• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zmiana nazwy pliku po uploadzie

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
1,144 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2015 w PHP przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
zamknięte 20 lipca 2015 przez Adrian1999
Witam wszystkich serdecznie, właśnie skończyłem system upload, no cóż przydatna rzecz, ale ja np wklejam pliki o nazwie Hearthstone Screenshot 07-12-15 15.10.20 i cóż zdaje mi się że potem przy przypisywaniu np takiego czegoś jako logo, czy też awatar byłby problem, cóż moje pytanie jest takie jak zmienić nazwę tego pliku. Szukałem w internecie ale jakieś dziwne odpowiedzi uzyskuje, angielskiego nie znam w pełni i tu jest mój problem też z lekka przyznaje
komentarz zamknięcia: odpowiedź uzyskana

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,410 p.)
wybrane 20 lipca 2015 przez Adrian1999

Najlepsza

Do uploadu plików korzystasz z funkcji move_upload_file która jako pierwszy argument przyjmuje ścieżkę i nazwę pliku do wgrania (czyli tmp_name) a jako drugi argument przyjmuje ścieżkę i nazwę do jakiej ten plik ma być wgrany - czyli to właśnie w drugim argumencie można podać np. "mojkatalog/mojanazwapliku" i plik zostanie zapisany we wskazanym katalogu pod wskazaną nazwą.

A jeśli nie chcesz zmieniać nazwy od razu to jest jeszcze funkcja rename która jako pierwszy argument przyjmuje starą nazwę i ścieżkę pliku a jako drugi argument nową nazwę i ścieżkę. Czyli przy użyciu tej funkcji możemy przenieść plik lub tylko zmienić nazwę jeśli podamy taką samą ścieżkę a inną nazwę - czyli to czego potrzebujesz ;)

komentarz 20 lipca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Tak właśnie myślałem, zasypiam teraz bracie. A jak się wziełem za pracę chciałem wziąć ją i skończyć dzięki
komentarz 20 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,410 p.)
Nie ma sprawy, pamiętaj że zawsze jest do dyspozycji manual w którym można sprawdzić swoje przypuszczenia ;)

http://php.net/manual/en/function.move-uploaded-file.php

Co prawda po angielsku a wspominałeś że angielskiego dobrze nie znasz ale myślę że to nie jest taki problem - ja też dobrze nie znam ale trzeba jakoś sobie radzić. Zawsze można patrzeć tylko na przykłady i też dużo rzeczy idzie wywnioskować :)
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Normalnie? Przecież przy move_uploaded_file() sam sobie wybierasz nazwę pliku, pod jakim ma zostać zapisany zauploadowany plik.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 947 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 746 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez poczatkujacy-prog Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 178 wizyt
pytanie zadane 19 września 2018 w PHP przez Ignobiles Obywatel (1,800 p.)

93,656 zapytań

142,577 odpowiedzi

323,100 komentarzy

63,174 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...