• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Biblioteka do OpenGL

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
565 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2019 w C i C++ przez kolijk Użytkownik (600 p.)
edycja 23 czerwca 2019 przez kolijk
Witam. Zamierzam się zacząć uczyć OpenGL i jaką bibliotekę na start najlepiej się zacząć uczyć?

*freeglut

*glew

*glfw

Czy może coś innego?

Ps. Polecacie jakąś fajną książkę do OpenGL?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 23 czerwca 2019 przez Marcin Siniarski Gaduła (4,420 p.)

Na start do nauki polecam learnopengl.com. Wszystko dobrze wytłumaczone. Alternatywnie polecam serię TheChernoProject na Youtube.

Co do bibliotek. GLFW i freeglut zarządzają oknem i kontekstem OpenGL, natomiast GLEW ładuje funkcje i rozszerzenia.
W GLEW tak naprawdę nic nie ma do nauki. Jedynie kilka funkcji. W takiej sytuacji zainteresował się nauką GLFW itp.

Ewentualnie do dyspozycji masz biblioteki takie jak SDL, SFML oraz Allegro.

+1 głos
odpowiedź 23 czerwca 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
GLEW to podstawa, w prosty sposób ładuje i zarządza funkcjami i rozszerzeniami OpenGL (w Windows programowanie bez niego jest katorgą, nie wiem jak w innych systemach).

Jeśli chodzi o resztę, to obie pozostałe biblioteki umożliwiają utworzenie okna z kontekstem OpenGL oraz obsługę zdarzeń. Ja natomiast od zawsze używałem do tego celu SFML, który zawiera sporo różnych udogodnień do tworzenia gier (napisy generowane z czcionek, dźwięk przestrzenny, sockety itd.). Ma także dobrze napisaną dokumentację.

Są jeszcze inne biblioteki, które powinny dać się połączyć z wywołaniami OpenGL, np. SDL lub Allegro, ale ich szerzej nie testowałem.

Podobne pytania

+3 głosów
0 odpowiedzi 775 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 386 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2020 w OpenGL, Unity przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt

93,433 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,661 komentarzy

62,796 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...