• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Project Java JAR

Object Storage Arubacloud
0 głosów
672 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2019 w Java przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)

Witam, mam problem z moim projektem który składa się z kilku klas i głównej o nazwie WindowBuilder. Jest to aplikacja okienkowa. Chciałbym spakować wszystko do pliku WindowBuilder.jar jednak nie duaje mi się tego zrobić. Próbowałem stworzyć ten plik na 2 sposoby korzystając z https://4programmers.net/Forum/Java/253391-tworzenia_jara_w_intelij_ W jednym przypadku plik się utworzył jednak nie mogę go odpalić. W drugim przypadku nie dzieje się nic. Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać problem gdyż nie mogę odpalić projektu?  Jeśli potrzebne jest coś jeszcze to proszę mówić. PozdrawiamNie musi to być akurat w ten sposób, chciałbym jakkolwiek odpalić projekt.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 maja 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
wybrane 14 maja 2019 przez krystian1997
 
Najlepsza

Z poziomu Intellij odpalasz po prostu klasę, która ma metodę main. Jak wejdziesz do tej klasy to przy jej nazwie (public class NazwaKlasy) jest taki zielony trójkąt (przy metodzie main też).

komentarz 14 maja 2019 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)

CTRL+SHIFT+F10  nic nie daje. Tego trójkąta zwyczajnie nie ma, nie wiem czemu, moim zdaniem też powinien być.

Gość na filmiku wybiera Aplication zamiast Jar, próbowałem zrobić tak samo ale nie moge wybrać żadnej Main class.

Pomyślałem teraz że każda moja klasa ma ta samą ikonkę, może przy klasie głównej powinna być właśnie ta z filmiku (niebieska literka C) jednak nie moge już teraz nawet stworzyć nowej zwykłej klasy.. (przy folderze z zadanie 1 też i nigdzie indziej)

komentarz 14 maja 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Z tego co widzę, masz lekki śmietnik w tym projekcie.

Ok da się to oczywiście uporządkować, ale musiał bym poświęcić z godzinę na napisanie co masz zrobić (w skrócie tam w ustawieniach projektu (Project Settings..) trzeba ustawić źródła) lub pojawiłyby się bliżej nieokreślone problemy. Dlatego zaproponuje inne rozwiązanie.

Utwórz nowy, czysty projekt java, tak jak to robi gość na filmiku. Potem skopiuj klasy i inne rzeczy, które są wymagane do uruchomienia (pewnie te obrazki i chyba katalog icons. Czyli to co masz aktualnie w src, tylko zdaje się bez tego katalogu .idea) do folderu src w nowym projekcie.

Jeśli już wszystko zrobisz, spróbuj uruchomić program.

komentarz 14 maja 2019 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Ok. Próbuje.

Dlaczego mam wybrać new->Package a nie new->Class i co tam wpisac?
komentarz 14 maja 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
To są już elementy języka java i odpowiedzi musisz szukać sam w tutorialach/książkach do javy (w dużym skrócie pakiety (package) to są jakby pojemniki na klasy, dzięki temu jest łatwiej zarządzać projektem.). Możesz pominąć ten krok i wrzucić wszystko bezpośrednio do src.
komentarz 14 maja 2019 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)

Zrobiłem całkiem nowy projekt i działa nawet bez pakowania tego do .jar. Wydawało mi się że tak robiłem wcześniej ale może coś mi umknęło.

Bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość. Daję naj. Pozdrawiam serdecznie

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2019 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Znalazłem sposób na odpalenie programu Build->Run i tam wybrałem gotowy już stary plik .jar jednak dokonałem kilku zmian w projekcie a po kompilacji i odpaleniu nadal jest to samo. Kojarzy ktoś może jak to zaaktualizować?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,111 wizyt
pytanie zadane 27 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Furgix Początkujący (480 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2019 w Java przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,132 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w Java przez Deloryn Bywalec (2,060 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...