• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Brak wykrycia wszystkich kości RAM

0 głosów
282 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez jared Gaduła (3,600 p.)
zamknięte 18 czerwca 2019 przez jared

Czy ktoś wie co może być przyczyną braku wykrycia wszystkich kości RAM?

To co wiem:

1. W menadżerze zadań w zakładce pamięć pokazuje tylko 4 z 6 gniazd, a powinno być pokazane 5 z 6 gniazd.
  2. CPU-Z pokazuje całą dostępną pamięć RAM.
  3. Przełożenie teoretycznie wadliwej kości RAM w wolny slot powoduje, że niektóre kości nie są widoczne (mniej RAM).
  4. Wyjęcie teoretycznie wadliwej kości RAM również powoduje zmiejszenie ilości RAM.

System Windows 8.1 x64. Wbudowany w Windows program testujący pamięć RAM nie wykrył żadnych problemów.

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązałem samemu poprzez demontaż i testowanie kości RAM za pomocą Memtest86
komentarz 15 czerwca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Sprawdź czy w bios opcja Memory Hole jest włączona, oraz w opcji biosu “Ai Tweaker”,  DRAM Timing Control , zmień z “auto”, na “manual” plus reset biosu.
1
komentarz 18 czerwca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)

@jarok,
 To może być po prostu tak, że płyta główna albo nie rozpoznaje tego kawałka ram bo ma inne parametry albo rozmieszczenie w slotach nie odpowiada dokumentacji płyty głównej. Najlepiej pójść po poradę do bardzo dobrego serwisu gdzie inżynierowie są specjalistami. Niekiedy w aukcjach internetowych są specjaliści ale oni niechętnie radzą jeśli się u nich nie kupuje.

komentarz 18 czerwca 2019 przez jared Gaduła (3,600 p.)
Rozwinąłem temat w komentarzu do drugiego posta. Może przyczyna tkwiła własnie w złym umiejscowieniu kości RAM nie mniej jednak przy takiej konfiguracji (błędnej) przez 1,5 roku wszystko działało bezbłędnie.

Zobaczymy co będzie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 czerwca 2019 przez Kaleron Bywalec (2,920 p.)
wybrane 18 czerwca 2019 przez jared

Najlepsza
przetestuj pamięci memtestem. Jeśli wystąpią błędy - testuj kości pojedynczo, by wytypować wadliwą. Podejrzaną pamięć możesz sprawdzić w innej płycie, by wykluczyć błędy wynikające z niekompatybilności, bo na papierze pewnie są kompatybilne, a w życiu, jak to w życiu...
komentarz 18 czerwca 2019 przez jared Gaduła (3,600 p.)
Wydaje mi się, że kości były dobrze dobrane, ponieważ sprawnie używałem je przez 1,5 roku. Przedwczoraj i wczoraj przetestowałem wszystkie pojedynczo, dokładałem, sprawdzałem za pomocą Memtest86 i wszystko spoko - zero błędów.

Problem został, że tak powiem rozwiązany, ponieważ OS znowu wykrywa wszystkie, ale nie obyło się bez małej zmiany: okazało się, że ułożenie RAM miałem niezgodne z dokumentacją (a pomimo tego 1,5 roku RAM działał bezbłędnie).

Pożyjemy i zobaczymy czy będzie wszystko ok :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 796 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2020 w Sprzęt komputerowy przez patrrykkkkkkkk Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2020 w Sprzęt komputerowy przez GH Nowicjusz (140 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...