• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy programista musi umieć dobrze matematykę?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
634 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2019 w C i C++ przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Witam mam od wczoraj cały czas się zamartwiam, ponieważ nie wiem jak to jest ale do rzeczy. Ostatnio oglądając kurs c++ Pan MZ zadał pracę domową no i w tej pracy niezbędne było z znanie wzoru matematycznego chodziło o to aby napisać program który zapyta o 5 liczb i ten program miał za zadanie obliczyć średnią z tych 5 liczb i podać najbardziej zbliżona liczbę z tych pięciu do średniej wiedziałem jak napisać program lecz nie mogłem go wykonać ponieważ nie znałem wzoru w takim przypadku nie wiedziałem jaki jest wzór, kod nie ważne jak to nazywamy. I chodzi mi o to czy będąc programista musimy znać wzór do danego programu jeśli jest on wymagany czy to już nie nasza sprawa możliwe że pan MZ chciał abyśmy sami znaleźli taki wzór aby poćwiczyć myślenie logiczne a może nie i czy zawodowy programista musi wiedzieć jak zapisać taki wzór w różnych przypadkach
komentarz 23 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Pewnie zależy sporo od pracy, ostatnio spotykam się, że porządne zaplecze z matematyki jest w cenie, więc na to jak i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna, to zależy...
komentarz 24 lipca 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)

@KosaTV, Hej! 2 tygodnie temu napisałem mój punkt widzenia dokładnie na ten temat: https://technologicznasowa.pl/czy-matematyka-jest-potrzebna-programiscie/

Może znajdziesz coś dla siebie w artukule :)

komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Dzięki.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Zaawansowana matematyka nie jest w wielu sytuacjach potrzebna, ale jakieś takie totalne podstawy to już tak, jak np. podstawy logiki, zbiorów, średnie, mediany, podstawy prawdopodobieństwa itp. Choć przyznam, że jakieś pojęcie o nieco bardziej złożonej analizie też nie zaszkodzi, np. wiedzieć co to percentyle, rozkład normalny itp., jest to przydatne np. do analiz zachowania aplikacji, monitoringów itp.
komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Okej z medianą prawdopodobieństwem  czy średnią arytmetyczną nie miałem problemów percynteli i rozkładow normalnych jeszcze nie miałem ponieważ dopiero idę do szkoły średniej. Ale mimo wiedzy na temat medialny i średniej arytmetyczna nadal nie wiem jak zrobic ten program mogę napisać jeszcze raz treść ale to bez sensu nie wiem czemu ale z matematyki zawsze miałem 4 z myśleniem logicznym też niemialem problemów ale też nie byłem średni w myśleniu logicznym.
1
komentarz 24 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Rachunek prawdopodobieństwa to jeden z trudniejszych działów matematyki. Szczerze wątpie czy ty w ogóle łapiesz co tu się liczy skoro nie umiesz policzyć średniej arytmetycznej...
komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Potrafię policzyć średnia arytmetyczną nie wiem skąd tak sądzisz że nie potrafię.
komentarz 24 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

wiedziałem jak napisać program lecz nie mogłem go wykonać ponieważ nie znałem wzoru

Sam napisałeś że nie umiesz znależć liczby najbliżej średniej arytmetycznej bo nie znasz wzoru...

No i dalej

Okej z medianą prawdopodobieństwem  czy średnią arytmetyczną nie miałem problemów

Prawdopodobieństwo poznajesz w ostatniej klasie szkoły średniej na rozszerzeniu. A napisałeś że dopiero idziesz do szkoły średniej... Tak więc jesteś pewien że nie miałeś z tym problemów? Umiesz liczyć i odróżniać permutacje, kombinacje, wariacje z powtórzeniami i bez? Wiesz co to symbol Newtona oraz jak i kiedy się go stosuje? Albo po co?

komentarz 24 lipca 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Prawdopodobieństwo poznajesz w ostatniej klasie szkoły średniej na rozszerzeniu. A napisałeś że dopiero idziesz do szkoły średniej... 

Istnieje również opcja, że on uczył się "na własną rekę" i przy tym nie ma znaczenia obecny poziom edukacji... 

komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

@manjaro, Nie porostu myślałem że chodzi o coś innego to co teraz napisałeś.... Ja nawet niewiem co ty do mnie mówisz. 

komentarz 24 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Chyba sam w to nie wierzysz ;)

W III klasie gimbazy jest taki temat na 1-2 lekcje który nazywa się prawdopodobieństwo. Myślę że o to raczej mu chodziło. Coś w stylu wylosowania parzystej liczby oczek w rzucie kostką ;)
komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Dokładnie
0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ale to wszystko zalezy od tego co chcesz robic. Sa przypadki w ktorych brdziesz siegal po calki, zagadnienia z prawdopodobienstwa, nawet z zagadnienia z fizyki, czy funkcji. A sa przypadki gdzie musisz wiedziec podstawy, ktore posiada "kazdy" 3 gimnazjalista, czy teraz 8 klasista.

Glownie po ciezsza matme i fizyke musisz siegac przy pisaniu wlasnego silnika do gry, big data, KI, pojazdy autonomiczne, pobieranie współrzędnych, usuwanie roznych rodzajow szumow przy odczytach z czujnikow
komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Właściwie uczę się w c++ tylko dlatego że jest to dobry język na początek bardziej wiąże  swoją przyszłość z Java script

Ale jeżeli to zależy od sytuacji to okej rozumiem a czy w przypadku gdy czegoś bym nie wiedział mógłbym w czasie pracy zajrzeć do Google?
komentarz 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
no nie do końca... ja pracuję jako głównie front-end, a czasami muszę sięgnąć do logów i statystyk i przydaje się wiedza o analizie statystycznej, prawdopodobieństwie itp. Bez tego patrzysz potem na wykresy monitoringów aplikacji i nie wiesz co do czego... Tak samo np. gdy wyciągasz jakieś dane statystyczne, np. jakieś eventy i chcesz sprawdzić różne hipotezy... I mówię tu o apkach www (eCommerce), a nie o silnikach gier, ML itp.
komentarz 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Właściwie uczę się w c++ tylko dlatego że jest to dobry język na początek bardziej wiąże  swoją przyszłość z Java script

bzdura, jak chcesz pisać apki w JS to po prostu ucz się JS, nie słuchaj durnych opinii że C++ jest najlepszy, czy że Java jest the best itp. Ucz się tego, w czym chcesz pisać. Dzisiaj piszesz w JS, a za rok może się okaże, że przejdziesz na Javę itp. nigdy nic nie wiadomo... ja też kiedyś uciekałem od Javy, ale jak zaszła potrzeba popisania w Kotlinie to jakoś się do tych JVM'emek przekonałem i też jest spoko.

Ale jeżeli to zależy od sytuacji to okej rozumiem a czy w przypadku gdy czegoś bym nie wiedział mógłbym w czasie pracy zajrzeć do Google?

do dokumentacji będziesz często sięgał, podobnie jak do SO, GH issues itp. Nie sztuką jest znać na pamięć wszystko co się da, sztuką jest umieć szybko i skutecznie znaleźć rozwiązanie problemu :)

komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

@Tomek Sochacki, Okej. Z drugiej strony skoro mam problemy z matematyki (tylko) bo z fizyki mam jestem dobry przynajmniej byłem w gimnazjum to już mogę mieć problem z programowaniem jeżeli się nie doucze tak? 

komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

@Tomek Sochacki, Okej czyli mam uczyć się tego języka którego ja chcę tak? Myślę że masz rację ale jak już zacząłem c++ to przynajmniej podstawy opanuje a potem przejdę do js

1
komentarz 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Matematyka jest bardzo logiczna, jak naprawdę zechcesz to się jej nauczysz i koniec kropka :) Wystarczy po prostu poświęcić trochę więcej czasu na naukę.

Co do języka - tak, ucz się tego, który Ci najbardziej odpowiada. Nie ma nic gorszego niż nauka na siłę języka, który Ci nie leży i z góry zakładasz, że i tak będziesz robił w czymś innym...
komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Okej dzięki. C, yli mam teraz na głowie nauka programowania nauka matematyki i nauka jezyka angielskiego bo chciałbym za granicą. Ale myślę że 15 lat to jeszcze nie jest zapuzno
komentarz 23 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Skoro masz 15 lat, to troche jeszcze potrwa zanim wyjedziesz za granice. Oprócz tego bez angielskiego w Polsce w programowaniu tez daleko nie znajdziesz.

Edit::

Zreszta im wiecej jezykow tym lepiej, po co ograniczac sie do 2 skoro mozna znac 4?
komentarz 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Zreszta im wiecej jezykow tym lepiej, po co ograniczac sie do 2 skoro mozna znac 4?

to dotyczy języków programowania czy języków mówionych :) ?

Bo jak programowania to powiedz mi, ile znasz osób, które znają 4 języki? Ba, ile znasz takich, które znają 3?

komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

@DragonCoder, fakt. Dzięki za odpowiedzi

komentarz 23 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Oczywiście ze zwyklych jezykow, a nie programowania. Ale:

https://youtu.be/DBXZWB_dNsw
komentarz 23 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

@Tomek Sochacki, Aha, okej dzięki. 

komentarz 23 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@Tomek Sochacki, Muszę ich znać osobiście? Przecież jest masa takich osób... 

komentarz 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Przecież jest masa takich osób... 

to masz szczęście obracać się wśród naprawdę doświadczonych osób...

Ja znam wielu seniorów z ładnym stażem i 90% z nich zna naprawdę dobrze 2, max 3 języki. Owszem, wiele osób potrafi zrobić hello world czy nawet prostą apkę w 5 i więcej językach, ale mówią, że ktoś "zna język" ja rozumiem to, że jest w stanie tu i teraz siąść do projektu i swobodnie go rozpoznać i zacząć pisać nowe ficzery, a nie osobę, która zna tylko składnię i kilkanaście podstawowych funkcji...

Dlatego piszę, że większość zna 2, max 3 bo zazwyczaj w danej chwili pracuje max z tyloma językami, ale przez chwilę mam tu na myśli dłuższy okres, czyli parę miesięcy.

komentarz 23 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Oczywiści nie mam na myśli, że znają 5 języków i potrafią wykorzystać je w 100% łącznie z wszystkimi sztuczkami, ale bez problemu byli by w stanie napisać aplikację bez większych przygotowań.
komentarz 23 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
pojedyncze przypadki :)

tak z ciekawości, znasz wiele takich osób osobiście z pracy, którzy byliby w stanie tak swobodnie manewrować między technologiami?
komentarz 23 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Zależy, ale raczej nie.
komentarz 24 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Proste zadania ze spoja to mogę zrobić nawet w 10 językach z marszu.

Ale  faktycznie należy rozróżnić pojęcie "znać" bo niektórzy umieją "hello worl" i myślą że znają już język ;)
komentarz 24 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
manjaro dokładnie tak jak piszesz, spotykalem już osoby, które np. twierdziły, że znają JavaScript, a nie potrafiły zrobić prostego formularza, nie umiały powiedzieć nic o asynku itp. itd...
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Tak, Programista przez duże P musi umieć matematykę.

Mógłbym tutaj wymienić całą masę przykładowych programów gdzie bez matematyki ani rusz, ale za chwilę ktoś w kontrze napisze  po co pisać takie programy... Dlatego podam dwa dość realne przykłady:

1. Napisz program do obsługi linii autobusowej,tramwajowej,kolejowej. Program ma wyszukiwać najkrótsze połączenia z przesiadkami z punktu A do punktu B. Zadanie wcale nie jest takie banalne jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Mamy tutaj klasyczny matematyczny problem komiwojażera.

2. Zadanie dużo trudniejsze. Masz do napisania program który układa plan lekcji dla całej szkoły. Tutaj występuje cała masa wątków i zmiennych które ciężko ogarnąć. Masz osobną bazę nauczycieli, osobną bazę klas, każda klasa ma określone lekcje do zrealizowania, nauczyciele powinni mieć mniej więcej tyle samo godzin do przepracowania, nauczyciele jak również uczniowie nie mogą mieć okienek, sal lekcyjnych jest oczywiście zawsze za mało, tak że wszyscy się nie pomieszczą, osobny problem z zajęciami WF gdzie masz jedną salę gimnastyczną a w szkole pracuje 4 wuefistów. To jest zaledwie część problemów bo dochodzą jeszcze na przykład dyżury nauczycieli w czasie przerw itp...

A teraz pomyśl czy  jesteś w stanie sobie z tym poradzić bez solidnego matematycznego podejścia. Nie będę już tu męczył zagadnień bardziej związanych z algorytmiką.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,809 wizyt
pytanie zadane 26 października 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 929 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 260 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2023 w Algorytmy przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...