-error-cannot-run-compiler-g/4.

komentarz 31 lipca 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Dziękuję Ci za odpowiedź, jednak problem już rozwiązałem dzięki niezawodnemu sposobowi jakim jest format komputera :D. Ogólnie to problem był chyba dosyć poważny, bo gdy teraz tworzę projekt to mam o wiele więcej elementów składających się na ten projekt, a wtedy tworzyło mi tylko sam plik .pro i nic więcej nawet "maina".
komentarz 31 lipca 2019 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

To pamiętaj, że samemu możesz edytować plik *pro i sprawdzić czy dodano pliki źródłowe/nagłówkowe jeśli nie to możesz sam je wpisać. Np

SOURCES += \
        main.cpp \
    view.cpp \
    scene.cpp \


HEADERS += \
    view.h \
    scene.h \

 

komentarz 31 lipca 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Dziękuje bardzo. Przyda się na przyszłość :D
0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2019 przez sp00ky Obywatel (1,760 p.)
Jako domyślny zestaw narzędzi ustaw ten wykryty automatycznie (ten co dałeś zrzut ekranu) i wtedy spróbuj uruchomić. Aktualnie jako domyślny masz zestaw który ustawiłeś ręcznie, ale musiałeś zrobić coś źle (sygnalizuje to wykrzyknik).
komentarz 27 lipca 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
Niestety dalej nic.
komentarz 28 lipca 2019 przez sp00ky Obywatel (1,760 p.)

Jeśli masz tak

to utwórz nowy projekt i wtedy spróbuj.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 26 października 2018 w C i C++ przez Slegnawierzchowcu Użytkownik (860 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 145 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w C i C++ przez tomy89 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 278 wizyt
pytanie zadane 6 października 2019 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...