• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wczytywanie znaków po indeksie stringa w php 'psuje' polskie znaki.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
720 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2019 w PHP przez Grzegorz :> Dyskutant (8,050 p.)

Cześć, zastanawiam się ostatnio nad jedną rzeczą:
 

<?php

$testString = 'ąść';

echo $testString; //Wypisuje bez problemu

echo $testString[0]; //Nie wypisuje 'ą'

?>

http://sandbox.onlinephpfunctions.com/code/b0cbfbcd3edd56a670ca787162bf217215c71719
Dlaczego odwołując się do indeksu stringa nie mogę otrzymac polskich znaków? Da się otrzymać polskie znaki w ten sposób? Liczę na pomoc, z góry dziękuję :D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 stycznia 2019 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
wybrane 27 stycznia 2019 przez Grzegorz :>
 
Najlepsza
Jeżeli chcesz coś takiego robić musisz użyć funkcji mb_substr. http://php.net/manual/en/function.mb-substr.php

Nie pamiętam dlaczego tak się dzieje, zdaje się z braku obsługi unicode, ale nie chcę prawić herezji więc może ktoś wytłumaczyć, tym czasem masz rozwiązanie powyżej.

EDIT

Ok, aż pogooglowałem, odpowiedź dlaczego jest tutaj (zresztą bardzo logiczne)

https://stackoverflow.com/questions/6315750/wrong-output-when-using-array-indexing-on-utf-8-string
komentarz 27 stycznia 2019 przez Grzegorz :> Dyskutant (8,050 p.)
Dzięki wielkie! :D
–2 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2019 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
Zastosuj standard kodowania polskich znaków: utf-8

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 992 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2017 w C i C++ przez milosz263 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,086 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,470 wizyt

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...