• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program konsolowy na winapi QT.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
609 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2019 w C i C++ przez niezalogowany
edycja 4 kwietnia 2019
Czy trudno przenieść dobrze działający program konsolowy C++ na jakąś aplikację okienkowa najprawdopodobniej WinApi. Odpada raczej QT bo mi się na dysku nie mieści, A VS skompilowanie prostego programiku czasowo na moim lapku to masakra.

Proszę o tłumaczenie jak dla kompletnie "zielonego" (prawdziwy poziom to 20p).

Plan jest taki by porobić klasy i najlepiej podprogramiki i uruchamiać jak są potrzebne.

I powiązane pytanie czy zmienne w oddzielnych klasach to dobry pomysł. np: prędkość jedna klasa, droga druga klasa, a czas trzecia klasa, aby umożliwić tylko pewne operacje np możenie i dzielenie. I jak często się to stosuje czy to jest warte zachodu. Ale powiem że bardzo pasuje mi taki koncept tylko boję że polegnę na wymianie informacji między klasami. Bo planuję ich narobić trochę i na różnych poziomach klasy w klasach (dziedziczenie tak ale bardzo mało bardziej wymiana informacji między klasami).
komentarz 4 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Programowanie okienkowe to programowanie zdarzeniowe, tutaj reagujesz na zdarzenia, np. naciśnięty przycisk, kliknięcie lub ruch myszą, naciśnięcie klawisza itd. Nie możesz podchodzić do pisania aplikacji okienkowej jak prostego programu konsolowego.

 

Piszesz w Qt, poczytaj o sygnałach i slotach.
komentarz 4 kwietnia 2019 przez niezalogowany
edycja 4 kwietnia 2019

Dzięki bardzo za odpowiedz, też to samo napisał adrian17 ,ale trochę czasu mi zabrało żeby przeczytać ze zrozumieniem.

void MainWindow::on_B_oblicz_clicked()
{
    std::string str = ui->stopy_le->text().toStdString();
    QString result = QString::fromStdString(str);
    ui->label->setText(result);
}

ale tu też coś nabroiłem (nie zrozumiałem wszystkiego) bo kompilator wyrzuca błędy

moc_mainwindow.obj:-1: błąd: LNK2019: nierozpoznany zewnętrzny symbol "private: void __cdecl MainWindow::on_stopyLE_textEdited(class QString const &)" (?on_stopyLE_textEdited@MainWindow@@AEAAXAEBVQString@@@Z) przywołany w funkcji "private: static void __cdecl MainWindow::qt_static_metacall(class QObject *,enum QMetaObject::Call,int,void * *)" (?qt_static_metacall@MainWindow@@CAXPEAVQObject@@W4Call@QMetaObject@@HPEAPEAX@Z)

i jest ich parę a właściwe jeden i ten sam tylko parę razy

komentarz 4 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Te błędy to jakaś tajemnica?

 

std::string str = ui->stopy_le->text().toStdString();
QString result = QString::fromStdString(str);
ui->label->setText(result);

Lubisz komplikować sobie życie :)

ui->label->setText(ui->stopy_le->text());

 

komentarz 4 kwietnia 2019 przez niezalogowany
edycja 4 kwietnia 2019
std::string str = ui->stopy_le->text().toStdString();
................................
// dużo liniek kodu 
...........................................
QString result = QString::fromStdString(str);
ui->label->setText(result);

chodziło mi oto że mam wyjście i wejście do QT a w środku mam zwykły najzwyklejszy kod.

komentarz 4 kwietnia 2019 przez niezalogowany
edycja 4 kwietnia 2019
głupi błąd #include <iostream> zamiast w main() to dałem w klasa.h i klasa.cpp

a i przy zmianie nazwy przycisku nie zmienia deklaracji w pliku.h jakby się ktoś tym interesował.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 479 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2020 w C i C++ przez Foszy Początkujący (250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 264 wizyt
pytanie zadane 5 października 2020 w C i C++ przez ZielonyXD Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 250 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w Systemy operacyjne, programy przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...