• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dylemat między C++ a Javą

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
12,797 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Jestem w trakcie przerabiania książki S. Pratha o C++, którą większość z was zna. Naszła mnie jednak myśli. Zacząłem uczyć się C++ żeby później przejść na inny język - docelowo Java/Android Developer. Tutaj rodzi się pytanie - czy lepiej olać już C++ (jestem na rozdziale 8 z funkcjami) i zaczać Jave czy lepiej jednak skończyć książkę? Problem w tym, że mi to dość topornie idzie - praca, uczelnia co wiąże się z małą ilością wolnego czasu. Jakbyście wy to rozplanowali?

9 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 lipca 2015 przez niezalogowany
Hm, myślę, że uczenie się jednego języka "na siłe" (nie wiem czy tak jest, ale patrząc po twojej wypowiedzi chyba jest ;)), żeby nauczyć się drugiego języka, a tego pierwszego trochę zapomnieć, jest trochę bez sensu. No, jest tak, że przejście z C++ na jakikolwiek inny język jest bardzo proste, ale jednak Java też się od niego różni :/ Ja nigdy nie opuszczę C++, tym bardziej dla Kawy, ale skoro ciężko ci to idzie, a i tak nie zamierzasz później C++ u siebie rozwijać, to lepiej zacznij z Javą. Z resztą, ja nigdy bym nie wpadł na taki pomysł. Po prostu bym kupił książkę do nauki Javy ;)
komentarz 16 lipca 2015 przez niezalogowany
Ale ty serio mówisz? Wiem, że jest najlepszym językiem do gier, nawet już trochę gier w nim robię (SFML), ale nie jest do niczego innego potrzebny? Znaczy się jest, ale już mniej? Przecież ma różne biblioteki do gier bądź aplikacju okienkowych np. Qt, wxWidgets...
komentarz 16 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Raczej C++ dominuje w opensource, czyli tak jak mówisz platformy opensourcowe takie jak wxWidgets pod Linuxa. Nie jest już traktowany na poważnie przez firmy tworzące oprogramowanie biznesowe, na rzecz Javy i C# ponieważ mają one zaimplementowane więcej gotowych rozwiązań. W biznesie liczy sie szybkość wytwarzania softu, bo czas to pieniądz.

komentarz 16 lipca 2015 przez niezalogowany
No, szkoda tylko, że szybkość wytwarzania softu, a nie szybkość wytwarzanego softu :| No, trudno. Zajmę się grami ;)
komentarz 16 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Nie ma co się martwić, najważniejsze jest zrozumienie podejść programowania i dobrych praktyk. Wtedy z C++ szybko przejdziesz na inne, dochodowe platformy które będą dużo prostsze z dużą ilością gotowców. Co do szybkości wytwarzanego softu, nie ma ona aż takiego znaczenia w przypadku mało zasobożernych aplikacji. Ma ona drugorzędne znaczenie, natomiast w grach sprawa optymalizacji to sprawa numer 1. Dlatego tam sie kodzi w C++.

komentarz 16 lipca 2015 przez niezalogowany
W sumie racja. Na pewno będę dużo kodził w C++, ale też się powoli uczę Pythona, więc może nawet i na Javę nadejdzie czas ;)
+1 głos
odpowiedź 16 lipca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)
Cześć! Miałem podobny dylemat do Ciebie - z jednej strony Java mnie kusi, nie ukrywam wysokością zarobków, jednak ja postanowiłem sobie coś takiego - najpierw nauczę się C++ bardzo dobrze, z dwóch nastepujących powodów. Po pierwsze często w dodatkowych umiejętnościach, które są mile widziane, gdy startujesz do pracy jako programista Java jest C++, a przynajmniej zdarzyło mi się kilka razy widzieć taki wpis przy wymaganiach na takie stanowiska. Po drugie według mnie Java w 70% to C++, oczywiście w pełni obiektowy, ze zjadaczem śmieci z pamięci itd. Jest wiele różnic, ale na pewno jeśli dobrze programujesz w C++, to będziesz miał z górki.

Ja właśnie dzisiaj skończyłem czytać książkę Prathy, no dobrze - zostały mi do przerobienia dodatki. Zakupiłem sobie natomiast książki o fizyce w programowaniu aplikacji 3D oraz zastosowania OpenGL. Mój plan zakłada zrozumienie i przyswojenie wiedzy z nich i dopiero przejście na Jave. Jak tak patrzyłem, to w recenzjach tych książek pisano, że są to niemal podręczniki akademickie, więc potem ewentualnie na studiach już nie będę robił wielkich oczu. To samo jeśli chodzi o składnie języka. ;)

Ja na Twoim miejscu postarałbym się wykrzesać dość samozaparcia, aby ukończyć tą książkę - btw. jest to według mnie świetna pozycja - bo łapanie kilku srok za ogon może się skończyć blamażem.

Pozdrawiam!
komentarz 16 lipca 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
1. Pozycja fajna zgadzam się, ale trochę za mało szczegółowo tłumaczy niektóre rzeczy, nie raz trafiłem na taki problem. Drugi minus - czasami zadania daje o wiele trudniejsze niż te z listingów, ale nie wiem czy to przypadkiem nie wina tłumacza.

2. Ja niestety za półtorej roku kończe studia, nie informatyczne, a elektroniczne, ale i tak chcę iść pracować jako programista, bo po prostu czuje się w tym jak woda w wodzie... do pełni zamoczona. :p Dlaczego tak? Bo czasami robię naprawdę głupie błędy i ręce mi opadają, ale czym by było życie bez porażek. Ogólnie chodzi mi o to, że poniekąd czas mnie nagli, ale mam nadzieję, że do praktyk nauczę się C++ na takim poziomie żeby na spokojnie pracę znaleźc, bo w IT przebranżowienie to nie problem. :)
+1 głos
odpowiedź 31 sierpnia 2015 przez NoName Mądrala (5,640 p.)
Ja zaczynałem od C++, aktualnie katuje jave i to z nią wiąże przyszłość.
Uważam, że nauka C++ a dopiero potem Javy jest bardzo dobrym pomysłem.

Dlaczego? To prawda, że jeśli nauczysz sie C++ to przejście na inny język i jego ogarnięcie jest zdecydowanie łatwiejsze.

Dzięki C++ możesz ogarnąć programowanie proceduralne i obiektowe. Rzucenie od razu w obiektowość dla totalnego nowicjusza może być odstraszające (to moje zdanie), dlatego w C++ świetne jest to, że możesz przejść z programowania proceduralnego do obiektowego i zrozumieć różnice, działanie, zależności itd.
Co więcej? W C++ jawnie używasz wskaźników, nauczysz z czym to się je, po co są itd.
Według mnie Java rzuca początkującego programistę na głęboką wodę, albo może inaczej... po prostu jest trudniejszy do ogarnięcia, wyobrażenia sobie co się dzieje. Oczywiście są świetne kursy, książki ale mimo wszystko wydaje mi się, że C++->Java to najlepsza droga.

Z doświadczenia wiem, że jeśli wcześniej nie znałbym C++ to byłoby mi ciężej ogarniać Jave i to zdecydowanie.

Według mnie warto dobrze ogarnąć podstawy C++ i nauczyć się obiektowości ze zrozumieniem przy użyciu właśnie C++, zwłaszcza, że już zacząłeś. Przejście na Jave będzie dużo prostsze.

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Jak zacząłeś to lepiej to skończyć. Ale nikt ci nie zabroni przejść od razu do javy. Powiem tak: zacznij naukę Javy od razu jeśli będziesz programował tylko w tym języku programowania, ponieważ nauka C++ dla jednego języka programowania nie ma sensu.
komentarz 15 lipca 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Właśnie C++ uczę się żeby jakoś mieć dobry wstęp do dalszych języków. Postawiłem sobie za cel żeby do końca wakacji C++ ogarniać na poziomie obiektowym, zobaczymy jak to wyjdzie.

Mam zapał do nauki, ale jednak brak czasu robi swoje. :)
komentarz 15 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A może by tak nauka dwóch języków na raz? Jak coś się nauczysz ciekawego w Javie do można częściowo zastosować w C++, oba języki są mocno podobne, ale Twój plan tez jest dobry.
komentarz 15 lipca 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
A taki plan zadziała? Nie będzie przypadkiem trochę takiego zakręcenia?
komentarz 15 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Ja jakoś to ogarnąłem z C++ i C#, a C# uważam że jest jeszcze bardziej podobny do Javy. Ale uważam że Twój pomysł jest lepszy. Gdyż jest to bardziej sprawdzona metoda.
komentarz 15 lipca 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
No nic, postawiłem sobie cel naukę C++, do końca września jeszcze trochę, mam motywację, chęci - nic tylko kodzić. :)
komentarz 15 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Możesz zrobić jeszcze taki deal: ucz się po prostu języków których będzie ci potrzebne do szczęścia, jeśli C++ nie będziesz używał, to trochę bezsensu "uczyć się języka po to aby go nie używać", ale takie jest moje zdanie, pozdrawiam.
komentarz 15 lipca 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Skopiuję to co napisałem w komentarzu pod postem filipekczek7

Po prostu ślepo uwierzyłem kumplowi, który gadał zawsze "Zaczynaj od C++", sam był andorid devem, teraz na iOS'a robi. Wiesz, nie wiadomo jak się życie potoczy. Zawsze może być tak, że jednak znajdę pracę gdzie będę w C++ pisał (za rok praktyki z uczelni i startuję do Nokii na C++ deva), a hobbystycznie jakieś appki na androida.

Reasumując - mam multum pomysłów, a tak naprawdę czasu pokaże co wyjdzie. :)
komentarz 15 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Aha, to ok. Miłej nauki życzę ;) i pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2015 przez Kamil Latocha Początkujący (300 p.)

Sam miałem ten problem wręcz identyczny i zdecydowałem że dokończe c++ a dopiero potem zaczne się uczyć Javy i tobie też to polecam.smiley

0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2015 przez aro400 Początkujący (400 p.)
Uczenie się języka programowania tylko po to, żeby go znać jest bez sensu. Pomśl co jest twoim celem. Jeżeli w przyszłości chcesz np. tworzyć aplikacje na androida to ucz się Javy. Później gdy będziesz potrzebował zrobić coś innego dla siebie czy kogoś innego, a efektywniej będzie zrobić to w innym języku np. C++ to się go pouczysz. Będziesz miał wtedy do tego więcej motywacji i nauka nie będzie ci szła topornie.
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2015 przez sh1nen Obywatel (1,570 p.)
Sam czytam tą książkę i powiem tak pierwsze 10 rozdziałów przeczytałem dwa razy bo kilka a w sumie większość rzeczy wydało mi się mocno niezrozumiałych , teraz gdy ruszyłem z obiektówką ( 12 rozdział ) wiem że jest to napewno książka , którą warto przeczytać nie tylko dla nauki c++ , ale by zgłebić po części działanie pewnych zachodzących procesów . W szafce natomiast już czeka "Thinking in Java" :D . Nie śpiesz się , na to wszystko potrzeba czasu , codziennie postanowiłem z głową czytać 15 stron i studiować każdy przykład najdokładniej jak się da i mam nadzieję że po ukończeniu mojej nauki c++ , nauka javy będzie tylko i wyłącznie przyjemnością ;)
0 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2021 przez Brunos Nowicjusz (220 p.)
Polecam najpierw dokończyć książkę a potem zobacz ten kurs na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Q_4XRJuJTBM&list=PL6aekdNhY7DCM1wGLQCE9eP3kPzu-P7E7

sam się od niego nauczyłem javy.
–1 głos
odpowiedź 1 września 2015 przez nowszy94 Bywalec (2,320 p.)
Wg mnie, powinieneś przynajmniej zrobić cały kurs, razem z obiektowością (przede wszystkim teoretyczne odcinki), i dopiero wtedy przejść na jave. Pracuje obecnie jako stażysta na stanowisku Programista JAVA. Zaczynałem od C++, miałem go przez półtora roku na studiach, w między czasie uczyłem się go sporo samemu, przerobiłem kilka razy kurs Pana Mirosława, miałem książki etc. Podstawy jakie zdobyłem, pozwoliły mi szybko przejść na jave.

Ponieważ języki są do siebie zbliżone, idea jest podobna, a do C++ masz fenomenalny kurs Pana Mirosława, doradzam Ci, abyś podstawy złapał właśnie na C++, przechodząc na javę będzie Ci dużo łatwiej.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 215 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2020 w Java przez Stararara Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 343 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2018 w Java przez ILikeJava Obywatel (1,230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 235 wizyt

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...