• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosty program losujący różne podane przeze mnie zwroty i je wypisuje.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w Python przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Witam.

Chciałbym zrobić program do własnego użytku, nie jestem jakims pasjonatem informatyki i nic mnie z nią nie wiąże dlatego pytam na forum. Program ma na celu wypisywanie jakiegoś zdania z zrobionej przeze mnie listy po wciśnieciu jakiegos klawisza.

Przykład: lista nr 1 "cześć", "siema", "dzień dobry", "witam"

po wciśnieciu powiedzmy spacji, losuje mi jakis zwrot z listy nr 1 i wpisuje go, tak jak ja bym to napisał (przykładowo jak bym wszedł na te pytanie i chciał napisać odpowiedź, nacisnał spacje i wpisał na poczatku np. "siema")

Jak mógłbym to zrobic? W jakim języku? I czy jest możliwość zrobienia tego np. online bez sciągania żadnego oprogramowania.

Dzieki

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Jak piszesz listy to nie wiem czemu, ale od razu kojarzy mi się to z Pythonem, może dlatego, że się go aktualnie uczę. A co do pytania to nie wiem czy da się to zrobić bez pobierania opraogramowania, ale polecam Ci się zainteresować Pythonem, a sama instalacja nie powinna Ci zająć więcej niż 10 minut.
komentarz 4 lutego 2019 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Mógłbyś może napisać coś takiego? Nie wiem w celu ćwiczenia? Może znalazłbyś chwilke
komentarz 4 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Nie wiem jeszcze jak zrobić w pythonie switch case :(
komentarz 4 lutego 2019 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Czyli? Ja sie nie znam na programowaniu :(
komentarz 4 lutego 2019 przez niezalogowany
Wystarczy się nauczyć i szukać w google tego czego potrzebujesz. To nie jest nic skomplikowanego.
komentarz 4 lutego 2019 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Mało czasu :(
komentarz 4 lutego 2019 przez niezalogowany
W takim razie jedyną opcją jest płatne zlecenie.
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Kod w pythonie:

import random
lista = [
  'siema',
  'cześć',
  'heloł',
  "say \"cheese\" ",
  'i\'m fine'
]

while True:
  input('Wciśnij enter, aby wylosować ')
  print('Wylosowano:', random.choice(lista))
  print()

Aby go odpalić, wejdź w jakiś interpreter pythona online, na przykład tutaj, wklej skrypt i kliknij "run" i potem "stop", gdy będziesz chciał przestać, bo program będzie wykonywać się w kółko.

Aby dodać własne frazy, dodaj odpowiednio przecinki oraz cudzysłów / apostrofy (można stosować wymiennie, ale parami takie same). Masz różne przykłady, które pokazują jak napisać własne frazy (łącznie z takimi, które zawierają cudzysłowy).

komentarz 5 lutego 2019 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Dzieki wielkie ze poswieciles troche czasu na napisanie tego kodu :) mam jeszcze tylko pytanie, bo z tego co mi sie wydaje to ten skrypt bedzie wypisywał te frazy w konsoli. A jak ja bym chciał zeby on je wypisywał np w wyszukiwarce google? Tak jak ja bym to pisał, tylko że komputer to pisze
komentarz 5 lutego 2019 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

To już będzie więcej zabawy i z korzystając z przeglądarkowej wersji interpretera tego nie zrobisz. Jeśli chcesz mieć bota, który fizycznie wpisuje i klika rzeczy w przeglądarce - zainteresuj się selenium (np. selenium dla pythona). 

Możliwe, że da się to zrobić w jakiś sposób prosty przy użyciu JavaScriptu, ale ja się na nim zbytnio nie znam.

 

+ jeśli jednak chciałbyś trochę się pobawić "informatycznymi rzeczami", to polecam tą książkę (darmowa, po angielsku). Pokazuje jak zautomatyzować różne rzeczy przy użyciu pythona :)

komentarz 5 lutego 2019 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Dzieki za odpowiedź. Na zabawie z programowaniem za bardzo mi nie zależy, bo nie kręci mnie to, ale chciałbym jakoś zrobić ten program do własnego użytku

Podobne pytania

92,634 zapytań

141,505 odpowiedzi

319,883 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...