• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kod źródłowy javascript

Object Storage Arubacloud
+1 głos
817 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2019 w JavaScript przez Pytajnikowiec Początkujący (290 p.)
Przychodzę z pytaniem czy jest możliwość znalezienia w internecie kodu który jest javascriptem?
Chodzi o to że javascript jest napisany w innym języku (np. c) i czy mogę ten kod (np. w c), który tworzy javascript zobaczyć?

I od razu czy w ogóle mogę zobaczyć też inne języki typu php, python, java, c#, c++, c i inne?
Zgaduję że jeśli nie są one open source to jest mała szansa, ale pytam z ciekawości, bo bardzo bym chciał zobaczyć jak taki język wygląda.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2019 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Google nie boli :). Przykładowo kod źródłowy Pythona jest ogólnodostępny:

link z oficjalnej strony Pythona

Jeśli chodzi o Javascript to jego silnik używany w Chromie i Node.JS jest dostępny na githubie:

link do githuba projektu

C i C++ z kolei jest kompilowany na kod maszynowy, więc w tym przypadku poczytaj kod jakiegoś kompilatora np.:

gcc

+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2019 przez setupson Nowicjusz (160 p.)

Hej,

JavaScript jest właściwie standardem, szerzej znanym jako ECMAScript. Może być zaimplementowany w praktycznie dowolnym języku. Świetnym przykładem jest silnik JavaScriptu pracujący w przeglądarce Chrome o wdzięcznej nazwie V8 Engine. W tym przypadku jest on napisany w C++. V8 pracuje także we wnętrznościach Node.js. Pierwotnie silnik został zaprojektowany w celu przyśpieszenia wykonywania JavaScriptu w przeglądarce. Aby takie ulepszenie wydajności uzyskać V8 tłumaczy sobie kod JavaScript na bardziej wydajny kod maszynowy zamiast po prostu używać interpretera (pamiętamy, że JS jest językiem interpretowanym).

Wracając do Twojego pytania - jak mogę zobaczyć "kod źródłowy" JavaScript? Przychodzą mi tutaj na myśl 2 ścieżki. Możesz zagłębić się nieco np. w otwarty kod V8 Chrome Engine lub spróbować napisać jakiś prosty interpeter np. w C++. Tutaj interpeter JS w przeglądarce: http://math.chapman.edu/~jipsen/js/ a tutaj poradnik od czego zacząć zabawę z pisaniem własnego interpretara: http://adrianton3.github.io/blog/art/jinter/jinter.

Co do innych wymienionych przez Ciebie języków - weźmy na przykład taki C#. Jest to już język kompilowany na maszynie do języka pośredniego (Intermediate Language) a następnie zamieniany na kod maszynowy. Tutaj bardzo fajne źródło, gdzie można zobaczyć jak fragment kodu "wygląda" w tym języku pośrednim.

C#

using System;

class Program
{
    static void Main()
    {
        int i = 0;
        while (i < 10)
        {
            Console.WriteLine(i);
            i++;
        }
    }
}

Intermediate language

.method private hidebysig static void Main() cil managed
{
    .entrypoint
    .maxstack 2
    .locals init (
        [0] int32 num)
    L_0000: ldc.i4.0
    L_0001: stloc.0
    L_0002: br.s L_000e
    L_0004: ldloc.0
    L_0005: call void [mscorlib]System.Console::WriteLine(int32)
    L_000a: ldloc.0
    L_000b: ldc.i4.1
    L_000c: add
    L_000d: stloc.0
    L_000e: ldloc.0
    L_000f: ldc.i4.s 10
    L_0011: blt.s L_0004
    L_0013: ret
}

Warto również wspomnieć, że JavaScript może być napisany w JavaScripcie.

Inspirowane StackOverflow: What language is JavaScript written in?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 160 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2016 w JavaScript przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 157 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2019 w Nasze projekty przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2019 w JavaScript przez Fillo Początkujący (250 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...