• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"naprawianie błędów dysku..."

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
4,175 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Harrty_xx Początkujący (260 p.)
Mam problem chodzi o to że laptop zamulał. No więc wyłączyłem go i po włączeniu cały ekran czarny. No i musiałem go wyłączyć poprzez odłączenie go z prądu(po 30 min czekania i patrzenia na czarny ekran). Włączyłem go ponownie i uruchamia się diagnozowanie(ok 5 min) a po tym "naprawianie błędów dysku może to potrwać ponad godzinę". No dobrze czekam 2 godziny i nic czekam kolejne 2h i nic. Więc wyłączyłem go (była 01:00 i wkurwiało mnie i chciałem spać sleeping) . Dzisiaj ok 10:45 włączyłem go ponownie i "naprawianie błędów dysku..." trwa do teraz. Co mógłbym z ty zrobić ? Nie chcę formatować ponieważ mam tam dużo ważnych plików(wiem że można je zgrać ale to długo by zajęło). Czytałem coś o w wchodzeniu do biosu ale to za skomplikowane dla mnie.
komentarz 4 lipca 2019 przez Harrty_xx Początkujący (260 p.)
...
komentarz 4 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Nie wiem czy to zadziała, ale spróbował bym włożyć obraz windowsa i "napraw komputer", może to coś poradzi.
komentarz 4 lipca 2019 przez niezalogowany

@Harrty_xx,

rozwiązany?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2019 przez Harrty_xx Początkujący (260 p.)
Odświeżam(żeby było na samej górze :P)
0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Ale czym to robisz windowsowym checkdiskiem? BIOS w niczym nei pomoze (jezeli cos sie 'samo' nie przestawilo np ahci>raid itp. - jak nic nei grzebales to nic nie powinno sie zmienic). Zmieniales moze port dysku (podlaczales do innego sata)? Dysk byl zdrowy, mial badsectory? Jaka to jest objetosc dysku, ile rpm?
0 głosów
odpowiedź 5 lipca 2019 przez Harrty_xx Początkujący (260 p.)
Nadal temat nie rozwiązany.

Dodatkowe informacje:

windows 10

Dysk nigdy nie odłączany

Testowane :

skróty klawiszowe nie działają(ctrl+shift+esc, ctrl+alt+delete itp)

Nwm chyba nic innego jak format mi nie został(o ile dysk jest fizycznie działający)
komentarz 6 lipca 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

Podlacz pod jakis dobry program, naprawiajacy uszkodzone bad sektory (pod dosem/linuxem), powinno pomoc. Przynajmniej powiniennes bez problemu zgrac wiekszosc danych.

https://toolbox.iskysoft.com/data-recovery-tips/hard-disk-bad-sector-removal-software.html

https://listoffreeware.com/best-free-hard-drive-repair-software-fix-bad-sectors/

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 711 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2022 w Sprzęt komputerowy przez Ventus Użytkownik (740 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 672 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 286 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2022 w Sprzęt komputerowy przez BieJaku Początkujący (300 p.)

93,334 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,406 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...