• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Politechnika Łódzka Informatyka - Szanse na dostanie się

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
4,977 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez XYZLL Nowicjusz (140 p.)
Czy z poniższymi wynikami z matury miałbym jakieś realne szanse dostać się na informatykę na Politechnice Łódzkiej? Czy jest  sens próbować?

j. Polski (podstawowy): 43%

j. Angielski (podstawowy): 92%

j. Angielski (rozszerzony): 66%

Matematyka (podstawowa): 92%

Matematyka (rozszerzona): 64%
komentarz 4 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
A czy nie ma tam przypadkiem rozpiski na stronie ile bys mial ptk i jaka byla najmniejdza liczba w zeszlym roku?
komentarz 4 lipca 2019 przez XYZLL Nowicjusz (140 p.)
Politechnika Łódzka nie podaje minimalnych progów punktowych z poprzednich lat. Jest tylko jak liczyć punkty i ile było osób chętnych w poprzednich latach na dany kierunek.
komentarz 5 lipca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Nie ma co kombinować. Rekrutacja kosztuje 70 złotych i za kilka dni dostaniesz z niej wyniki. Śpiesz się, bo rekrutacja kończy się chyba 10 lipca.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2019 przez Neeq Obywatel (1,930 p.)
Myśle że spokojnie, chyba że w tym roku progi bardzo podskoczył, lecz w poprzednim mając 78% z podstawy matmy 10% z rozszerzenia i 98% z ang podstawy i 70 z rozszerzenia prawie się załapałem ;x
Naprawdę? Myślałem, że progi na PŁ są dużo wyższe (co najmniej 70% z rozszerzonej matmy).
0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Mysle, ze to co Ci sie najbardziej przyda to angielski (must have w info) i pamietaj, ze nawet jak cos by sioe stalo i sie nie dostaniesz, to zadne studia informatyczne nie sa potrzebne aby zostac informatykiem - chodz NIEKTORE troche w tym pomagaja.

Duzo samozaparcia, duzo pracy i duzo szczescia to daje sukces. A papier i znajomosci sa szybko weryfikowane przez rynek (na odpowiednim poziomie).
A to dość ciekawe co piszesz, że angielski mi się najbardziej przyda. Mnie się zawsze wydawało, że matematyka jest najbardziej istotna w programowaniu z racji tego, że sposób myślenia podczas rozwiązywania problemów jest dość podobny co w matematyce, a przynajmniej tak jest w moim odczuciu. Programowanie zawsze postrzegałem jako taki inny rodzaj algebry.

Co do studiów to jestem świadom, że same w sobie nie nauczą mnie programowania i że nadal będę musiał robić coś na własną rękę. Nie zmienia to jednak faktu, że studia same w sobie mają inne zalety taki jak chociażby wyrobienie sobie znajomości, które mogą mi się przydać w przyszłej karierze zawodowej czy też pracy zespołowej jako programista.
komentarz 4 lipca 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
O boze... "Mnie się zawsze wydawało, że matematyka jest najbardziej istotna w programowaniu z racji tego, że sposób myślenia podczas rozwiązywania problemów jest dość podobny co w matematyce, a przynajmniej tak jest w moim odczuciu. Programowanie zawsze postrzegałem jako taki inny rodzaj algebry." tez tak myslalem... i to byl moj najwiekszy blad bo przez to za infe wziolem sie zdecydowanie pozniej niz moglbym. Wiesz ile matematyki mi sie przydalo w "programowaniu" bo tak wieszczyli wielcy profesorowie? ZERO - czytaj podstawy. To nie jest fizyka kwantowa. Oczywisice jak chcesz sie wziosc za jakies obliczenia, to torche matmy musisz znac, ale zdecydowana wiekszosc rzeczy jest o wiele prostsza. Za to wez wpisz jakies zagadnienie z it w google - artykul - po angielsku, instrukcja/tutek po angielsku, z ludzmi gadasz po angielsku. Jak pracujesz w poslce i sa artykuly polskie to ok, ale 99% jest po angielsku. JA do tej pory mam problemy a polskimi odpowiednikami nazw angielskich :) Angielski da ci DUZO wiecej w nauce infy niz matematyka. "studia same w sobie mają inne zalety taki jak chociażby wyrobienie sobie znajomości, które mogą mi się przydać w przyszłej karierze zawodowej czy też pracy zespołowej jako programista." yyyhhhyyy, to pokaz mi kogos zdolnego kto nei wyjechal, lub zdalnie nie pracuje dla zagranicznej firmy... JAk zarobli sa 4 razy wieksze, to po co meczyc sie tutaj. Znajomosci papiery sa przereklamowane. JAk umiesz robic to co robisz, to miejsce zagrzejesz wszedzie i sam dla siebie bedziesz mogl projekty robic, zamiast cale zycie pracowac na kogos. Ale to juz trzeba samemu doswiadczyc, powodzenia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 9,881 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 6,292 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,485 wizyt

93,381 zapytań

142,381 odpowiedzi

322,536 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...