• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Edycja obrazu tylko i wyłącznie javascriptem.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
384 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2019 w JavaScript przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
Witam. Czy istnieje możliwość edycji obrazu tylko za pomocą js? W sensie mam kod js, który wysyła powiadomienie, takie jak np. w windows 10 i nie mogę użyć kodu html czy css, tylko js. Jest to możliwe? Potrzebuję tylko dodać "ramkę" do obrazu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2019 przez Rocket Gaduła (3,030 p.)

Oczywiście jest możliwe.

 

Ex.

document.getElementById('tt').style.border = '4em solid black';

Łapie na dokumencie element o id 'tt' i nadaje mu styl border o wskazanych parametrach.

 

Możesz także łapać po tagach (kod poniżej) tj. znacznikach, takich jak np. <li> czy <img> lecz musisz mieć świadomość że funkcja złapie wszystkie elementy o wskazanym tagu/znaczniku więc należy je nastepnie wrzucić w pętle - w przeciwieństwie do łapania po ID gdzie jest to unikalna (identyfikująca jednoznacznie) "nazwa" każdego z elementów.

var zdj = document.getElementsByTagName("img").item(0);

Gdzie zdj jest zmienną która przechowuje złapane przez Ciebie zdjęcie, a ".item(0)" mówi który z kolei jest to element.

Uzyci ex.

zdj.style.border = '4em solid black';

 

Pozdrawiam,

Rocket.

komentarz 11 lipca 2019 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
Przecież napisałem, że tylko js, a tu jest i html i css.
komentarz 11 lipca 2019 przez Rocket Gaduła (3,030 p.)

Co? frown

Rozumiem że nie jesteś świadom, posłuchaj.

Jeśli jest to zmiana którą należy wprowadzić na stronie - a domyślam się że jest skoro chcesz pisać to w JS (JS musi być interpretowany przez przeglądarkę) to nie ma możliwości zmienić wyglądu bez ingerencji w CSS (może nawet dokładniej - iluzji ingerencji w CSS, bo tak naprawdę nic w tym CSS'ie nie zmieniamy, jedynie manipulujemy jego odczytem przez przeglądarkę). HTML'a tam nie ma, jedynie znaczniki które służą do identyfikacji elementu - jak byś chciał łapać element bez HTML'a? Musiałby nie istnieć. 

 

Ogólnie:

Struktura - HTML

Wygląd - CSS
Zmiany dynamiczne na powyższych elementach - JS

 

Pozdrawiam,

Rocket.

2
komentarz 11 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Przecież napisałem, że tylko js, a tu jest i html i css.

ehh, kocham takie przypadki... nie ma to jak zapiąć się z góry że coś będę robił tylko i wyłącznie w technologii/języku X i nawet w ogóle nie dopuszczać myśli o rozmowie na temat innych rozwiązań... w pracy też masz takie podejście jak robisz jakieś nowe ficzery...?

komentarz 14 lipca 2019 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)

ehh, kocham takie przypadki... nie ma to jak zapiąć się z góry że coś będę robił tylko i wyłącznie w technologii/języku X i nawet w ogóle nie dopuszczać myśli o rozmowie na temat innych rozwiązań

Ehh, uwielbiam jak ktoś nie przeczyta pytania. 

Mam kod js, który wysyła powiadomienie, takie jak np. w windows 10 i nie mogę użyć kodu html czy css, tylko js.

 Jak można użyć css'a w powiadomieniu windows, skoro powiadomienie wygląda następująco:

new Notification("Test 123",
{
    body: "Przykładowy tekst.",
    icon: "http://link.do/obrazu.png"
});

To gdzie tego css'a chcesz użyć? Szczególnie nie robię tego jako stronę, tylko coś jako, hmm... plugin? No w każdym razie jest to skrypt działający w tle.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 204 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 579 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2017 w JavaScript przez sapero Gaduła (4,100 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,992 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w Urządzenia mobilne przez Kindzia220 Nowicjusz (130 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...