• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przezroczystość dwóch divów po najechaniu na inny

Object Storage Arubacloud
+1 głos
495 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2015 w HTML i CSS przez Arkadiusz Norkiewicz Początkujący (290 p.)

Witam znowu, tym razem mam nieco bardziej złożony problem. Wkleję grafike, żeby było mi łatwiej objaśnić  http://i.imgur.com/sDp6tkF.jpg

Chciałbym aby po najechaniu na "div1" zareagowały divy "div2" oraz "div3". Jeżeli byłoby to prostrze, można na pewno też zrobić tak, że po najechaniu na "div2" reagują razem "div2" i "div3" i po najechaniu na "div3" dzieje się to samo. Domyślam się, że takie cuda to już nie będzie już czysty css a javascript a na tym się kompletnie nie znam i nawet jakbym coś znalazł w googlu, to nic bym nie zrozumiał :/

Z góry dzięki za pomoc!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)
wybrane 22 lipca 2015 przez Arkadiusz Norkiewicz
 
Najlepsza
Hmm...To może w wolnej chwili rusz z nauką JavaScript od podstaw? Metoda małych kroczków kolego.

A co do Twojego pytania, to jak najbardziej jest to możliwe za pomocą JS.

Co do sprawy, czy w CSS można to zrobić - myślę, że można to wykombinować w ten sposób - stwórz klasę odpowiedzialną za przezroczystość i nadaj ją każdemu z divów. Potem korzystając z pseudoklasy hover wykonaj na niej efekt przezroczystości. W takim wypadku wszystkie trzy divy dostaną przezroczystość, jeśli najedziesz na którykolwiek z nich. No i jeszcze jako problem dochodzi, czy inny selektor np. ID nie ustawia innej własności parametru przezroczystości. Możesz spróbować w ten sposób, ale raczej rekomendowałbym JS.
komentarz 22 lipca 2015 przez Arkadiusz Norkiewicz Początkujący (290 p.)
edycja 22 lipca 2015 przez Arkadiusz Norkiewicz
JS strasznie mnie odpycha, ale mam w bliskich planach naukę. Nie byłoby to problemem i nie prosiłbym o pomoc, gdyby nie to, że zadeklarowałem się kolegom z klanu, że zrobię stronę do końca tygodnia :D Zaraz sprawdzę, czy sposób z klasą się uda.

EDIT: Wszystko działa, dzięki wielkie, na szczęście obeszło się bez JS i to co doradziłeś wystarczyło. Jak zwykle wyszedłem na durnia ;P
komentarz 22 lipca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)
Nie martw się, nie wyszedłeś. Każdy kiedyś zaczynał, a no i ważne, że zrobiłeś to samodzielnie - następnym razem już będziesz wiedział. :)
komentarz 22 lipca 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Warto dodać ze w CSS :hover nie musi być na końcu selektora i użycie :hovera w odpowiedni sposób chyba jest najlepsze i najszybsze w JS napisanie tego zejeło by więcej czasu ja polecam CSSa do takich rzeczy :) Mały przykładzik w mojej odpowiedzi :)
+1 głos
odpowiedź 22 lipca 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
edycja 22 lipca 2015 przez rafal.budzis

to czysty CSS :)

div1:hover div2,
div1:hover div3{
     opacity:0.7;
}

 

komentarz 22 lipca 2015 przez Arkadiusz Norkiewicz Początkujący (290 p.)
Spotkałem się już gdzieś ze stawianiem ">"," ~" między divami, ale nie wiedziałem na jakiej zasadzie to działa i jak to nazwać, żeby znaleźć to w googlu.Mógłbyś mi powiedzieć jak to się nazywa, żebym mógł poszukać o tym jakiś artykułów w necie?
komentarz 22 lipca 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Sorry te strzałki nie były potrzebne już zedytowałem a > mówi ze chodzi nam o zagłebienie o jeden poziom czyli jeżeli div2 jest bezpośrednio w div1 

<div1><div2>...</div2></div1>

gdyby miedzy nimi był jeszcze jakiś element 

<div1><div><div2>....</div2></div></div1>


to selektor z strzałką nie zadziała chyba ze zrobimy go tak
 

div1 > div > div2

a wszystko mamy tutaj 
http://www.w3.org/TR/selectors/

koniec pierwszej tabelki 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 997 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2019 w HTML i CSS przez kuba1245677 Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,766 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,842 wizyt

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...